Velofollies 2023

Van Aert pleziert werkgever in Zilvermeercross

Van Aert pleziert werkgever in Zilvermeercross

Wout Van Aert heeft vandaag de Zilvermeercross op zijn naam geschreven. De Lilse derdejaarsbelofte maakte in de slotfase komaf met een sterke Laurens Sweeck. Meeusen werd opnieuw derde. Net als gisteren in Antwerpen domineerden de jongeren: Van der Poel en Van Aert verdeelden de buit.

Vijfde profzege van het seizoen voor Wout van Aert. Na Kruibeke, de Koppenbergcross, Koksijde en Hamme, triomfeerde de jonge Kempenaar vandaag in Mol, notabene de thuishaven van sponsor Vastgoedservice. Laurens Sweeck werd net als gisteren in de Scheldecross opnieuw netjes tweede.

Van Aert maakte het verschil in de voorlaatste ronde, toen hij uit een groepje van vijf wegreed richting de ontsnapte Laurens Sweeck. Zijn gezellen Van der Poel, Meeusen, Peeters en Walsleben moesten passen. De voorsprong van Sweeck was nochtans behoorlijk opgelopen, na een foutje van Mathieu van der Poel. Die haakte met zijn shifter achter een afsluiting en hield zo ook zijn gezellen op. Eenmaal aangesloten bij Sweeck, liet Van Aert er geen gras meer over groeien. Toen Sweeck een klein foutje maakte, was er helemaal geen houden meer aan.

Van Aert: "Extra gemotiveerd voor sponsor. Al draag ik deze zege op aan Robs vader"

"Ik wou hier graag goed zijn, ook al is dit geen klassementscross", aldus Van Aert achteraf. "Logisch als je in de thuishaven van je sponsor rijdt. Echt goed liep het niet in begin, maar plots kwam ik toch in een positie met uitzicht op winst, terwijl ik even voorheen nog in de achtervolging reed. Toen achter mij een gaatje viel, mocht ik niet meer twijfelen. Eenmaal aangesloten bij Laurens, was het kwestie om hem niet te veel tijd te geven om op adem te komen, dus hield ik tempo hoog, waardoor hij moest passen."

Op de vraag hoe anders het koersen is zonder Nys, Pauwels en Van der Haar, aarzelde Van Aert even. "Moeilijk in te schatten. De kopgroep was wellicht groter geweest, maar ik twijfel of er nog sneller zou gereden worden."

Van Aert dacht er op een bepaald moment aan de kaart Rob Peeters te trekken. "Helaas verloor ik Rob in de finale uit het oog. Vooral jammer voor hem, want ik zag hem op stage hard werken. Maar ik wil bij deze mijn zege graag aan Robs vader (de Swa, red.) opdragen", besloot Van Aert na zijn eerste zege in kunstlicht. "Dat valt best mee. Eenmaal de ogen wat aangepast aan dat licht, had ik er geen problemen mee."

Laurens Sweeck schrok opnieuw van zijn podiumplaats. "Ik was gisteren al tevreden. Nu reed ik plots aan de leiding met een voorsprong. Maar Wout was toch te sterk in de finale. Ik voelde ook wat vermoeidheid na gisteren. Toen ik even haperde, was het helemaal voorbij. Maar voor mij is dit toch een topweekend geworden. Twee keer tweede. Daar droom je vooraf van, maar daarom realiseer je het nog niet."

Excuses van Van der Poel

Mathieu van der Poel finishte als vierde, en excuseerde zich bij zijn collega's. "Ik maakte een stuurfout in het zand en hield zo een paar jongens mee op. Daar verlies ik ook zelf de koers. Ik had nochtans een goed gevoel, maar die fout is uiteraard mijn eigen schuld. Al is het moeilijk inschatten hoe sterk Wout in de finale was. Op naar Sint-Niklaas nu, waar ik vorig jaar maar nipt van Niels Albert verloor in de sprint.

Rob Peeters maakte voor eigen volk de top vijf vol: "Dit doet deugd", klonk het met tranen in de ogen. "Want dit was een heel moeilijke dag voor mij. Erger dan de begrafenis van mijn vader, net omdat ik zo aan dit domein zo veel herinneringen aan onze pa overhoud. Maar de wedstrijd zelf ging goed. Op twee ronden van het einde kwam er echter een wielklem los, waardoor ik wat tijd én posities verloor. Dat ik toch nog voor de derde plaats meedoe is goed."
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!