Teams reageren heftig op afgelaste WB in Montréal: 'Een schande'

Teams reageren heftig op afgelaste WB in Montréal: 'Een schande'

Deze namiddag kondigde de UCI aan dat de Wereldbeker in het Canadese Montréal wordt geannuleerd. "Schandalig', klinkt het bij verschillende teams." Onder anderen Jurgen Mettepenningen, Philip Roodhooft en Geert Vanhoof halen hard uit richting de UCI. Ook Sven Nys en Wout van Aert reageren ontgoocheld.

Ter gelegenheid van het WK in Tabor kondigde de UCI met veel poeha twee nieuwe wereldbekerwedstrijden aan. Begin september zouden respectievelijk Las Vegas en Montréal op de kalender staan. Dat het goed gaat met de internationalisering, klonk het onder meer uit de mond van offroad-coördinator Peter Van den Abeele. We geloofden hem graag.

Nog geen half jaar later krijgt die zogenaamde internationalisering alweer een dreun van jewelste: Montréal komt er niet. De overheidsfinanciering die beloofd was, komt niet op tijd in orde. "We zijn teleurgesteld dit te moeten meedelen", klinkt het bij de Internationale Wielerunie. "Maar we wilden dat de teams op tijd alles konden regelen. Dus moesten we snel beslissen." Tja... Wat heet snel beslissen? Alle teams -en vooral een deel particulieren- hadden ondertussen regelingen getroffen wat hun overzeese trip betreft.

"Gelukkig namen wij een annulatieverzekering bij het boeken van onze vluchten", aldus Jan Verstraeten van Crelan-AA Drink. "Dat kost ons nog wel iets, maar de verliezen blijven beperkt." Ook bij Telenet-Fidea was alles reeds in kannen en kruiken. "Sowieso zal ons dat geld kosten", aldus Karen Ramakers. "Het is nog te vroeg om in te schatten hoeveel, maar we hadden zeven, acht renners die er van start gingen. Tel daar een aantal mensen uit de entourage bij en je komt aan een stevig bedrag. Hopelijk kunnen we daar zoveel mogelijk van recupereren."

Wordt het financiële plaatje nog behoorlijk gerelativeerd bij sommige teams, dan is de ontgoocheling over het sportieve aspect des te groter. "Heel jammer voor de sport", aldus Verstraeten. "In het verleden was er al een paar keer sprake van een Wereldbeker in de States, maar kwam er steeds een kink in de kabel. Nu leek het echt in orde, want de wedstrijd staat op de kalender."

Mettepenningen: "Natuurlijk is er financiële schade"

En net dat maakt een paar teammanagers pisnijdig. Onder meer Geert Vanhoof (Vastgoedservice-Golden Palace) en Jurgen Mettepenningen (Sunweb-Napoleon Games) halen snoeihard uit richting de UCI. "Een schande", klinkt het bij beide. "Toen de beslissing er kwam om twee overzeese wereldbekerwedstrijden te organiseren, zijn wij nooit gehoord", zegt Mettepenningen. "We moesten ons maar schikken. Dat hebben we braafjes gedaan. Nu -op 2,5 maanden voor de wedstrijden- krijgen we dit nieuws te horen. Erg vind ik dit."

"Trouwens", gaat Mettepenningen voort. "Wie gaat de schade betalen? Want die is er zeker. Op de vluchten hadden we opties genomen. Eerstdaags gingen we die vastleggen. We hadden voor onze renners ter plekke al campers geregeld. Kost allemaal geld."

Vanhoof: "Moet een organisator dan geen financiële garanties hebben?"

Geert Vanhoof maakt zich vooral druk over het feit dat de UCI zomaar een wedstrijd op zijn WB-kalender plaatst zonder dat er garanties zijn. "Als wij als team onze licentie in orde willen, moet alles stipt betaald zijn. Er moeten waarborgen zijn. Blijkbaar geldt dat niet voor die Canadese organisatoren. Zelf draai ik nog maar anderhalf jaar mee in het wereldje. Maar mensen die er al langer in floreren, benadrukten me al maanden om toch nog maar te wachten met het boeken van vluchten en dergelijke. 'Eerst zien of Montréal er echt komt.' Krijgen die nog gelijk ook. Nee, ik snap het niet."

Philip Roodhooft, teammanager van BKCP-Powerplus, kampt met hetzelfde gevoel. "Waarom moest die organisator geen waarborg betalen? En kan die zomaar een wedstrijd op de kalender laten zetten en die 2,5 maanden voor het event plaatsvindt, zomaar alles afblazen? Eén tweet en het is opgelost."

"Mecaniciens betalen uit eigen portemonnee"

Roodhooft spreekt van een paar duizenden euro's verlies. "Nee, wij namen geen annulatieverzekering. We zoeken nog uit wat we kunnen recupereren, maar ik vrees ervoor. En weet je wat ik nog veel erger vind? Dat ook de mecaniciens of verzorgers van renners al hun vluchten en hotels regelden. Dat uit eigen portemonnee. Die mensen namen verlof en betaalden ook een pak geld. Moeilijk te verantwoorden, toch?"

Dat laatste geldt trouwens voor alle renners. De teams staan meestal in voor één mecanicien, maar de veldrijders in kwestie regelen zelf nog eens hun eigen mecanicien. En -zoals de teammanagers stuk voor stuk bevestigen- wie dit nu nog niet geregeld had, is niet met zijn job bezig.

Conclusie: UCI gaat in de fout

Ongetwijfeld zal de UCI wel een uitleg hebben voor de afgelasting. Toch gaan de UCI hier zwaar in de fout. Als je een wedstrijd op de kalender plaatst, dan moet je er ook voor zorgen dat hij überhaupt plaatsvindt. Dat het event in een volgend kalenderjaar wel zal doorgaan, is een flauw excuus. Net als het feit dat de Canadese overheidssteun niet in orde komt.

Ook de renners lieten via de sociale media al blijken dat ze niet opgezet zijn met dergelijke toestanden. "Wat een blunder", tweette Wout van Aert. Ook Sven Nys was duidelijk: "In plaats van een stap vooruit, zetten we er één achteruit. Doodjammer."

"Vlaamse kermis"

Misschien is de conclusie van Geert Vanhoof nog de juiste: "We zouden beter beginnen inzien dat het veldrijden Vlaamse folklore is. Misschien te hard uitgedrukt, maar je weet wel wat ik bedoel. Zoals het schaatsen nooit zal doorbreken in Vlaanderen, zal het veldrijden nooit de nationale volkssport nummer één worden in pakweg Canada of Zweden, om maar iets te zeggen."

Foto: ©Veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!