Mathieu van der Poel haalt WK-druk van Belgen weg met demonstratie

Mathieu van der Poel haalt WK-druk van Belgen weg met demonstratie

Straffe prestatie van Mathieu van der Poel in Hoogerheide. VdP junior deed wat Wout van Aert in de kerstperiode deed: van meet af aan wegrijden van de concurrentie en niet meer omkijken. Het WK van volgende week heeft nu echt een topfavoriet. En dat komt de Belgen niet slecht uit.

Knap, wat Mathieu van der Poel vandaag uit zijn mouwen schudde. Met een blitzstart zette hij meteen het hele pak onder druk. Tim Merlier probeerde even te volgen, maar had het snel begrepen. Wat later ging Gianni Vermeersch in de tegenaanval, maar ook hij kwam geen meter dichter. Al zal de prestatie van Vermeersch wellicht wel overtuigend genoeg zijn voor bondscoach De Bie om hem als zevende man mee te nemen naar het WK.

In de tweede koershelft ontbond Wout van Aert zijn duivels, met Kevin Pauwels in het spoor. Ze beenden wel nog Vermeersch bij, maar Van der Poel was toen al lang buiten schot. Van Aert zou nog naar de tweede plaats rijden, voor Vermeersch en Pauwels, maar tegen de hegemonie van Mathieu van der Poel was vandaag niemand opgewassen.

Meteen topfavoriet voor Tabor

Zo heeft het WK van volgende zondag meteen één grote topfavoriet. Benieuwd hoe een kereltje van nog geen twintig daar mee omgaat. Het kan een zegen zijn voor de Belgen. Van Aert gaf eerder al aan dat hij wat schrik heeft van het ijzige en snelle parcours daar in Tsjechië. Al weten we niet of hij vandaag verstoppertje speelde in de eerste koershelft... Pauwels lijkt nu de eerste en gedoodverfde Belgische concurrent voor Mathieu Van der Poel. De eindwinnaar van de Wereldbeker kon zich vandaag immers beperken tot consolideren van zijn leiderstrui en hoefde niet alle troeven op tafel te gooien.

Sven Nys gaf opnieuw een degelijke indruk, maar ook hem mogen we geen favorietenrol toedichten voor Tabor. Tom Meeusen heeft op zijn beurt nog wat werk voor de boeg. Vandaag zakte hij te ver terug. En Klaas Vantornout voelde zich voor de start in Hoogerheide opnieuw wat ziekjes en gaf trouwens op. Al durven we daar allang geen conclusies meer uit te trekken...

Sterk Nederlands blok

Maar dat Van der Poel zichzelf de favorietenrol heeft toegeëigend, daar bestaat geen discussie over. Met Lars van der Haar heeft Van der Poel een medekopman, met Corné van Kessel en David van der Poel beschikt hij over twee degelijke helpers.

Conclusie: voor het eerst sinds 2009 trekt ons land niet als dé topfavoriet naar het wereldkampioenschap. We weten nog met zijn allen tot wat dan toen leidde. Of zadelen we Mathieu van der Poel nu met té veel druk op? Mathieu zelf lijkt er in elk geval niet wakker van te liggen. "Ik topfavoriet? Tja... ja, dan maar zeker. Maar Wout van Aert is en blijft mijn grootste concurrent. Daarachter volgt nog een trosje favorieten. Maar ik ga mijn verantwoordelijkheid in elk geval niet ontlopen."
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!