Walsleben, Van der Poel en Van Aert sterk in Baloise Belgium Tour

Walsleben, Van der Poel en Van Aert sterk in Baloise Belgium Tour

De Baloise Belgium Tour, alias de Ronde van België zit er op. Greg van Avermaet was de sterkste, maar ook de veldrijders toonden zich opnieuw. Philipp Walsleben mocht zelfs op het podium in Sankt Vith. Van der Poel en Van Aert waren sterk, al eindigde de Ronde in mineur voor de vice-wereldkampioen.

Tom Boonen, gisteren na afloop van de vijfdaagse rittenkoers. "Onderschat deze Ronde niet. Je hebt hier echt alle soorten renners. Een 'raar' peloton. Niet altijd makkelijk koersen. Frisse jongens ook. En mannen met punch. Dan heb je nog de crossers."

De crossers... De toon waarmee Boonen over de veldrijders praatte, was absoluut niet denigrerend. Integendeel, onze nationale wielertrots sprak het woord met respect uit. En terecht. Ook de voorbije week werd nog maar eens duidelijk dat ook crossers topatleten zijn. Mathieu van der Poel en Wout van Aert zetten woensdag in Bornem al een prima tijdrit neer. Donderdag trok Philipp Walsleben mee in de aanval. De daaropvolgende dagen zagen we nog meermaals Van der Poel en Van Aert terug.

Gemengde gevoelens

De slotrit werd uiteindelijk een etappe met gemengde gevoelens wat onze crossers betreft. Walsleben ging voor de tweede keer in vier dagen tijd mee in de vroege vlucht, wat hem uiteindelijk de eindwinst in het strijdlustklassement opleverde. Mooi beloning voor de sympathieke Duitser.

Zijn ploegmaat Mathieu Van der Poel zou in de finale lang meegaan, maar kwam uiteindelijk toch een tikkeltje te kort tegen de absolute toppers als Van Avermaet en Benoot. Maar in de wetenschap dat de wereldkampioen pas aan zijn eerste maand competitiemaand bezig is, krijgt hij alle krediet. Van der Poel rijdt binnen twee weken de wegwedstrijd op de Europese Spelen in Bakoe. Misschien noteren we toch best zijn naam in het lijstje outsiders. Geloof ons, Van der Poel zal daar in Azerbeidzjan lang meegaan.

Minder goed verging het Wout van Aert en Vincent Baestaens. Van Aert legde quasi hetzelfde parcours van Van der Poel af. Tenminste, tot tijdens de afdaling van de Stockeu, gisteren diep in de finale. De Rus Vorganov slipte op het gladde wegdek, Van Aert kon de Rus niet meer ontwijken en speelde carambole in de berm. Van Aert werd ondertussen geopereerd aan het middenhandsbeentje en is een paar weken buiten strijd. Zonde, want net als Van der Poel had hij zicht op een mooie ereplaats in het eindklassement.

Baestaens maanden out

Vincent Baestaens verging het nog slechter. Die kwam al ten val in de eerste koershelft van de slotrit en is zowaar een paar maanden buiten strijd met verschillende breuken aan de ruggengraat. Dat concludeerden de artsen van het AZ Herentals maandag na bijkomend onderzoek. “De neurochirurg maakt zich vooral zorgen over de breuk van wervel C2, dicht bij mijn nek. Een erg zeldzame breuk in het gewricht waarmee een mens zijn hoofd naar links en rechts en van boven naar onder beweegt. Bewegingsmogelijkheden waar zeker een veldrijder moet kunnen over beschikken”, laat de Tremelonaar weten.

“Die breuk moet voor een lange tijd gestabiliseerd worden. Ik onderga vandaag nog een MRI-scan om uit te maken tot hoe ver op mijn rug de nekbrace moet doorlopen om het helingsproces perfect te laten verlopen. Maanden kan dat proces duren, kreeg ik te horen. Dat maakt dat ik waarschijnlijk vrij snel op de rollen kan fietsen, maar een paar maanden aan de kant sta voor de competitie."
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

oktober 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!