Wordt dit de selectie voor het WK in Tabor?

Wordt dit de selectie voor het WK in Tabor?

Het is nog vroeg. Heel vroeg zelfs. Het WK in Tabor is nog vier en een halve week van ons verwijderd. En toch staan we al even stil bij de regenboogstrijd. Meer zelfs, we durven nu al voorspellen wie straks de Belgische kleuren zal vertegenwoordigen, daar in Zuid-Bohemen...

Paul Van Den Bosch liet deze week verstaan dat hij met Sven Vanthourenhout op een WK-selectie in Tabor durft te mikken. Maar hoe realistisch is dit? We zochten het voor u uit.

Let wel: onderstaande selectie is -hoofdzakelijk- samengesteld op basis van hetgeen we nu weten. Dus eventuele ziektes of blessures kunnen bij wijze van spreken alles omgooien. Toch vermoeden we dat we er met onderstaand zevental (de Belgische selectie bestaat uit zes eenheden, aangevuld met de eindwinnaar van de Wereldbeker) niet te ver naast zullen zitten.

CERTITUDES:

1. KEVIN PAUWELS
Als er dit seizoen één Belg incontournable is in de Belgische selectie, dan wel Kevin Pauwels. De Kalmthoutenaar eindigde al in elke klassementscross in de top tien en is de regelmaat zelve. Met zijn huidige vormpeil mag de bondscoach Kevin Pauwels zonder problemen naar voor schuiven als absolute kopman.

2. SVEN NYS
Geen haar aan het hoofd van bondscoach De Bie dat er aan denkt om Sven Nys -ook al verkeert hij momenteel in een mindere periode- thuis te laten. En terecht. Sven Nys heeft ervaring zat, zal conditioneel binnen vier weken ongetwijfeld een eind verder staan dan vandaag en hoort altijd thuis in de selectie. Bovendien zal Nys -als hij zelf beseft dat hij niet goed genoeg zoú zijn- wel zo fair zijn de eer aan zichzelf te houden. Maar daar houden we voorlopig geen rekening mee.

3. KLAAS VANTORNOUT
Ook de West-Vlaamse ploegmaat van Kevin Pauwels is een vaste waarde sinds jaren. De winnaar van de Hansgrohe Superprestigemanche van Gavere is nog niet helemaal hersteld van een infectie op de luchtwegen, maar zal niets aan het toeval overlaten om top te zijn tijdens de kampioenschappen. Op het vorige WK in Tabor stond Vantornout trouwens al op het podium.

4. TOM MEEUSEN
Moet altijd mee naar Tabor. Zelfs een Meeusen die niet in topvorm is, kan potten breken op sneeuw en ijs. En dat is toch wat we in Tsjechië verwachten op 1 februari 2015. Bovendien is Meeusen -ook al won hij dit seizoen nog maar één klassementscross- op Pauwels en Van der Haar na de meest regelmatige van het hele lot.

BIJNA CERTITUDES:

5. ROB PEETERS
Peeters kende een bijzonder moeilijke seizoensstart, maar heeft zich ondertussen goed herpakt. Een grote meerwaarde van de Kempenaar: Peeters is een echte teamspeler en zal zich zonder morren ten dienste stellen van de kopman(nen). Dat toonde hij in het verleden meermaals en bewees hij onlangs in Essen nog door drie ronden lang de rode loper uit te rollen voor ploegmakker Wout Van Aert

6. JENS ADAMS
Zonder twijfel de beste Belgische neoprof van het seizoen. De jongste van de Adamsbroers was als belofte geen absolute hoogvlieger, maar zette dit seizoen een grote stap voorwaarts. Zijn regelmaat in de belangrijke wedstrijden is bewonderenswaardig, net als zijn doorzettingsvermogen. Bewees gisteren in Diegem ook op een gladde ondergrond zijn streng te trekken.

Rest ons nog één plekje. En dat wordt wellicht een heel dure plaats.

IN DE WEEGSCHAAL VOOR HET LAATSTE PLEKJE:

7. GIANNI VERMEERSCH EN SVEN VANTHOURENHOUT
Allebei komen ze in aanmerking voor het laatste ticket. Vermeersch bewees in het verleden al meermaals dat hij in Tabor een parcours op maat vindt en doet het als neoprof bijzonder goed. Meer zelfs, in Heusden-Zolder werd hij (weliswaar zonder Nys en Vantornout) zowaar tweede Belg. Als hij dit niveau kan aanhouden, komt hij in aanmerking voor het laatste plekje.

Hetzelfde geldt echter voor Sven Vanthourenhout. De gouwgenoot van Vermeersch werd in 2001 niet toevallig beloftenwereldkampioen in datzelfde Tabor. Vanthourenhout kickt op sneeuw en ijs en is deze winter aan een heropstanding toe. Jammer dat hij zich niet kan bewijzen in het WB-circuit. Minpuntje: daardoor staat Vanthourenhout pas op de 100ste plaats in de UCI-ranking en zal dus niet op de eerste startrijen postvatten.

Pittig detail: Sven Vanthourenhout is het jeugdidool van Gianni Vermeersch. Of hoe tijden veranderen... De conditie van het moment zal wellicht uitwijzen wie van beide het laatste ticket richting Tabor krijgt.

VALLEN -OP DIT MOMENT- UIT DE BOOT:
WIETSE BOSMANS: herstelt van de ziekte van Lyme en komt voor het WK niet meer in actie
DIETER VANTHOURENHOUT: in volle revalidatie, hoopt te hervatten in februari
BART AERNOUTS: liet dit seizoen amper nog een uitschieter noteren.
BART WELLENS: idem als Aernouts, te weinig regelmaat in de prestaties. Viel vorig jaar al uit de boot
VINCENT BAESTAENS: verbaasde in Diegem met een 9de plaats, maar dat is op topniveau voorlopig zijn enige uitschieter, omdat hij pas terug is na een revalidatie. Maar zou zo maar eens tweede reserve kunnen zijn, naast Vanthourenhout of Vermeersch. Of zit er nog meer in?
JIM AERNOUTS: Gebrek aan regelmaat de voorbije weken en maanden
TIM MERLIER: Pas neoprof. Niet onverdienstelijk, maar niet genoeg om nu al in aanmerking te komen voor een selectie.
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!