'Sporteconoom houdt geen rekening met variabele factoren bij kijkcijferanalyse'

'Sporteconoom houdt geen rekening met variabele factoren bij kijkcijferanalyse'

'Nys sputtert, tv-kijkers haken af', kopt Het Nieuwsblad. "Minder tv-kijkers, minder bezoekers", volgens Het Laatste Nieuws. De organisatoren van de Hansgrohe Superprestige, Bpost Bank Trofee en Soudal Classics counteren en spreken over voorbarige conclusies. "Er is amper een daling te noteren."

"Er zijn kijkcijfers -en die zakken inderdaad lichtjes- en er is het marktaandeel", vertelt Golazo-manager Christophe Impens over de analyse van professor Daam Van Reeth. "En dat is een groot verschil. Ik heb het gevoel dat de professor geen rekening houdt met de variabele factoren."

Volgens Van Reeth ligt de oorzaak van de dalende cijfers bij het afhaken van Niels Albert na diens gezondheidsperikelen en het wat moeilijke seizoen van Sven Nys. "Dat is te kort door de bocht", aldus Impens nog. "De grootste variabele factor is de zachte herfst en winter. En daar is geen rekening mee gehouden. En dan moet je kijken naar het marktaandeel en dat blijft onveranderd of stijgt hier en daar zelfs."

Diegem piekt met 1 miljoen kijkers in finale

Enkele concrete voorbeelden: In Zonhoven (Superprestigemanche) zakte het kijkcijfer lichtjes, maar steeg het marktaandeel van 46 naar 54 procent. Ook Hamme (Bpost Bank) scoorde dit jaar beter dan Hamme vorig jaar. De Wereldbeker in Namen lokte gemiddeld 90.000 kijkers minder dan in 2013, maar zag zijn marktaandeel stijgen met twee procent. In Baal zaten gemiddeld 800.000 kijkers voor de buis, wat zelfs goed was voor een recordmarktaandeel van 66 procent.

Dezelfde verhalen horen we bij de Hansgrohe Superprestige. "De gemiddeldes zijn lichtjes gezakt, omdat de duur van de uitzending dit jaar oploopt tot meer dan 2u en 15 minuten. Maar de aantallen tijdens het wedstrijduur zelf vallen goed mee. En soms schrokken we zelfs van de piekmomenten. Zo zagen in Diegem maar liefst 1.000.017 kijkers de aankomst. Toch straf. Laten we die analyses dus niet overroepen."

Bezoekersaantallen

Ook het aantal bezoekers zelf op de wedstrijden vallen al bij al veel beter mee dan we zelf vermoedden. De exacte gegevens van Ronse hebben we niet, maar daar is zelfs een record gevestigd, volgens Impens. "In 2013 werd er dan ook onder verschrikkelijke weersomstandigheden georganiseerd, terwijl het dit jaar echt zomerse temperaturen waren. Nog eens een bewijs dat je er in dergelijke analyses altijd moet rekening mee houden."

Hieronder vind je de gegevens van een aantal wedstrijden die we ter beschikking kregen. Diegem blijkt de absolute publiekstrekker. "Ach, het valt allemaal wel mee", besluit Vanneste. "Natuurlijk is er een klein beetje verval, maar vergeet ook niet de crisistijden. Dat in combinatie met een minder sterk presterende Sven Nys en het verdwijnen van Niels Albert. Maar het is allemaal zeer miniem en relatief. Ons hoor je in elk geval nog niet klagen."




Foto's: ©Veldritkrant.be




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!