Sanne Cant zesde keer opeenvolgend Belgisch kampioene

Sanne Cant zesde keer opeenvolgend Belgisch kampioene

Sanne Cant pakte in Erpe-Mere haar zesde opeenvolgende Belgische titel, ondanks de felle weerstand die de Lilse kreeg van Ellen Van Loy. In de 'dames jeugd'-categorie ging de driekleur naar de Waalse tiener Eva Maria Palm.

Sanne Cant maakte op de vrouwonvriendelijke omloop van Erpe-Mere haar favorientenrol waar. De titelverdedigster pakte haar zesde nationale titel op rij. Het podium was overigens een blauwdruk van het ereschavot in Waregem, vorig jaar. Ellen Van Loy werd tweede en Githa Michiels finishte als derde.

Sanne Cant ondervond wel moedig weerwerk van de schaduwfavorietes Ellen Van Loy, Loes Sels en Githa Michiels maar op de vele vettige loopstroken kon de gedoodverfde favoriete -naarmate de wedstrijd vorderde- al lopend wel het verschil maken. Sels kon zich in de strijd om de dichste ereplaatsen niet langer mengen. Zij werd door pech teruggeslagen en moest zich verzoenen met een vierde stek.


"Moeilijkste van de zes"


Een geëmotioneerde Cant op het podium gaf achteraf tijdens de gebruikelijke persbabbel toe dat deze zesde opeenvolgende titel wel de moeilijkste was van haar vergaarde sextet.


Ellen Van Loy liep ondertussen als verdiende tweede binnen. “Sanne was gewoon sterker op dit energieverslindende parcours” bekende de renster van CT Young Telenet Fidea. “Ik had op die ondergrond maar de uitgelezen kans om haar het leven zuur te maken. Na mijn goede start kon ik aanvankelijk de druk op miijn rivale hoog houden. Eens ik door haar werd geremonteerd reed ik wel achter de feiten aan. Ik ben niettemin tevreden met die tweede plaats. Het hoogst haalbare. Mijn seizoen kan niet meer stuk. In Tabor acht ik me in sneeuw en op ijs nog in staat om een knap eindresultaat neer te zetten.”


Githa Michiels kon met haar knappe derde plaats best leven. “Ik heb me voor die titelrace extra kunnen opladen,” beweerde de mountainbikester van het West-Vlaamse team Versluys. “Ik hou van dit hard labeur. Snelle omlopen zijn niet aan mijn besteed. Ik rook op die sompige ondergrond mijn kans. Ik had wel wat geluk toen Loes Sels door pech achteruit werd geslagen maar als ze goed is, komt ze toch terug. Dat gebeurde niet. Een bewijs dat ik beter was. Ik voelde me de sterkste en pakte dan ook verdiend die derde podiumplaats. Straks trek ik op stage naar Spanje om de conditie verder aan te scherpen.”


Eva Maria Palm : “Geef mij maar liever piste- dan veldwerk”


Bij de dames jeugd ging de zege verrassend naar Eva Maria Palm. De renster uit de Oostkantons verwees Joyce Heyns en thuisrijdster Jara Noël naar de verdere podiumplaatsen. “Geef mij maar liever piste- dan veldwerk,” oordeelde de nieuwe kampioene. “Ik wist zelfs niet dat we samen met de dames elite van start moesten. Ik zag Jara Noël als een pijl uit een boog vertrekken maar ik kon de achterstand in no time wegrijden en –lopen. Het was erop en erover en in de tweede lus heb ik zo goed als zo kwaad mogelijk de concentratie hoog weten te houden. Het was mijn vierde cross maar toegegeven het heeft me bloed, zweet en tranen gekost. Dit was de zwaarste van de vier.”


Topfavoriete Jara Noël werd ontgoocheld derde. “Vooral de druk thuis aan de vooravond van de titelrace was zwaar,” zuchtte zij. “Tuurlijk ben ik teleurgesteld. Ik heb mijn koppeke niet laten hangen toen Eva Maria Palm me remonteerde. Maar ik had de jus niet meer in de benen om aan te pikken.”


Teksten: Donald Van Meenen / Foto's: ©Veldritkrant.be




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!