Sanne Cant en co zien prijzengeld BK meer dan verdubbeld

Sanne Cant en co zien prijzengeld BK meer dan verdubbeld

Goed nieuws voor Sanne Cant en co. Wie straks in Erpe-Mere de Belgische titel pakt, verdient meer dan drie keer zoveel als een jaar geleden. "Een nieuwe stap in de goede richting", juicht Cant de opwaardering toe. "En daar hebben we ook recht op."

Anderhalve week geleden neusden we wat rond op website van de Belgische Wielerbond. Tot onze grote verbazing merkten we tussen de prijzenbarema's bedragen om van te huilen. Sanne Cant zou -in het geval ze Belgisch kampioene werd- 150 euro verdienen (zie onder). "Ongelooflijk", foeterde Cant. "Het prijzengeld van de dames elite ligt zowaar lager dan dat van de junioren heren. Daar betaal ik amper mijn benzine naar Erpe-Mere mee."





Dat terwijl de Belgische kampioen bij de elite heren 2300 euro opstrijkt, en ook de elite zonder contract- en beloftenkampioenen met 485 euro naar huis mogen. Veldritkrant.be polste bij de Wielerbond, waar men zowaar zelf schrok van het grote verschil. "Dit zijn echter nog de prijzenbarema's van vorig jaar", aldus Algemeen Directeur Jos Smets. "Ondertussen zijn die aangepast. Alleen is onze website blijkbaar nog niet up-to-date. Daar maken we zo snel mogelijk werk van."

En inderdaad, deze morgen kreeg de site een update. De prijzenpot bij de dames elite werd meer dan verdubbeld, terwijl de kampioene 485 euro verdient in plaats van de schamele 150 euro van een jaar geleden. "Logisch", vindt Jos Smets. "Het kon niet dat voor onze dames elite hetzelfde barema als junioren wordt toegepast. Die aanpassing is trouwens ook voor de wegkampioenschappen gebeurd."

"Commerciële versus sportieve waarde"

"Maar", voegt Smets er aan toe, "dezelfde barema's van de heren hanteren is geen optie. Het prijzengeld in de sport wordt nu eenmaal bepaald door de commerciële waarde van een evenement en helaas niet door de waarde van de sportieve prestatie. Zo is er niet alleen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen de verschillende sporten en disciplines. Vergelijk maar eens het prijzengeld op de piste met dat van het veldrijden."

In die redenering kan Sanne Cant -leidster in de Wereldbeker en de UCI-ranking- zich wel vinden. "Die verdubbeling van de prijzenpot is zeker een stap in de goede richting en daar ben ik blij om. We krijgen nu zelfs meer dan in een normale UCI 1.1-wedstrijd. Top. En ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat de populariteit van het herenveldrijden een stuk hoger ligt. Maar ons behandelen als junioren -zoals de voorgaande jaren- was er toch over. Dat onze prijzenpot nu gelijkgeschakeld is aan die van de elites zonder contract en beloften, vind ik al een stuk rechtvaardiger."

Hieronder vindt u de nieuwe en correcte prijzenbarema's voor de Belgische veldritkampioenschappen van begin januari in Erpe-Mere. We beperkten ons in elke categorie tot de top tien.



























Foto: ©Veldritkrant.be




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!