Geprikkelde Tom Meeusen klopt Kevin Pauwels in Meulebeke

Geprikkelde Tom Meeusen klopt Kevin Pauwels in Meulebeke

De Berencross was een prooi voor Tom Meeusen. De Essenaar domineerde samen met Kevin Pauwels de hele wedstrijd en maakte in de slotronde het verschil in een technische passage. Rob Peeters vervolledigde het podium ten koste van Michael Vanthourenhout. Sven Nys kende pech.

Meeusen nam een blitzstart in Meulebeke. De kopman van het Telenet-Fideateam had er duidelijk zin in. "Ik had vooral goede benen", glunderde hij na afloop. "En ik was geprikkeld, ja. De kritiek die ik de voorbije week kreeg, zinde me niet. Dus ik koerste in die beginfase niet om te winnen, maar om te tonen dat ze mij niet zomaar moeten afschrijven."

De enige die Meeusen kon bijbenen in die verschroeiende beginfase was Kevin Pauwels. "Ik wist dat ik Tom niet mocht laten rijden", aldus Pauwels. "Ik was voor een keertje goed vertrokken, dus haakte ik mijn wagonnetje aan."

De twee werkten een uur lang voorbeeldig samen. "Natuurlijk", gaat Meeusen voort. "Dit scenario was ideaal. Met zeven jongens van Sunweb aan de start, mag je al blij zijn als je er maar eentje mee hebt. het was de perfecte manier om het blok te ontwrichten."

Pauwels: "Ook ik was geprikkeld"

In de slotronde slaagde Meeusen er in om zich te ontdoen van Pauwels. "Ik moest op kop aan die laatste technische passage beginnen", vertelde Pauwels. "Maar dat lukte helaas niet. Zo nam Tom enkele meters die ik niet meer kon goed maken. Maar ik ben niet ontevreden. Ook ik stond geprikkeld aan de start door de uitlatingen als zouden de dertigers het moeten afleggen tegen die jongeren. Hopelijk kan ik morgen op hetzelfde elan doorgaan."

Enige bemerking is uiteraard dat een hoop jongeren er in Meulebeke niet bij was. Onder meer Wout van Aert, Tim Merlier en Laurens Sweeck pasten voor de Berencross. Maar daar ligt Meeusen niet wakker van. "Winnen is winnen. En op Wout van Aert na ben ik de eerste die dit seizoen een cross wint. Dat doet sowieso deugd."

Twee jongeren die aan de start stonden -Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch- lieten zich wel gelden in de strijd voor de ereplaatsen. Maar Vermeersch kende pech en verdween vroegtijdig uit de wedstrijd, terwijl Vanthourenhout in de strijd voor de derde plaats gehinderd werd door Rob Peeters. "Onbewust", aldus Peeters. "Toen ik Michael passeerde in de slotronde, haperde ik even aan zijn fiets. Maar dat is koers. In elk geval, die derde plaats was het hoogst haalbare. Tegen die verschroeiende openingsronde van Meeusen en Pauwels had ook ik geen verhaal."

Michael Vanthourenhout ontgoocheld, pech voor Nys

Regerende beloftenwereldkampioen Vanthourenhout had voorbij de finish geen zin om de pers te woord te staan. Bijzonder gefrustreerd reed hij -bovendien in tegenovergestelde richting én op het parcours- snel richting zijn camper. Daar deed hij achteraf toch nog zijn verhaal. "Ik ben ontgoocheld omdat ik mij niet kon verdedigen in de strijd voor de derde plaats. Bij de profs gaat het er blijkbaar heviger aan toe dan bij de beloften. Geen probleem. Op naar morgen..."

Ook Sven Nys had zijn dagje niet in Meulebeke. Hij zat in de buurt van Rob Peeters toen hij pech kende in de zandbak. Een aflopende ketting, die hij er niet opnieuw opgelegd kreeg, zodat hij te voet verder moest. Nys zou in de slotfase uit koers verdwijnen. Klaas Vantornout ("Niet goed genoeg") werd vijfde, zijn jonge ploegmaat Elias Van Hecke was dé revelatie van de dag met een fraaie zesde plaats.

Ook Telenet-dames heersen

Voor Telenet-Fidea was het trouwens een topdagje. Eerder in de namiddag domineerde het team ook al de dameswedstrijd. Jolien Verschueren was outstanding en haalde het met ruime voorsprong van haar ploegmates Ellen Van Loy en Loes Sels. Weliswaar in de afwezigheid van Sanne Cant.

Jara Noël was de beste bij de meisjes jeugd, terwijl Jonas Smet en Andres Verdonck respectievelijk de beste junior en nieuweling waren.


Foto's: ©Photopress.be en Veldritkrant.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!