Paul Van Den Bosch heeft een plan met Sven Vanthourenhout

Paul Van Den Bosch heeft een plan met Sven Vanthourenhout

Met Sven Nys' sportieve prestaties gaat het niet al te best. Ploegmakker Sven Vanthourenhout daarentegen doet het prima. Een opsteker voor de West-Vlaming, maar ook voor coach Paul Van Den Bosch. 'Waarom zou Vanthourenhout niet mogen mikken op een WK-selectie?", vraagt hij zich af.

Sven Vanthourenhout was ooit een wereldtopper. Maar de voorbije jaren liep het voor geen meter meer. De Beernemnaar werkte keihard, kende jaar na jaar een voorbereiding volgens het boekje, maar eenmaal het crossseizoen werd afgetrapt, stokte het. Frustererend voor Vanthourenhout zelf, maar ook voor zijn entourage.

"Als je het maar weet", vertelt zijn coach Paul Van Den Bosch. "Maar we -en daarmee bedoel ik niet alleen ikzelf, maar ook sponsors, teamleiding én ploegmaat Sven Nys- zijn steevast in Sven blijven geloven. En zie, een jaar geleden vonden we de oorzaak. Het was de start van een revalidatie waar vooral Sven zelf fier mag op zijn. Ondertussen staat hij weer waar ik hoopte hem te zien staan."

"Jammer dat dat nu wat in de schaduw van het dipje van Sven Nys is", weet Van Den Bosch. "Onze West-Vlaming had wat meer aandacht verdiend." Een rugprobleem lag aan de basis van de ellende. Maandenlang werk bij Lieven Maesschalck hielp de ondertussen 33-jarige buddy van de Belgische kampioen opnieuw naar een hoger niveau. Zijn laatste uitslagen spreken voor zich. Sinds 11 november reed hij acht wedstrijden opeenvolgend in de top tien.

'Brede subtop'

"Niet op het niveau van Kevin Pauwels, Mathieu van der Poel of Wout Van Aert", beseft Van Den Bosch. "Maar wel net daaronder. Sven maakt deel uit van de brede subtop. Als je telkens op de vijfde rij start en je eindigt overal in de top tien, dan ben je heel goed op dreef."

Minpunt: door zijn slechte UCI-ranking (Vanthourenhout staat exact op plaats 100), zit deelname aan de Wereldbeker er nog steeds niet in. En net daar liggen de UCI-punten voor het grijpen. "Dit is een bijzonder absurde situatie, hé", vertelt Van Den Bosch. "Sommige buitenlandse jongens die op de 300ste plaats staan, mogen deelnemen aan de Wereldbeker, maar een Belg die door omstandigheden weggezakt is, en in de top tien kan eindigen, krijgt de kans niet. Nu, het is wat het is en we werken eraan. Daarom ook trok Sven vorige week naar het buitenland (Eschenbach, red). We zijn zinnens dat nog een paar keer te doen."

Tabor 2001

Ondertussen stelt Van Den Bosch Vanthourenhout een ander doel. "Ik weet, hij moet de komende weken bevestigen. Maar waarom zou hij geen selectie verdienen voor het WK? Dat is waar we nu naar toewerken." En Vanthourenhout heeft inderdaad wel wat met het Tsjechische stadje in de Bohemen. Als belofte pakte hij er immers ooit de wereldtitel...
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!