Tom Meeusen: 'Geef mij een baseball bat en ik weet niet op wie ik moet slaan'

Tom Meeusen: 'Geef mij een baseball bat en ik weet niet op wie ik moet slaan'

Tom Meeusen riep vandaag een beperkte persdelegatie samen voor een 'intieme' babbel. "Zo kunnen we rustiger praten en is het voor mij minder overweldigend', klonk hij ingetogen en machteloos. Opmerkelijk: Meeusen kwam wijzer uit het gesprek. Veelbetekenend voor de gang van zaken in zijn dossier.

Hotel De Residentie, 16u deze namiddag. Drie journalisten: één van het Mediahuis, één van Het Laatste Nieuws en één van Veldritkrant.be. Verenigd aan een ronde tafel, vergezeld van Jeroen Leen als verantwoordelijke van hoofdsponsor Telenet en van Christel Michiels van cosponsor Fidea. En een communicatiespecialist. Dat was hoe Tom Meeusen vandaag de pers te woord wilde staan. Daarna volgden nog een aantal tv-camera's en Sporza Radio.

"Twee jaar geleden zat ik hier ook al eens", verklaarde Meeusen deze keuze. "Toen met een bataljon journalisten en fotografen. Vragen werden op me afgevuurd als was het een kogelregen. Dat terwijl ik eerder die middag drie uur lang werd ondervraagd alsof ik de grootste crimineel van het land was. Daar had ik nu geen zin in. Maar ik wilde jullie wel te woord staan, om aan te tonen dat ik recht in mijn schoenen sta."

Vertel eens, Tom. Iets meer dan twee jaar geleden zaten we hier ook. Wat is er sindsdien gebeurd in verband met uw dossier?

"Niets. Of toch wel: begin 2014, uitgerekend een week voor het BK in Waregem, werd ik aan een DNA-onderzoek onderworpen. Het was een jaar geleden -sinds die bewuste drie uur durende ondervraging- dat ik nog iets gehoord had. Ondanks herhaaldelijk aandringen van onze kant. Maar er was geen nieuws. Ik dacht dat het allemaal achter de rug was. Ik heb ook de bewuste dokter (Mertens, red) nooit meer teruggezien, noch gesproken."

"Nadien kwam opnieuw niets meer. Tot ik daags voor de Koppenbergcross (van timing kennen ze wel wat) in de kranten las dat het Leuvense parket dokter Mertens voor de rechter wilde. In zijn zog verdacht het gerecht 19 topsporters. Zelf vernam ik opnieuw niets. tot maandagmorgen -we bereidden ons in het Spaanse Villajoyosa voor op het WK- onze ploegleider Danny De Bie werd opgebeld door Jos Smets van de Belgische Wielerbond."

Wat had die te vertellen?

"Sorry, maar ik heb alleen de boodschap onthouden: Tom Meeusen en Bart Wellens mogen niet deelnemen aan het WK. Meer weet ik niet."

Tijdens de babbel blijkt dat de aanwezige journalisten beter op de hoogte zijn van wat er exact gebeurd is dan Meeusen zelf. Naar verluidt was er sprake van paniek bij de Belgische Wielerbond toen die door een collega-journalist werden opgebeld. Waarop KBWB-directeur Jos Smets maandagmorgen bij de NADO (Vlaams antidopingagentschap) navraag deed of dokter Hans Cooman eventueel dossiers in zijn bezit had van (pré)geselecteerde veldrijders. Het antwoord was dus: 'ja, Laurens Sweeck, Bart Wellens en Tom Meeusen.' Waarop Smets de respectieve ploegleiders en bondscoach De Bie verwittigde. "Want", voegt Smets er aan toe. "Stel dat we hen selecteren en het NADO komt daags voor het WK met zijn dossiers naar buiten, zitten we met een nog groter probleem."

Meeusen glimlacht voorzichtig. "Ah. Oké. Ik ben nu dus echt veel wijzer geworden. Hier heb ik totaal geen weet van. Dat is dus het probleem, hé. Geef me een baseball bat en ik weet begot niet op wie ik moet slaan."

Nog eens terug naar 2 jaar geleden. Heb je effectief niets verkeerd gedaan?

"Ik kan helaas alleen maar hetzelfde vertellen als toen. Ik ging bij dokter Mertens om van mijn sinusprobleem af te geraken. En ja, daar kreeg ik inspuitingen voor. Als dat al een fout zou zijn, is dit de enige die ik zou gemaakt hebben. Maar van één of andere ozontherapie was absoluut geen sprake. Blijkbaar is Mertens daarvoor gekend. Maar daarvoor heb ik hem nooit bezocht."

En nu?

"Wist ik het maar. Ik ben einde raad. Ik had geen zin om nog een uur langer in Spanje tussen mijn -gemotiveerde- ploegmaats te blijven. Voor alle duidelijkheid, ik heb sinds zondagavond geen fiets meer aangeraakt en heb er ook geen zin in."

De sponsors Telenet en Fidea, én het complete team, blijven als een blok achter jou staan. Telenet en Fidea ondernemen gerechtelijke stappen om jou alsnog in Tabor te krijgen.

"Inderdaad. Met Stijn Debaene hebben de sponsors een advocaat onder de arm genomen. Die steun van de sponsors voelt goed. En ik was er ook op gebrand om daar een gooi naar de regenboogtrui te doen. Mijn tweede plaats op het BK was verwerkt. Mijn focus op Tabor was er. Maar nu ben ik mentaal opnieuw een wrak. Stel dat ze in hun opdracht slagen? Ben ik dan klaar voor een WK? Ik weet het niet. In principe mag ik zaterdag zelfs starten in Rucphen (Meeusen wordt alleen thuisgelaten van WK en WB's), maar dat doe ik niet. Misschien probeer ik me wel klaar te stomen voor Hoogstraten. Misschien..."

Je wist echt van niets vóór maandag? Je gaf forfait voor Zonnebeke..

"Puur toeval! Ik was vermoeid. Had ik geweten wat ik nu weet, was ik er sowieso wel gestart. Dan hadden jullie daar ook niets moeten achter zoeken."

In een opwelling sprak je over stoppen... Dat meende je toch niet?

"De ontgoocheling is zo immens. En al het gedoe dat zo lang aansleept, terwijl ik me zo machteloos voel. Het WK in Louisvile moest ik missen. In Hoogerheide was ik er dan weer bij, terwijl ik nu opnieuw langs de zijlijn sta. Terwijl er niets veranderd is. Frustrerend, hoor. Dan denk je al eens over stoppen. Ik kan gaan 'vloeren' bij mijn nonkel (flauwe glimlach). Maar ik zal maar verder vechten, zeker? Dat is toch wat je best doet als je recht in je schoenen staat, niet?"

Foto's ©Veldritkrant.be
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!