Bondscoach De Bie vertelt waarom hij Sven Nys naar Baku stuurt

Bondscoach De Bie vertelt waarom hij Sven Nys naar Baku stuurt

Vorige week maakte de Belgische Wielerbond de MTB-selectie voor de eerste Europese Spelen bekend. Eén van de twee deelnemers is... Sven Nys. Dat zorgt uiteraard -wat had je gedacht?- voor verontwaardiging in het Belgishe mountainbikewereldje. Terecht of niet? Bondscoach De Bie geeft tekst en uitleg op de website van de wielerbond.

Eerst en vooral was het aantal te selecteren mountainbikers beperkt, zo blijkt. En daarnaast zijn de eerste Europese Spelen, hoe prestigieus ook, geen ideale wedstrijd in functie van de belangrijke UCI-punten.

“Wie zijn aantal UCI-punten wil opkrikken kan beter andere oorden opzoeken”, vertelt De Bie op de website van de wielerbond. “De winnaar in Azerbeidjan krijgt naast een gouden medaille 10 UCI-punten. Wie in de Alpentour, een wedstrijd die in hetzelfde weekend wordt georganiseerd, in het algemeen klassement beter doet dan de twintigste plaats krijgt al meer punten. Omdat renners ook kunnen rekenen zijn er nogal wat – Githa Michiels, Alice Pirard en Kevin Van Hoovels, bijvoorbeeld – die uit eigen beweging lieten weten dat ze niet in aanmerking wilden komen voor een selectie voor Baku.”

Vooral Githa Michiels heeft zo haar eigen redenen om te kiezen voor de etappewedstrijd in Oostenrijk, zo blijkt. De Bie: “Vorig jaar finishte Githa als tweede in de Alpentour. Als ze straks in Schladming niet minimaal even goed doet speelt ze een pak punten kwijt en loopt ze misschien een hele tijd achter de feiten aan. Om maar te zeggen: het is gewoon logisch dat renners die op puntenjacht zijn zich in eerste instantie toespitsen op wedstrijden waar je maximaal kan scoren. En de Alpentour is nu eenmaal een proef waarin dat zou moeten lukken.”

"Niets af te dingen aan selectie Nys"

Dus valt er voor Rudy De Bie helemaal niks af te dingen op het feit dat straks alleen maar Sven Nys en Jeff Luyten inschepen richting Baku. Omdat er wel degelijk sportieve criteria gehanteerd werden bij de selectie van dat duo. “De omloop in Baku ligt binnen de mogelijkheden van beide renners. Wie, zoals Sven Nys, vijfde en zesde kan eindigen in de laatste twee Europese kampioenschappen die hij betwistte verdient het gewoon de trui van de Belgische nationale ploeg te dragen."

Maar het Belgische mountainbikewereldje reageert dikwijls nogal bekrompen, zo blijkt eens te meer. De reacties op sommige forums zijn hard. Terwijl het altijd de bedoeling moet zijn om te scoren op een evenement als de Europese Spelen. En tot nader order zagen we de laatste jaren nog maar weinig Belgen die het beter deden dan Nys op internationale wedstrijden. Dus lijkt ons de keuze voor Nys absoluut niet onterecht.

"Akkoord, Sven heeft tot dusver nog niet veel wedstrijden afgewerkt", geeft De Bie toe. "Maar ik ken hem goed genoeg om te weten dat hij zich perfect kan klaarstomen voor een belangrijke afspraak, puur door de arbeid die hij op training verricht. Vorig jaar gaf Nys al aan dat hij zin had in de European Games, en hij is nu eenmaal een renner die zelden teleurstelt als hij zijn zinnen ergens op zet.”




Foto's: ©Veldritkrant.be




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!