De strijder in Tom Meeusen: 'Technische passages kunnen helpen'

De strijder in Tom Meeusen: 'Technische passages kunnen helpen'

Tom Meeusen is klaar voor het BK. De druk schuift hij in de schoenen van Wout van Aert, maar hij geeft zich allesbehalve vooraf gewonnen. "Mijn tactiek is duidelijk: overleven dankzij de technische passages en zo de finale mee induiken. Dan is Wout met mij nog niet klaar."

Onderschat hem niet, die Meeusen. Ondertussen 26 jaar en ervaring zat. En dat lijkt hij perfect uit te spelen richting het BK. "Al moeten de benen ook mee willen", beseft hij. "Maar inderdaad. Wout van Aert mag en moet de koers dragen. Die status heeft hij de voorbije maanden opgebouwd. Hij alleen is de topfavoriet. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat ik mij al bij de nederlaag neerleg. Dan blijf ik beter thuis."

Meeusen heeft het voorbije jaar vorderingen gemaakt, zegt hij. "En of. Vroeger kon ik alleen op sneeuw en ijs de besten volgen. Nu kan ik dat op alle omlopen. Ik was tweede in Loenhout, zonder pech doe ik in Baal mee tot in de finale met Wout. Daarin moet ik me niet te veel zorgen maken."

"Tactiek is eenvoudig"

Tactisch heeft Meeusen het allemaal voor mekaar voor zondag. "Simpel. Wout volgen hé. Hij zal kiezen voor een snelle start. Wellicht samen met Rob Peeters als helper. Aan mij om me vast te bijten. En als het te snel gaat, zal ik proberen wat voordeel te halen uit de technische passages die er in Erpe-Mere te vinden zijn. Op die manier kan ik ronde na ronde proberen overleven en iedereen weet ondertussen dat ik in de slotronde niet moet onderdoen voor de concurrentie. Eigenlijk best jammer dat het nog niet tot een duel gekomen is de laatste weken."

De Essenaar is ook stressbestendig, beweert hij. "Vroeger had ik de naam een stresskip te zijn op kampioenschappen. Als jongere dan. Maar de laatste jaren presteerde ik regelmatig op BK's en WK's en is dat fel verbeterd. Daar heb ik niet te veel schrik van. Zeker niet als de conditie is wat ze nu is: gewoon goed. Ik ben net op tijd in vorm."

Graag WK met Stybar, Van der Poel en Van Aert

De Telenet-Fideakopman heeft ook één voordeel: valt het BK tegen, rest hem nog altijd het WK. Want ook al kan hij ondertussen op alle omlopen uit de voeten, op sneeuw en ijs komt hij sowieso nog sterker voor de dag. "Dat klopt. Ik word zelf ook meer aangesproken over Tabor dan over Erpe-Mere. Al hoop ik dan wel dat ook Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Zdenek Stybar er aan de start staan", verrast hij.

"Waarom? Simpel: ik zou maar eens wereldkampioen moeten worden. Om dan achteraf te horen te krijgen dat het zonder Wout, Mathieu en Zdenek was. Dat wil ik dus echt niet. Maar laten we vooral niet op de zaken vooruit lopen. Eerst Erpe-Mere. Schrijf maar op zoals ik het gezegd heb: Van Aert is topfavoriet, maar Meeusen tekent niet vooraf voor een tweede plaats", besluit hij met de glimlach.

Foto's: ©Veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!