KBWB zet Roland Liboton op non-actief na kritiek tegenover WK-Belgen

KBWB zet Roland Liboton op non-actief na kritiek tegenover WK-Belgen

Roland Liboton zal voorlopig geen omlopen meer keuren. Na zijn scherpe kritiek op renners, hun entourage en de bondscoach, besliste de Belgische Wielerbond de ex-topper op non-actief te zetten en zo de gemoederen te laten bedaren... Liboton had onder meer een aantal renners van amateurisme verweten.

Liboton haalde dinsdag na het WK hard uit tegenover sommige landgenoten na hun 'mislukt' BK. Nu ja, wat is mislukt? Van Aert en Iserbyt, twee van de mannen die Liboton viseerde, pakten immers zilver. Maar Liboton -nochtans een minzame en goedlachse man- pakte hen hard aan.

"Lomp dat Iserbyt de verkeerde bandenkeuze maakte en onprofessioneel dat Van Aert met een nieuwe fiets op het WK startte", klonk het in Het Nieuwsblad. Ook bondscoach De Bie kreeg de volle laag. "Of die geen ballen aan zijn lijf had om renners te verbieden met nieuw materiaal te starten", vroeg hij zich hardop af.

Nog scherper ging het richting Sven Nys, die echt een tegenvallend WK kende. Volgens Liboton had De Bie hem beter thuisgelaten en gekozen voor een jongere. Tot slot had de Vlaams-Brabander zich naar eigen zeggen blauw geërgerd aan het feit dat de Belgen de avond na het WK het wat bont hadden gemaakt in één of andere discotheek (onze landgenoten vlogen pas op maandag terug naar België).

Renners en hun entourage hadden het logischerwijze niet zo begrepen op de uitlatingen van Liboton. Nys reageerde prompt met een niet mis te verstane tweet en Van Aert reageerde gisteren in Maldegem door met zijn WK-fiets een uur lang de pannen van het dak te rijden. Zonder materiaalpech...

"Geen zin om als klein kind 'sorry' te zeggen..."

Ook Rudy De Bie verdedigde zich in Het Nieuwsblad al. En de bond eiste dat Liboton zich excuseerde bij onder meer Sven Nys. "Maar daar had ik geen zin in", aldus Liboton vandaag in Het Laatste Nieuws. "Ik wilde niet als een klein kind 'sorry' gaan zeggen aan zijn camper."

Daarop kreeg hij te horen dat zijn job bij de bond (Liboton is door de KBWB -samen met Paul Herygers- aangesteld om de omlopen al dan niet goed te keuren, of wijzigingen aan te bevelen) voorlopig geschrapt werd. "Wel degelijk tijdelijk", aldus Eddy Lissens, coördinator van de commissie veldrijden. "Als dit vergeten is, kunnen we met een proper lei verder."

Liboton reageerde alvast opgelucht dat de beslissing slechts tijdelijk is. "Ik heb niemand willen beledigen en ik heb niet gelogen. Ik heb me wel geërgerd, net als zoveel mensen. Maar ik stel me constructief op. We moeten hier zeker eerst nog eens goed over praten."

Brug te ver?

Gaat de KBWB een brug te ver door de tienvoudige Belgische kampioen nu op non-actief te zetten of niet? Ook wij vonden dat Liboton het niet helemaal bij het rechte eind heeft met zijn kritiek! Maar uiteindelijk heeft hij -volledig voor eigen rekening- toch gewoon zijn mening geventileerd. Of die terecht is of niet, doet niet eens ter zake.

Maar als de bond met deze beslissing duidelijk wil stellen dat al wie werkt in zijn opdracht, zich voortaan moet onthouden van commentaar, hebben we ook een probleem...
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

maart 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!