Nys verrast: 'Als ik in Zolder wereldkampioen word, stop ik onmiddellijk'

Nys verrast: 'Als ik in Zolder wereldkampioen word, stop ik onmiddellijk'

"De kans dat ik wereldkampioen word, is misschien vijf procent", is Sven Nys realistisch aan de vooravond van zijn laatste veldritseizoen. "Maar stel dat ik die derde regenboogtrui pak, koers ik geen meter meer en stop ik in schoonheid." Het idee ontsproot pas de voorbije weken in het hoofd van de Crelan-AA Drinkveteraan.

Het is op de website van de Zolderse WK-organisatie dat Nys plots verrassend uit de hoek komt. "Eindigen in schoonheid, dat is toch de droom van elke sporter", vertelt de tweevoudige wereldkampioen. "Als die kans zich zou voordoen, pak ik ze met beide handen aan. Als ik er op het hoogste podiumtrapje zou staan, dan neem ik op de tonen van de Brabançonne afscheid van mijn leven als topsporter. In principe hoor ik nadien nog een veldrit of tien af te werken, maar daar pas ik dan voor. Ik werk wel een regeling uit met de organisatoren die me nadien nog aan de start verwachten, maar ik koers geen meter meer."

Niet dat Sven Nys zichzelf als topfavoriet ziet voor Zolder (31 januari). Integendeel. "Je zal me niet horen zeggen dat ik komende winter Mathieu van der Poel noch Wout van Aert op geregelde basis zal vloeren. Maar ik ben wel van plan het ze zo moeilijk mogelijk te maken. De kans is reëel dat ze geregeld vóór mij over de finish zullen fietsen, maar ik garandeer iedereen dat dat nooit zonder slag of stoot zal zijn."

"Motivatie van een nieuweling"

"Ook al ben ik qua leeftijd een veteraan, ik leef naar de start van het seizoen toe met de motivatie van een nieuweling”, klinkt het. “Ik mik op zoveel mogelijk podiumplaatsen. En ik wil winnen als de kans zich aandient."

"Ik staar me niet blind op mijn ranking in Wereldbeker, Bpost Bank Trofee of Superprestige", vertelt Nys ook nog. "Gewoon mijn best doen om dan te zien waar het schip strandt: dat is mijn aanpak. Sta ik halfweg het seizoen in een situatie die perspectief biedt op een mooie prijs, dan sluit ik niet uit dat ik mijn focus alsnog op één van die drie klassementen zal richten."

Tenzij hij wereldkampioen wordt, dus. Dan houdt het onherroepelijk op... Lees het hele interview met Sven Nys op de website van het WK in Heusden-Zolder. (klik hier)Foto: ©Veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!