Velofollies 2023

Sven Nys zaterdag tegen de jeugd, zondag tegen de 'oudjes'

Sven Nys zaterdag tegen de jeugd, zondag tegen de 'oudjes'

De veldrittoppers staan voor een loodzwaar weekend, met de dubbel Koksijde-Francorchamps. Veldritkrant.be blikt vooruit met Sven Nys, in beide wedstrijden de topfavoriet. De Belgische kampioen maakt geen geheim van de tactische plannen die hij in gedachten heeft...

Sven Nys eindigde woensdag vijfde in eindstand van de Kristallen Fiets. Maar de Belgische kampioen paste voor het Gala in het casino van Knokke. "Preventief", klinkt het. "Ik vecht al een paar dagen tegen een verkoudheid. Gisterenmorgen stond ik op met een wat hese stem. Voor mij is dat meestal een eerste belangrijk signaal. Dan moet je het niet gaan zoeken, hé. Oké, voorlopig breekt de ziekte niet door. Maar toch... ik moet blijven hopen dat het niet erger wordt tegen morgenmiddag. En met twee drukke weekends voor de boeg, zou het moment om ziek te worden bijzonder slecht gekozen zijn."

Minder druk in Koksijde

Maar voorlopig zal Nys naar eigen zeggen zowel zaterdag als zondag over al zijn mogelijkheden beschikken om een gooi te doen naar een vijfde en eventueel zesde seizoenszege. "Een weekend waar ik lang naar uitgekeken heb. Twee prachtige wedstrijden. Twee keer op een totaal verschillend type parcours. Met tussendoor een verre verplaatsing. Maar ik heb er geen schrik van. Als de conditie goed is -en dat is ze!- moet ik in beide wedstrijden in staat zijn mijn rol van betekenis te spelen."

Nys beoordeelt de twee wedstrijden als totaal verschillend van aard. En niet alleen wat het parcours betreft. "Eigenlijk sta ik morgen compleet ontspannen aan de start. Zonder de minste vorm van druk. Dat ik in Valkenburg opgaf, levert me nu een klein voordeel op. Het wereldbekerklassement is compleet naar de vaantjes, dus moet ik daarmee in Koksijde al geen rekening houden. Ik kan meer op het gevoel koersen."

Al zal Sven Nys het daar wel helemaal anders aanpakken dan vorige zondag in Gavere. "Absoluut. In Gavere mag je niet te voortvarend van start. Na verloop van tijd komt iedereen wel op zijn plaats te zitten. Eigenlijk had ik de wedstrijd vooraf goed ingeschat én ingedeeld. Alleen jammer van die lekke band, waardoor mijn achterstand te hoog was opgelopen. Soit, het is wat het is. Maar in Koksijde zal ik sowieso attenter zijn in de start."

Tactisch plan Koksijde vs Francorchamps

Waarmee Nys zijn tactisch plan prijsgeeft. "Niet helemaal", weerlegt hij. "Maar ik kan wel kwijt dat -met al die vinnige jongeren aan de start- ik niet zinnens ben een wedstrijd te rijden waarin ik moet terugkeren vanuit de achtergrond. Met onder meer Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Michael Vanthourenhout en -niet te vergeten- Laurens Sweeck, want dat is een echte zandcrosser- mag je geen risico's nemen. En reken daar ook nog maar Tom Meeusen bij. Het wedstrijdverloop is dit jaar vooraf best moeilijk in te schatten. In het verleden won ik Koksijde een paar keer vanuit 'verloren positie'. Dat risico kan ik me met die jonge gasten niet permitteren. Dus is de opdracht goed van start gaan en dan de koers proberen te controleren. Vanuit die positie zal ik dan wel mijn tactiek in de finale bepalen."

Zondag krijgen we een andere verhaal, volgens Nys. "Zeker weten. In het verleden zagen we al dat Koksijde zijn tol eist. Toen in Gieten, nu in Francorchamps. Zoveel zwaarder. Daarom ben ik er van overtuigd dat we in Francorchamps veel minder rekening zullen moeten houden met de jongeren (al start alleen Van der Poel er, red). De mannen van Gavere zullen ook de mannen van Francorchamps worden. Vantornout, Pauwels, Van der Haar als hij voldoende hersteld is..."

"Dus", benadrukt de Belgische kampioen -én leider in de Hansgrohe Superprestige-, "in Francorchamps kan ik het tactisch wél anders aanpakken. Daar is de start veel minder belangrijk. De meesten kunnen voorlopig nog niet inschatten hoe zwaar het wordt daar op en rond het F1-circuit. Veel stukken weg, hoor ik. Klopt, maar de Raidillon is wel bijna 20 procent hé. Dat kruipt in de kleren. Zeker in combinatie met de 'mur' die we telkens zullen opklauteren."

"En dat daags na Koksijde... Het zal kwestie zijn om er alles aan te doen om zo snel en goed mogelijk te herstellen. Wie het best recupereert, maakt zondag de meeste kans."

Vlaamse Reus

Nys kwam woensdag niet in aanmerking om de Kristallen Fiets te winnen. Maar 's anderendaags kreeg hij wel te horen dat hij genomineerd is voor de Vlaamse Reus. "Super, vind ik het. Dat is een trofee die ik nog niet in mijn kast staan heb. Vorig jaar was ik samen met Bart Swings en Frederik Van Lierde genomineerd.Van Lierde won. Dit keer heb ik opnieuw Swings als concurrent, samen met bokster Delfine Persoon. Twee toppers in hun discipline. Makkelijk wordt het niet, maar mocht ik het halen zou ik die erkenning zeker weten te appreciëren."

Foto's: ©Patricia Cristens
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!