Sanne Cant wil zich geen twee keer aan zelfde steen stoten

Sanne Cant wil zich geen twee keer aan zelfde steen stoten

Met de Neerpeltse Soudalcross opent morgen ook het Belgische veldritseizoen voor profs. In de dameswedstrijd is Sanne Cant de uitgesproken topfavoriete. Cant, die het dit jaar een beetje anders wil aanpakken dan vorige winter. "Ik stoot me geen twee keer aan dezelfde steen."

Vorige winter zette Sanne Cant alweer een stapje vooruit. Ze pakte haar eerste Europese titel uit haar carrière en kroonde zich in Erpe-Mere voor de zesde opeenvolgende keer tot Belgisch kampioene. Voorts zette ze op het WK haar beste resultaat (zilver) ooit neer en behaalde ze 26 zeges in de 39 crossen waaraan ze deelnam. Als toemaatje leverde al dat lekkers haar ook nog eens een eerste plaats op de UCI-ranking op. En oh ja, tussendoor won ze ook de Wereldbeker...

Straffe reeks, toch? We zijn nu al benieuwd of de organisatoren van respectievelijk de Kristallen Fiets en de Flandrien Sanne Cant niet zullen vergeten... Het damesveldrijden en -wielrennen tout court is aan een opmars bezig in België en daar zijn zowel Jolien D'Hoore op de weg als Sanne Cant in het veld een exponent van. Zou moeten beloond worden..

"Andere aanpak"

De grote vraag is of Sanne Cant dit jaar al dat goeds kan bevestigen. Ze heeft er zowaar zelf een beetje schrik van. "Vooral die 26 op 39 wordt een moeilijke karwei", vertelt de bijna 25-jarige Lilse. "Dat was mooi, maar misschien kostte het me wel de wereldtitel. En moet ik het dit jaar anders aanpakken."

Cant doelt op de Française Pauline Ferrand-Prévot, die in Tabor de regenboogtrui wegkaapte. "Ik denk er nog elke dag aan. Net zoals ik nu al elke dag met het WK in Heusden-Zolder bezig ben. Ferrand-Prévot is een topper, in alle disciplines van onze sport. Maar in hoeveel crossen was ze vorige winter van de partij? Bijzonder weinig, hé. Het zorgde ervoor dat ze superfris aan de start stond in Tabor."

Ferrand-Prévot zet nu al alles op Rio 2016, waardoor de regenboogtrui deze winter amper in het veld te zien zal zijn. "Wat wil je dat ik daar op zeg?", zucht Cant. "Dat ik het jammer vind. De wereldkampioene hoort in haar discipline in actie te komen. Dat gebeurt nu niet. Maar ik voorspel nu al: in Heusden-Zolder zal ze wel aan de start staan. En er nog goed zijn ook."

Dommelhof

Het deed Cant nadenken. "Ik ben en blijf fulltime veldrijdster, maar ik ga toch wat snoeien in mijn programma. Alle pijlen die je verschiet, ben je kwijt. Zo hoop ik toch iets frisser aan de start van het WK te komen. Al zal ik uiteraard sowieso alle regelmatigheidscriteriums rijden. Maar wedstrijden zonder enig belang, daar zal ik al eens sneller voor passen. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.

Morgen start Cant dus in Neerpelt. Na een derde plaats in de wereldbekermanche van Vegas kan ze voor het eerst dit seizoen het zegegebaar maken. Tegenstand in het Dommelhof wordt verwacht van onder meer Ellen Van Loy, Nikki Harris, Sophie de Boer, Sanne van Paassen, Jolien Verschueren en Loes Sels.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!