Wout van Aert laat concurrentie ook in Baal sterretjes zien

Wout van Aert  laat concurrentie ook in Baal sterretjes zien

Wout van Aert weet van geen ophouden meer. In Baal schreef het jonge talent al zijn vijfde Bpost Bank Trofeemanche op zijn palmares. Meteen ook goed voor eindwinst in het klassement, al staat er in februari nog Lille op de agenda. Meeusen was de pechvogel in Baal.

Een halve koers lang zat de spanning er goed in. Van Aert hield zich immers gedeisd in een kopgroep met ook nog Sven Nys (jawel, de Belgische kampioen zette opnieuw een stapje voorwaarts), Kevin Pauwels, Lars van der Haar en Tom Meeusen. Kerstrevelatie Gianni Vermeersch kwam ook nog voorin aansluiten, maar de West-Vlaming bekocht zijn inspanning: net op het moment van de aansluiting, ontbond Van Aert dan toch zijn duivels.

Alleen Tom Meeusen bleek in staat een ontketende Van Aert te volgen. Van der Haar, Pauwels en Nys kraakten, Vermeersch had even op zijn adem getrapt. Terwijl het Baalse thuispubliek alsnog hoopte op een terugkeer van hun lieveling Sven Nys, hoopte de wat meer neutrale supporter op een sprint voor winst tussen Van Aert en Meeusen. Wie zou de snelste van die twee zijn?

Pechvogel Meeusen

Maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Tom Meeusen kende nog maar eens pech. Een lekke achterband verwees hem terug naar een verre ereplaats. Meteen verkwanselde die leegloper ook zijn mooie tweede plaats in het klassement waar hij zicht op had.

Van Aert keek niet meer om en reed freewheelend naar zijn vijfde zege in de Bpost Bank Trofee. Zoals hij achteraf zelf zei: "Wie me dit voor de start van het seizoen had voorspeld, had ik gek verklaard. Ook het feit dat ik op één manche van het einde al de eindzege op zak steek, lijkt utopisch. Maar het is realiteit. Ik kan in februari in eigen Lille compleet stressloos genieten van die thuiswedstrijd. Hopelijk kunnen we er een feestje bouwen..."

Maar zo ver zijn we nog niet. Eerst heeft Van Aert ook zijn zinnen gezet op een Belgische titel. Jawel, bij de profs. "Ik start in pole-position bij het grote publiek. Logisch na mijn prestaties de voorbije weken. Maar een koers moet altijd gereden worden." Mooie poging om de druk af te houden. Maar onvoldoende, vrezen we.

Via Eindhoven naar Calpe

Deze avond nog nam Van Aert -samen met zijn ploegmaats Rob en Yannick Peeters- het vliegtuig richting Calpe, waar hij zich de komende dagen helemaal wil klaarstomen voor Erpe-Mere. Voor zover er nog iets klaar te stomen valt...

Ondertussen werpen zowel Meeusen, Pauwels, Nys als de verrassende Gianni Vermeersch zich op als voornaamste concurrenten voor het podium. Tenzij één van hen de komende tien dagen nog de kloof met Van Aert kan dichten. Zoals Van Aert na afloop wel terecht opmerkte: "Meeusen is een bijter. Die had ik er misschien niet zomaar afgereden vandaag. Wie weet hoe de wedstrijd was geëindigd zonder die pech van hem..."

Krijgt Nys de kloof nog gedicht?

En Sven Nys? Ook voor hem is het afwachten of hij de kloof met Van Aert nog kan verkleinen. Momenteel lijkt die té groot om het verschil helemaal weg te werken. Lijkt... Nys schrijven we toch niet volledig af. De Balenaar heeft kampioenschapservaring zat. Terwijl we niet weten in hoeverre Van Aert met de stress om kan. Een prof-BK is immers nog iets anders dan een beloften-WK. En Nys kan zondag nog wat extra vertrouwen opdoen in Leuven, waar Van Aert er niet bij zal zijn... Binnen tien dagen weten we of dat voldoende blijkt.

Kevin Pauwels daarentegen lijkt op de huidige -zwaardere- omlopen net iets te kort te schieten. Tenzij coach Peter Hespel echt naar Erpe-Mere heeft gepiekt met zijn nieuwe poulain. En diens ploegmaat Klaas Vantornout is hersteld van zijn ziekte, maar mist nog competitieritme.

Het kan verkeren...

Het is eigenlijk zo simpel als één en één twee is: Wout van Aert en niemand anders is in Erpe-Mere topfavoriet. Zo groot de verrassing was toen hij op 1 november de Koppenbergcross won, zo groot is exact twee maanden later de verrassing als het Vastgoedservice-Golden Palacetalent naast de Belgische titel zou grijpen. Het kan verkeren...

Foto: ©Photopress.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!