Mathieu van der Poel stapt per direct over naar de profs

Mathieu van der Poel stapt per direct over naar de profs

Wat Wout van Aert betreft, blijft het voorlopig nog afwachten. Zijn generatiegenoot Mathieu van der Poel daarentegen is er wel al uit. De kersverse Nederlandse kampioen zal eind deze maand in Tabor het WK bij de profs betwisten. "Mijn beloftenperiode heeft lang genoeg geduurd."

Mathieu Van der Poel zal het WK in Tabor bij de profs rijden en niet bij de U23. Vanochtend werd deze beslissing genomen na gezamenlijk overleg tussen Mathieu zelf, zijn vader Adrie, Nederlands bondscoach Johan Lammerts en het management van BKCP-Powerplus. Daarbij werd de beslissing voor het WK besproken, maar meteen ook de consequenties voor de toekomst. De aanvraag tot toelating betekent immers dat Mathieu per direct niet langer bij de beloften mag aantreden, te beginnen met de Wereldbeker in Hoogerheide op 25 januari.

De deelname komt er in eerste instantie op vraag van Mathieu zelf die zich klaar voelt voor het WK op het hoogste niveau. De zorg om geen stappen over te slagen in de ontwikkeling van Mathieu zijn carrière blijft wel voorop staan. De kersverse Nederlandse kampioen, nog altijd maar 19, zal ook volgend jaar een beperkt programma afwerken, afgezien van het resultaat op het WK.

"Deelnemen bij de elites spreekt me gewoon meer aan", aldus Mathieu. "Ik heb nog veel te leren, maar ik heb wel het gevoel dat mijn periode bij de U23 lang genoeg geduurd heeft. Ik heb gisteren het NK bij de profs gewonnen en ik vind dat ik in die categorie thuis hoor. Ik had al langer de intentie om bij de elites deel te nemen en de afgelopen weken hebben me ook echt overtuigd. Tenslotte heb ik maar enkele wedstrijden bij de beloften afgewerkt deze winter."

"Deze stap houdt ook in dat ik vanaf de Wereldbeker in Hoogerheide bij de elites zal moeten rijden en dat de beloften definitief achter mij liggen. Maar dat schrikt me niet af, wel integendeel. Dat we hebben afgesproken dat ik volgend jaar weer een beperkter programma zal afwerken dan mijn oudere collega's stelt me ook gerust. Ondanks het feit dat iedereen me maximaal wil zien presteren ervaar ik geen druk, ook niet vanuit het team. De ploeg, noch mijn omgeving, de bondscoach of ikzelf verliezen niet uit het oog dat ik nog altijd maar 19 jaar ben.'

Adrie van der Poel: "Verantwoorde keuze"

Vader Adrie Van der Poel: 'In het licht van de ontwikkeling die Mathieu in de loop van het huidige seizoen heeft gemaakt, vind ik het een verantwoorde keuze om bij de Elites deel te nemen. Mathieu heeft in de afgelopen weken - o.m. Loenhout, Leuven en ook gisteren nog - getoond dat hij ook op zware omlopen zijn mannetje kan staan bij de Elites. Dus is het uiteindelijk logisch dat hij ook op het WK deelneemt op het hoogste niveau. Ik vind het wel heel belangrijk dat we deze beslissing met alle partijen samen hebben genomen, zonder daarbij de toekomst van Mathieu uit het oog te verliezen."


Ook bij zijn team BKCP-Powerplus zijn ze blij met de beslissing: 'Uiteraard zien we Mathieu graag bij de profs starten. In eerste instantie omdat we ervan overtuigd zijn dat hij er klaar voor is. Maar ook omdat dat WK toch het hoogste is voor een veldrijder en we vinden dat Mathieu daar thuis hoort. Druk willen we hem alleszins niet opleggen en ook met het oog op volgend jaar hebben we Mathieu al gerustgesteld: hij zal geen overladen programma moeten afwerken. Mathieu is intussen al 4 jaar bij ons en samen met Adrie proberen we hem de ideale omstandigheden te bieden om zijn talent te ontplooien en daarbij maximaal plezier te beleven aan zijn sport. En het resultaat van het WK zal geen invloed hebben op zijn planning voor volgend jaar. Hij zal stapsgewijs pas over enkele jaren een volledig winterprogramma afwerken, niet eerder.'
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!