Klaas Vantornout één dag later: 'Titel dankzij basisconditie en trage cross'

Klaas Vantornout één dag later: 'Titel dankzij basisconditie en trage cross'

Controverse genoeg rond Klaas Vantornout en zijn tweede Belgische titel. Maar de West-Vlaming staat er boven. Al deed hij deze middag -op de traditionele persbabbel daags na het BK- zijn uiterste best om uit te leggen waarom uitgerekend hij het komende jaar met de driekleur rondrijdt.

OC De Spoele in Otegem. Voor de tweede keer in drie jaar tijd de locatie voor de traditionele maandagbabbel na het BK. Klaas Vantornout kwam er iets voor het middaguur aan met een smile tot achter zijn oren. Vergezeld van vriendin Annelies en dochter Milla. En zijn Sunweb-Napoleongamesbazen Jurgen Mettepenningen en Mario De Clercq natuurlijk.

Dat hij niet zijn beste nachtrust kende, gaf hij toe. "Logisch", weet hij. "Ik ken het ondertussen. Twee jaar geleden was het net van dat. Plots schoot ik klaar wakker. Dan herbeleef je die koers opnieuw. Logisch na al de hectiek van zondagavond."

"Controverse? Bijzaak"

Van de controverse rond zijn persoontje lijkt Vantornout zich niet te veel aan te trekken. "Ach, ook dat ken ik ondertussen. Herinner je je de controverse rond de balkjes in Waregem? Ik heb al wat te verduren gekregen. Maar dit jaar is het vooral genieten geblazen." Er was boegeroep op het parcours toen hij in de slotfase alleen voorop reed. "Maar ik hoorde ook veel aanmoedigen. Echt waar. En gisteren ben ik door mijn entourage en supporters onthaald als een waardige kampioen. Plezant, hoor."

Trouwens, wat de discussies na afloop betreft, werd al snel één puntje afgevoerd. "Ha, de valpartij, waarin ik zogezegd Rob en Wout hinder met mijn fiets. Flauwekul, toch. Gehoord hoe Rob en Wout zelf reageerden? Ook ploegleider Niels Albert maakte er geen punt van. Logisch, vind ik. Daar moet je niet over discussiëren." Ook wij treden Vantornout bij in deze analyse.

Belangrijker: hoe moeten we die titel nu inschatten. Vantornout, zijn gehele entourage én de ploegleiding gaven hun medekopman vooraf geen schijn van kans. Klaas was immers weken aan een stuk ziek geweest. Een virale infectie deed hem zes wedstrijden schrappen. Hoe kan het dat je dan terugkomt -vanuit het niets- en toch alle topfavorieten klopt?

50.000 euro verloren

Vantornout: "Je gelooft me dus echt niet, hé. Ik ben echt ziek geweest. Meer dan eens heb ik vloekend voor mijn tv gezeten in de kerstperiode. Weet je hoeveel centen ik in die tiendaagse ben kwijtgespeeld?"

Een kleine berekening doet ons -startgeld én prijzengeld, want ook in de regelmatigheidscriteria zakte hij weg- uitkomen op minstens 50.000 euro. "Voila! Dat doe je echt niet als je kerngezond rondloopt. Dat die Belgische titel nu alles doet compenseren? Ja, dat klopt. Maar dat wist ik niet vooraf. Ik heb gewoon geluk gehad. Ondanks mijn ziekte kon ik blijven trainen. Dat hield mijn basisconditie intact. Als je dan -zoals gisteren- een extreem trage cross van 17 kilometer per uur moet afwerken als BK, dan stijgen je kansen. En dat is wat in Erpe-Mere gebeurd is."

Wout van Aert

Waarom hij zich vooraf dan geen kans gaf?, drongen we even aan. Want hij wist toch dat die conditie goed was. "Omdat er de voorbije weken ene Van Aert rondreed. Hoeveel keer heb ik voor mijn tv-scherm niet gezegd: 'man, die loopt en rijdt rap.' Dáárom maakte ik me geen illusies... Pas halverwege het BK zelf ben ik in mijn kansen gaan geloven."

Waarop ploegleider Mario De Clercq inpikt. "Zo is het. We hebben allemaal deze BK-omloop onderschat. Verschrikkelijk veeleisend, was die. Gemaakt voor grote motoren. En hoe groot Wout van Aert zijn motor ook al is, hij blijft pas 20, hé. Eerlijk? Die jongen heeft een sterke cross gereden. Maar in zo een zware wedstrijd heeft een 20-jarige ook zijn limieten. Laat het BK een cross zijn die aan vijf kilometer sneller per uur wordt afgewerkt, dan maakt Vantornout geen schijn van kans."

WK

"Een ander voordeel is dat ik de laatste week hersteld was. Van alle ellende verlost, waardoor ik samen met mijn coach Marc Hemeryck nog een ultieme planning richting Erpe-Mere kon opmaken. Nog eens: gebaseerd op mijn goede basisconditie. Maar ook hier de kanttekening: ook Marc twijfelde een paar weken geleden. Even werd zelfs gevreesd dat het seizoen er op zat."

Teammanager Mettepenningen springt bij. "Ik heb een tijd geleden Klaas zijn bloedwaarden te zien gekregen. Erbarmerlijk. Maar hij is inderdaad op het juiste moment opnieuw gezond geworden. Punt aan de lijn."

Waarna het vragenuurtje er opzat en het tijd was voor de aansnijden van de taart én de bubbels. "Klinken op een fantastisch team", besloot de teammanager. "Dit is het werk van jaren. Van Aert is de seizoensrevelatie, maar wij pakken wel de Belgische tricolore én de Wereldbekertrui. Nu nog het WK, hé. Dit zou het helemaal afmaken..."
Foto's: ©Veldritrkant.be
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!