Lille: Ijzersterke Van der Poel pakt dagzege, Van Aert eindwinst Bpost Trofee

Lille: Ijzersterke Van der Poel pakt dagzege, Van Aert eindwinst Bpost Trofee

Wout van Aert was al zeker van eindwinst in de Bpost Bank Trofee. De Lillenaar wilde voor eigen volk in stijl afsluiten met een zesde zege in het regelmatigheidscriterium. Maar dat was buiten Mathieu van der Poel gerekend. De wereldkampioen lijkt geen last te hebben van decompressie en demonstreerde.

De vice-wereldkampioen was tuk op een zesde zege op acht in de Bpost Bank Trofee. Al was het maar omdat de slotmanche dit jaar voor eigen volk werd afgewerkt. En het had een mooie revanche geweest op de nederlaag van vorige zondag in Tabor. Maar Van Aert moest -net als de rest van de concurrentie trouwens- toezien hoe Mathieu van der Poel echt in topvorm verkeert. Ook in Lille stond geen maat op de kersverse regenboogtruidrager.

Een lang lint werd na nog geen kwart wedstrijd verbroken toen Van der Poel het gashendel opendraaide. "Nog nooit meegemaakt", verwoordde Kevin Pauwels het na afloop symbolisch. "Wat ik daarmee bedoel? Simpel, ik heb nog nooit iemand zo rap zien rijden." Pauwels draait meestal niet rond de pot. Maar zijn woorden spraken boekdelen. Mathieu van der Poel heeft duidelijk naar deze periode gepiekt. En van enige decompressie is ook al geen sprake.

Van der Poel sprokkelde snel een halve minuut bonus bijeen op Lars van der Haar en Wout van Aert, die toch nog de achtervolging op gang probeerden te brengen. Maar de twee zagen het zinloze van hun poging in en werden in de tweede koershelft nog bijgebeend door Sven Nys en Kevin Pauwels.

Van Aert: "Wilde sprint als eerste aanvatten"

Die vier bleven bijeen in de strijd voor de tweede plaats, die finaal werd beslecht in een sprintje. Daarin haalde Van Aert het met een half wiel van Nys en Van der Haar. Pauwels finishte vijfde. "Die slotronde heb ik het wel tactisch aangepakt", verduidelijkte Van Aert achteraf. "Ik nam bewust de leiding en kon af en toe wat -relatieve- rust inbouwen. Vervolgens wilde ik de sprint van kop af aan inzetten. Met succes. Ik hield nipt stand."

Van der Poel en Van Aert tevreden, want deze laatste was al zeker van eindwinst en gaf die met een fraaie prestatie voor eigen volk nog wat extra glans. Maar ook Sven Nys was in de wolken met zijn derde stek. "Van der Poel kon ik niet volgen. Maar dat ik hier meedoe voor het podium en er uiteindelijk ook opsta (voor het eerst sinds Gavere, red), geeft me een vertrouwenboost. Want ik kan wel honderd keer zeggen dat ik nog niet versleten ben, als zo een podium uitblijft, moet je voorzichtigheid inbouwen."

Onder: eindpodium Bpost Bank Trofee met Wout van Aert als eindwinnaar. Kevin Pauwels en Sven Nys eindigden op respectabele afstand tweede en derde.


Foto's: ©Veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!