AGB 24/24
Isolteam - nieuws

Danny De Bie praat voor het eerst na ontslag: 'Ik heb recht op wederwoord!'

Danny De Bie praat voor het eerst na ontslag: 'Ik heb recht op wederwoord!'

Danny De Bie is geen coach meer bij Telenet-Fidea. Tijdens de ploegvoorstelling gaf teammanager Hans van Kasteren tekst en uitleg over het ontslag van De Bie. Die hield de lippen op elkaar. Tot vandaag. "Ik heb ook het recht om mijn verhaal te vertellen", vindt de voormalige wereldkampioen.

We hebben Danny De Bie tijdens de eerste weken van het veldritseizoen nog niet op de cross gezien. "Niet dat ik me wegsteek", vertelt De Bie. "Maar om eerlijk te zijn: ik heb geen zin om tien keer per wedstrijd te moeten vertellen waarom ik ontslagen ben én wat er van aan is. Maar binnenkort duik ik nog wel eens op. Als liefhebber van de sport."

Half juli kwam een persbericht dat de wegen van Telenet-Fidea en De Bie scheidden. Tijdens de ploegvoorstelling verduidelijkte Hans van Kasteren: "De Bie heeft een probleem met de moderne technologie. In het veld is hij een krak. Maar van computers heeft hij geen kaas gegeten. Het werkt niet meer zoals vroeger, hé. Vandaag moet alles nauw opgetekend worden via een computersysteem. Dat lukte hem niet. Daarnaast was hij soms te tolerant naar de renners toe. Kris (Wouters, huidige ploegleider, red) wil soms iets te veel discipline. Maar te weinig is ook niet goed."

"Eigenlijk had ik me in eerste instantie voorgenomen om niet te reageren", vertelt De Bie. "Want dat is een straatje zonder einde en daar heb ik geen zin in. Maar als Van Kasteren dat vertelt, heb ik wel het recht om ook mijn visie van de feiten te geven. Want ja, ik ben kwaad op Hans. En terecht, denk ik."

"De zaak Meeusen als excuus"

Waarna De Bie zijn hart lucht. "Kijk, Tom Meeusen zelf heeft hier niets mee te maken. Maar zijn zaak wel. Op een dag toonde Van Kasteren mij een contract, waarin stond dat de hoofdsponsors hun verbintenis met het team konden verbreken als Tom schuldig zou bevonden worden. 'Dus', vertelde Van Kasteren, 'Mocht dat gebeuren, kan ik geen twee coaches meer betalen. Ik stel voor dat je even een stap opzij zet. En als al die heisa rond Tom Meeusen achter de rug is, kom je gewoon opnieuw in dienst."

"In vond het vreemd, maar ik wilde hem daarin wel volgen. En Tom werd -zoals verwacht- vrijgesproken. Dus verwachtte ik een telefoontje van Hans om terug de draad op te nemen. Ik werk immers al tien jaar met Van Kasteren samen en ken hem als een man van zijn woord. Maar niet deze keer, dus."

"Mail bleef onbeantwoord"

Een paar telefoons en een mail later vond De Bie het welletjes. "Op een avond stuurde ik Hans een laatste mail. Ik wilde duidelijkheid. Maar die bleef onbeantwoord. 's Anderendaags ben ik alles -inclusief mijn wagen- gaan inleveren. Dat ik niet goed met computers om kan? Klopt. Maar dat kon ik tien jaar geleden ook niet. Toch kreeg ik alles geregeld."

"En dat ik te tolerant was? Ik stond tussen de renners, ja. Zo weet je perfect wat er leeft binnen de groep. Kris (Wouters, red) heeft een andere manier van werken. En daar is niets verkeerd mee. Je zal mij ook geen kwaad woord over hem horen vertellen. Maar ik stel me wel de vraag of Kris dat nu alleen kan bolwerken... Eerlijk? Ik zou in mijn eentje geen jongeren-, dames- en herenteam kunnen leiden."

"Misschien had Van Kasteren toen al Wellens op het oog als mijn vervanger. Maar blijkbaar was hij naar Bart toe ook niet concreet genoeg. En zelfs daar had ik nog begrip voor kunnen opbrengen. Maar dan had hij wel eerlijk moeten zijn."

Van Kasteren: "Ben het beu als boeman afgeschilderd te worden"

Wij polsten ondertussen nog bij Van Kasteren, maar die had geen zin meer in een reactie. "Wellens en De Bie zijn voor mij twee afgesloten hoofdstukken. Ik vertoef momenteel in Spanje en ben het beu als boeman afgeschilderd te worden. Jullie schrijven toch wat jullie willen."

Op dit moment is De Bie dus werkloos. "Als er zich opportuniteiten aandienen, ben ik bereid om te luisteren. Voorlopig doe ik het thuis rustig aan."

Ondertussen gaat het niet goed met de troepen van Telenet-Fidea. "De jongeren en de dames doen het wel goed", reageert De Bie. "Alleen bij de profs loopt het voor geen meter. En dat is nu net de belangrijkste categorie voor de sponsors. Natuurlijk zit ik er mee. Ik vind het zeer jammer voor Meeusen en co. Maar zowel Tom als Corné (van Kessel, red) vertelden me dat ze zich geen zorgen maken. Dat ze later in het seizoen pieken. Persoonlijk vind ik dat het nooit ideaal is om van meet af aan achter de feiten aan te hollen. Stilaan zal er sprake zijn van paniek binnen de ploeg. Al denk ik niet dat Van Kasteren dat zal toegeven."

"De rust bewaren"


Over de reden van het minder presteren wil De Bie zich niet uitspreken. "Ligt het aan hun Amerikaanse stage? Geen idee. Het valt wel op dat de profs allemaal slecht zijn... Het zou een plausibele reden kunnen zijn. Maar ik vang ook op dat er wat wrevel is. Zo las ik op de teamwebsite dat Alessio Dhoore moet vertrekken. Allemaal niet goed voor de sfeer. Ik kan alleen maar de raad geven de rust te bewaren en te hopen dat de jongens snel beter worden. Want wat nu gebeurt, dat wens ik geen enkele renner van de ploeg toe..."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

zin om te adverteren

Kalender

november 2020<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30