UCI-ranking: Wietse Bosmans tuimelt uit top vijftig

UCI-ranking: Wietse Bosmans tuimelt uit top vijftig

Ben Berden in, Wietse Bosmans uit de top 50 van de UCI-ranking. En Wout van Aert die oprukt naar plaats 2 , uiteraard zijn hoogste quotering ooit. Dat zijn de voornaamste conclusies in de nieuwe UCI-ranking. Al krijgt Bosmans voorlopig uitstel van executie...

We hoorden deze week nog geruchten dat Wietse Bosmans van start zou gaan in de slotmanche van de Wereldbeker, binnen tien dagen in Hoogerheide. Kwestie van wat punten te sprokkelen om te proberen in de top 50 te blijven of -vooral in functie van volgend seizoen- niet té ver weg te zakken. Want een Belg die niet in de top 50 van de UCI-ranking staat, komt er in het Wereldbekercircuit niet in! Hoe groot dat talent (want dat ís Bosmans!) ook is...

Na de nationale kampioenschappen is hij teruggezakt naar een 51ste plaats. "We weten wat de gevolgen zijn", blijft BKCP-Powerplusmanager Philip Roodhooft er rustig bij. "We hadden al berekeningen gemaakt en vermoedden al dat het kantje boordje zou zijn. Nu, het was ook nog niet helemaal zeker dat Wietse zou starten in Hoogerheide." Even checken bij bondscoach De Bie leert ons dat Bosmans toch nog van start zou mogen, want de startlijst voor Hoogerheide wordt opgemaakt op basis van de UCI-ranking van 30 december.

"Het wordt nog erger"

"Zelfs dan is het uitstel van executie", gaat Roodhooft voort. "Hij verliest straks nog zijn punten van Nommay én van het WK van vorig jaar. Dat betekent dat hij wellicht richting top honderd zakt." En daarmee is Bosmans het eerste échte slachtoffer van het nieuwe UCI-systeem, wat ziekte betreft.

"Eigenlijk is ook Dieter Vanthourenhout daar al het slachtoffer van geworden", relativeert Roodhooft. "Want geef toe, een Belg die in de top 50 staat, moet al zware stoten uithalen om er uit te vallen. Kijk naar Gianni Vermeersch. Die kwam even in gevaar, maar staat ondertussen bijna in de top 20. Eigenlijk horen alle Belgische profs thuis in die top 50." Om jullie een idee te geven, vinden jullie onderaan dit stukje de ranking van plaats 41 tot en met 60. Wedden dat u een pak namen niet kent?

Op de vraag of Roodhooft eventueel zinnens is stappen te ondernemen, antwoordt hij duidelijk. "Neen! Ik zou ook niet weten welke. Wietse is nu het slachtoffer van ziekte. Maar waar trek je de grens? Hoe lang moet je ziek zijn? Nee, het systeem is wat het is. Ons eerste doel is Bosmans weer helemaal gezond krijgen. Daarna zien we wel welke weg we bewandelen om opnieuw in de top 50 te geraken. Vincent Baestaens heeft bewezen dat het kan. Hij staat nu al op 60 en kwam vanuit het niets. Stel dat hij vorige week in het Zwitserse Busnang niet onderkoeld moet opgeven, kwam hij zelfs al heel dicht in de buurt. Ik bedoel maar: iemand die echt goed rijdt, kan opnieuw in die top 50 geraken."

Vantornout van negen naar vijf

Wel opnieuw in de top 50: Ben Berden. Zij het nipt. "Maar, zoals Bosmans wel nog mag starten, mag Berden dat in Hoogerheide niet", aldus bondscoach De Bie. "Omdat Ben op 30 december 52ste stond..."

Bovenaan blijft Pauwels op één, wordt Van Aert de nieuwe nummer twee en prijkt Meeusen op drie. Allemaal ten koste van Van der Haar, die na het NK van twee naar vier zakt. Kersvers kampioen Klaas Vantornout maakt de grootste sprong: hij klimt na het BK van negen naar vijf. Ook opmerkelijk: ondanks het feit dat hij als sinds mei niet meer op de fiets zit, tuimelt Niels Albert nu pas uit de top vijftig (53). Zdenek Stybar daarentegen staat wel nog altijd op een positie die recht geeft op WB-deelname...Foto's: ©Veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!