Velofollies 2023

Nieuwe UCI-ranking: Sanne Cant doet gooi naar leidersplaats

Nieuwe UCI-ranking: Sanne Cant doet gooi naar leidersplaats

Dit weekend kreeg Sanne Cant -ondanks haar eerste wereldbekerzege ooit- te weinig aandacht. Maar de nieuwe UCI-ranking is de ideale manier om dat recht te zetten, want de Lilse doet zowaar een gooi naar de leidersplaats. Er scheiden haar amper 38 punten van Katie Compton.

Eerst minder goed nieuws: Gianni Vermeersch tuimelt uit de top vijftig bij de elite mannen. Een gevolg van het feit dat Vermeersch vorig jaar als belofte een indrukwekkende eerste seizoenshelft reed. Die punten verliest hij dit jaar week na week. En dan moet je als neoprof scoren om dat te compenseren. Positief: de deelnemerslijst voor Milton Keynes is gemaakt op basis van de vorige ranking, dus mag de Sunweb-Napoleon Gamesprof wel naar Groot-Brittannië. Hij weet er meteen wat hem te doen staat.

De andere Belgen houden hun plek binnen de top vijftig. Inclusief Ben Berden -al wordt het straks wel heel moeilijk om stand te houden- en Bart Wellens, met dank aan zijn toptienplaats in Koksijde. Ook leuk: Dieter Vanthourenhout klimt -ondanks een crossloos weekend- van 76 naar 69. De top vijftig kom traag maar zeker in zicht.

In de top van het klassement doen Kevin Pauwels (nu op 3) en Tom Meeusen (op 4) haasje-over, terwijl Wout van Aert van acht naar vijf klimt. Ook Klaas Vantornout boekt wat winst, net als de Amerikaan Powers, die opnieuw in de top tien verschijnt. Blijven terrein verliezen: Francis Mourey (8) en Philipp Walsleben (9).

Sanne Cant op twee

Maar de grootste Belgische verdienste gaat toch uit naar Sanne Cant. Onze Belgische en Europese kampioene blijft in damesranking op 2, maar nadert wel tot op amper 38 puntjes van de Amerikaanse Katie Compton. Een rechtstreeks gevolg van de zes op zes die Cant de voorbije weken neerzette en haar knappe zege in Koksijde.Als ze ook zaterdag in Milton Keynes Compton achter zich kan houden, kan ze misschien wel de leidersplaats overnemen en zo voor een unicum in de geschiedenis van het damesveldrijden zorgen: een Belgisch meisje op één, dat is 'du jamais vu'. Het zou een mooie bekroning zijn voor haar regelmaat.

Foto: ©PatjeCosyn
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!