Isolteam - nieuws

Van der Poel domineert jongerenfestijn in Tabor. Van Aert tweede

Van der Poel domineert jongerenfestijn in Tabor. Van Aert tweede

Mathieu van der Poel heeft in Tabor zijn favorietenrol met glans waargemaakt. De 20-jarige Nederlander reed solo naar de regenboogtrui. Een door pech geteisterde Van Aert greep het zilver. Lars van der Haar maakte het Nederlandse feestje compleet.

“Dit is een onbeschrijflijk gevoel”, vertelde Van der Poel na afloop tijdens de persbabbel. De regenboogtrui zat strak rond de jonge schouders en de gouden medaille blonk rond de nek. Van der Poel zette de tegenstand al van in de eerste ronde onder druk. “Het was een glad parcours, maar ik had goeie benen. Telkens de rest weer wat dichter kwam, probeerde ik te versnellen.”

Terwijl Van der Poel een eerste bommetje gooide, was het voor de Belgen alle hens aan dek. Pauwels en Meeusen klampten aan en ook Van Aert tekende present. Maar dan sloeg het noodlot een eerste keer toe. Aan het einde van de eerste ronde stond Van Aert plots te voet bij het opdraaien van de laatste rechte lijn. “Kettingproblemen”, aldus Van Aert. “Maar panikeren deed ik niet. Ik kwam vrij snel terug aansluiten."

Maar een rondje later stond Van Aert opnieuw te voet. Opnieuw met kettingproblemen. "Het duurde toen iets langer vooraleer dat ding er weer op lag. Maar nog was van paniek geen sprake, want ik voelde echt de benen niet." In de derde ronde liep het echter definitief fout. "Ik nam in de aanloop van een U-bocht iets te veel risico, denk ik. Waardoor ik plat op mijn buik ging en mijn schouder bezeerde. Het duurde even vooraleer ik herstelde. Ik ben blijven vechten, maar ik telde ondertussen wel 50 seconden achterstand."

Van der Haar kiepert Pauwels overboord

Vooraan stoomde Van der Poel lustig door. Flyerend. De bochten zorgvuldig inschattend, springend over de balkjes. Pauwels achtervolgde met Van der Haar in als waakhond. Maar het duo kwam geen stap dichter. Uiteindelijk kieperde Van der Haar zowaar Pauwels overboord en trok in zijn eentje op zoek naar zijn landgenoot.

"Maar ik had wat reserve ingebouwd", aldus Van der Poel na afloop. "Telkens hij wat dichter kwam, duwde ik het gashendel opnieuw wat dieper in. Zo consolideerde ik mijn voorsprong." Ondertussen was Van Aert aan een fikse inhaalbeweging bezig. De Lillenaar raapte respectievelijk Vantornout en Meeusen op en stoomde in de finale eerst Pauwels voorbij, op zoek naar Van der Haar. De rondetijden van de seizoensrevelatie waren indrukwekkend.

Zilver voor Van Aert

Maar Van der Poel nog bedreigen zat er niet meer in. Die pakte op 20-jarige leeftijd en bij zijn debuut bij de profs meteen de regenboogtrui. In een sprintje voor het zilver haalde Van Aert het nog relatief makkelijk van Lars van der Haar. Al was dat voor 'Woutje' maar een magere troost. "Dit was een unieke kans om wereldkampioen te worden. Helaas..."

Foto's: ©Veldritkrant.be
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930