Team Crelan-AA Drink en Sven Nys beginnen aan allerlaatste winter

Team Crelan-AA Drink en Sven Nys beginnen aan allerlaatste winter

Gisteren werd in Lichtaart het Crelan-AA Drinkteam van Sven Nys en Sven Vanthourenhout voorgesteld. Met nieuwe outfit en blitse fluo-fiets. Nys begint aan zijn laatste winter. "Als underdog. Maar niet om me van het kastje naar de muur te laten fietsen."

Nys en Vanthourenhout zijn er klaar voor. Gisterenvoormiddag was een soort 'open trainingsuurtje' voorzien voor de pers, gevolgd door de officiële voorstelling. De allerlaatste teamvoorstelling van Crelan-AA Drink. "Een speciaal moment", noemde Crelan-CEO Luc Versele het. "We werken samen met de twee Svennen, Jan Verstraeten en coach Paul Van Den Bosch sinds 2008. In al die jaren zijn we familie geworden. Maar... Laten we voorlopig nog niet met te veel heimwee achterom kijken. We hebben nog een winter samen voor de boeg."

Waarop een bijzonder opmerkelijke uitspraak volgt van Versele. "Eigenlijk hoeft Sven al een tijdje niet persé te winnen van mij. Hij heeft in de loop der jaren een status opgebouwd dat hij sowieso in de media verschijnt."

Nys lacht als we hem wat later met die uitspraak confronteren. "Dat is zo. Misschien soms vervelend voor de concurrentie. Zeker voor die jongens die fysiek uitblinken. Maar je kan natuurlijk niet wegcijferen dat er vanaf 1998 tot nu heel wat gebeurd is. Die status heb ik moeten afdwingen. Ik vermoed dat ik ook in mijn laatste jaar nog wat aandacht naar mij zal toetrekken. Niet dat ik daar zelf voor kies. Het gebeurt gewoon."

Perceptie

"Maar dat heeft ook zijn keerzijde", weet Nys. "Door die status zijn de verhoudingen soms wat scheefgegroeid. Dat merkten we vorig jaar. Volgens de perceptie van buitenaf kende ik een rotseizoen. Ik besef dat het niet goed was. Maar ik won toch nog Ronse, sprintte voor winst tegen Wout van Aert op de Koppenberg en triomfeerde in Niel. En dan waren we al november. Ik denk dat veel subtoppers zouden tekenen voor deze resultaten."

"Akkoord, daarna ging het bergaf. Ik had door mijn veranderde privé-situatie mentale en fysieke rust nodig en presteerde ik minder." Die mindere periode heeft Nys naar eigen zeggen achter de rug.

"De voorbereiding op mijn laatste winter was oké. Ik werd Belgisch kampioen in mijn allerlaatste mountainbikewedstrijd en ik won voor het eerst in mijn carrière een meerdaagse rittenkoers (de Ronde van Vlaams-Brabant, red). Geen topkoers, maar het gaf vertrouwen. Daarnaast voel ik me opnieuw goed in mijn vel. Het leven van een profrenner bestaat uit slapen, eten en trainen. De enige weg om de top te bereiken. Vorig jaar ben ik daar door omstandigheden van afgeweken. Ik werd plots fulltime papa. Ondertussen heb ik opnieuw regelmaat gevonden. En ik heb amper 15 wedstrijden afgewerkt de voorbije zomer, waardoor ik zeer fris aan het seizoen begin."

Piet snot

Een laatste winter, waarin Nys de ideale combinatie wil vinden tussen genieten en zich sportief helemaal geven. "Wees gerust: ik zal niet voor 'piet snot' meerijden. Anders had ik dat al lang gevoeld. Ik ben zeker ook niet aan het jaar te veel bezig. Ik tel nog niet af en er staan me nog heel wat mooie momenten te wachten, zeker extra-sportief. Er komt een nieuw boek, er wordt een documentaire over mij gemaakt en ik krijg nog een afscheidsfeestje in het Sportpaleis."

Nys blijft tezelfdertijd ook realistisch. Dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel moeilijk te kloppen zullen zijn, vermoedt hij. "Het zijn toptalenten. Van het genre Stybar, Boom of Albert, om maar de laatste generatie voor hen te noemen. En ze zijn in vergelijking met vorig seizoen een jaartje ouder. Maar ik begraaf de strijdbijl niet. Zelf hoop ik straks het niveau van oktober vorig jaar te halen. Dan wordt het afwachten hoeveel die twee geëvolueerd zijn."

"In het slechtste geval moet ik strijden voor de ereplaatsen. Toch hoop ik hen nog een paar keer te kunnen vloeren. Het zou me trots maken. Ik ben 39, zij 21. Eigenlijk moet ik er niet wakker van liggen. Ik heb alles al bewezen. Niets moet, alles mag."

"Nog één keer winnen in Baal"

Waar en wanneer hij wil schitteren, maakt niet echt uit. "Ik denk dat het heel speciaal zou zijn nog eens in eigen Baal te winnen. En dan is er dat BK-record. Vorig jaar in Erpe-Mere liep het ondanks mijn slechte vorm al bij al nog vlot. Het podium was niet eens veraf. In Lille is wel wat mogelijk. Een tiende titel zou mooi zijn. Maar dat geldt ook voor klassiekers als de Koppenberg, Gavere, noem maar op. In dat soort wedstrijden sta je aan de start met het gevoel: stel je voor dat het nog eens lukt."

Nys begint net als alle andere toppers zijn seizoen in Las Vegas. Zaterdag reist hij richting de States in het gezelschap van Jan Verstraeten. "Basic. Al krijgen we ginder wel de steun van Trek en Shimano. Ik verwacht er wel iets van. De conditie is zeker oké."

Koele kikker

Vandaag rijdt Sven Nys alvast zijn allerlaatste wegwedstrijd uit zijn carrière in het West-Vlaamse Izegem. "Nee, het maakt me niet emotioneel. Helemaal niet zelf. Omdat ik het als voorbereiding op mijn crossseizoen zie. Misschien verandert dat begin maart. In de aanloop naar mijn afscheid...

Tot slot nog een woordje over Sven Vanthourenhout, door Luc Versele een belangrijke pion in het team genoemd. "Vorig jaar ging het met mij de goede richting uit", aldus de West-Vlaming. "Ik hoop die lijn deze winter door te trekken." Is Nys zeker dat hij er eind dit seizoen mee ophoudt, dan twijfelt Vanthourenhout nog. "Er zijn opties", klinkt het. "Maar ik ben er nog niet uit."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!