Laurens Sweeck kopman van Era-Murprotec. Maar waar is Bina?

Laurens Sweeck kopman van Era-Murprotec. Maar waar is Bina?

Vrijdag werd in Antwerpen de opvolger van Corendon-Kwadro voorgesteld. Mét de jonge Laurens Sweeck als kopman. En met nog amper twee buitenlanders. Vooral de afwezigheid van Martin Bina is opmerkelijk. De Tsjech lijkt op dit moment van de aardbol verdwenen...

Kwadro haakte af. Corendon maakte de overstap naar BKCP, waardoor het er voor het team van Marc Herremans lange tijd niet goed uit zag. Naar verluidt werd zelfs hardop gevreesd voor het voorbestaan ervan. "Er is ook een hele zomer lang geknokt moeten worden om onze nieuwe geldschieters over de streep te halen", aldus Herremans. "Maar dat is uiteindelijk gelukt. En ja, begrijpelijkerwijze zit de vrijspraak van Laurens (Sweeck, red) daar zeker voor iets tussen."

Dankzij vastgoedmakelaar Era (110 kantoren in België, waarvan 87 in Vlaanderen) en vochtbehandelingsbedrijf Murprotec (vroeger in het voetbal actief, als sponsor van de Belgische scheidsrechters) tekenden allebei een overeenkomst voor één jaar. Het enthousiasme van beide sponsors is er in elk geval. Nu is het aan de renners om hen te overtuigen langer dan één seizoen in het veld te blijven.

Opmerkelijk: wanneer het team (eerst Kwadro-Stannah, daarna Corendon-Kwadro en nu dus Era-Murprotec) oorspronkelijk het doel had om buitenlanders een kans te geven zich in onze contreien verder te bekwamen in het veldrijden, schiet daar nu nog weinig van over. Doorheen de jaren verdween eerst Mariusz Gil, later ook Marcel Meisen (naar een Duits wegteam) en nu ook Martin Bina. Blijven over: good old Radomir Simunek en de Zwitser Julien Taramarcaz, aangevuld met de broers Sweeck en Kevin Cant.

"Bina neemt een sabbatjaar"

Vooral de afwezigheid van Martin Bina viel op in Antwerpen. In eerste instantie kon niemand ons echt een antwoord geven waar de ex-winnaar van de wereldbekermanche van Hoogerheide zich op dit moment bevond. Is Bina dan van de aardbol verdwenen? Teammanager Marc Herremans verduidelijkt. "Bina sukkelt met de gezondheid en zat deze zomer amper op de fiets. Hij heeft dan ook besloten een sabbatjaar te nemen."

Dus maakt hij ook geen deel meer uit van het team. En dat zal wellicht ook in de toekomst niet meer het geval zijn. Maar daar liggen Herremans en co niet echt van wakker, zo blijkt. "We hebben nu inderdaad een iets kleiner team. Maar dat hoeft geen minpunt te zijn", aldus de manager op de ploegvoorstelling. "Met Laurens en Diether Sweeck, Julien Taramarcaz en Radomir Simunek hebben we vier toppers bij de profs. Van zowel Julien (die in oktober trouwens vader wordt) als Radomir verwachten we dat ze deze winter beter doen dan het voorbije jaar. En als de broers Sweeck de lijn doortrekken, zitten we goed."

Laurens Sweeck als uithangbord

Marc Herremans krijgt de steun van Marc Janssens en Stefaan Sweeck om zijn discipelen te zien presteren. Janssens kwam er pas vorige winter bij. "Iedereen heeft de voorbije zomer goed gewerkt", klinkt het bijna in koor. "Het vertrouwen is er. Met Laurens Sweeck als kopman."

Sweeck zet pas nu de stap naar de profs, ook al proefde hij er vorig seizoen al meermaals van. "Laurens heeft alle ingrediënten om uit te groeien tot een topper", aldus de entourage. "Hij is inderdaad ons speerpunt." Toch is Sweeck nog altijd maar 21. Er rust dus een grote verantwoordelijkheid op zijn schouders.

Maar daar kan de Schriekenaar wel mee om, zo blijkt. "Een beetje druk mag", lacht hij. "Ik ben mentaal sterk genoeg om daar mee om te gaan. Ik hoop -op omlopen die me liggen én in een goede dag- de toppers toch een paar keer te kunnen kloppen."

Over de zaak rond dokter Mertens, kan Sweeck kort zijn. "Eerlijk? Het nieuws in januari kwam hard aan. Maar toen de storm is gaan liggen, kon ik er wel mee om. Mijn ouders en familie hadden het zwaarder dan ikzelf, denk ik. Omdat ze hun zoon onrecht voelden aangedaan. Zelf geloofde ik meteen in een goede afloop. Mijn voorbereiding heeft er niet echt onder geleden. Al ben ik uiteraard blij dat de zaak ondertussen definitief van de baan is."

Foto's: ©Photopress.be




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!