UCI-manager Van den Abeele: 'Van Aert op prof-WK? Dan nooit meer belofte'

UCI-manager Van den Abeele: 'Van Aert op prof-WK? Dan nooit meer belofte'

Speculaties alom. Wout van Aert moét het WK bij de profs rijden, wordt steeds luider geroepen. Maar... kan dat wel? In het UCI-reglement staat immers zwart op wit dat beloften bij de beloften hun WK moeten betwisten. We contacteerden UCI-manager Peter Van den Abeele en kregen tekst en uitleg...

Plots viel -na een tip- ons oog op puntje 2 uit het WK-reglement van de Internationale Wielerunie. Een niet mis te verstane regel, leek ons. Beloften moeten het WK bij de beloften rijden, staat er immers zwart op wit te lezen. Toch maar even polsen bij UCI-offroadmanager Peter Van den Abeele, dachten we."Klopt als een bus", reageert de Oost-Vlaming. "Vreemd zelfs dat nog niemand mij daarover contacteerde. Want zo evident is het niet voor een belofte om het WK bij de profs te rijden. Maar, het kan wel degelijk. Want wie zijn wij om iemand van het kaliber Van Aert tegen te houden. Het heeft helaas wel zijn gevolgen. En dat geldt niet alleen voor Van Aert, maar ook voor bijvoorbeeld Mathieu van der Poel."

"Nooit geen beloftencross meer"

Eerst en vooral moet Van Aert op tijd en stond aan de UCI toestemming vragen om te 'verhogen' van categorie. "Als dat op tijd is gebeurd, zal ik dan -in samenspraak met de Commissie- beslissen of het kan. En dat zal ongetwijfeld positief zijn. Maar die beslissing moet uiterlijk op vrijdag 23 januari (twee dagen voor de slotmanche van de Wereldbeker in Hoogerheide, red) vallen. Vanaf dat moment zou Wout dan ook eliterenner zijn én... -het belangrijkste gevolg- zijn beloftenstatuut definitief opgeven."

Concreet betekent dit dat Van Aert vanaf 23 januari aan geen enkele beloftenwedstrijd meer kan deelnemen, ook al heeft hij -in theorie- nog een jaar bij de beloften te gaan. Hetzelfde zou van toepassing zijn bij Mathieu van der Poel, die trouwens -ook al in theorie- nog twee seizoenen bij de U23 voor de boeg heeft. Het zou dus wellicht ook betekenen dat de renner in kwestie in Hoogerheide zijn WB-klassement bij de beloften (Van Aert leidt) niet meer kan verdedigen. Al wilde Van den Abeele dat niet hardop zeggen.

Op zich hoeft dat nog steeds geen ramp te zijn, want zowel Van Aert als Van der Poel zijn sowieso rijp genoeg om volgend jaar niet meer in actie te komen in het U23-circuit. Maar toch belangrijk om weten, vonden we..

"Op vandaag nog geen aanvraag binnen"

"Nieuw is het niet", aldus Van den Abeele nog. "Ook Lars van der Haar gaf zijn laatste jaar bij de beloften op om het prof-WK te kunnen rijden. Met dat verschil dat Lars dat in het begin van het seizoen deed. Nu zou dat pas gebeuren middenin het seizoen. En dat is wel een unicum." Van den Abeele bevestigde ons wel dat op heden die eventuele aanvraag nog niet binnen is. Noch wat Van Aert, noch wat Van der Poel betreft... "Maar er rest hen uiteraard nog wat tijd."
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!