Velofollies 2024

Jan Denuwelaere past na Niel ook voor Gavere

Jan Denuwelaere past na Niel ook voor Gavere

Jan Denuwelaere had zich zijn comeback anders voorgesteld. "Het loopt voor geen meter. Wellicht het gevolg van de te korte voorbereiding. Het wordt nu hard werken om tegen de jaarwisseling opnieuw mijn normale niveau te halen."

Eind mei, na een inactiviteit van een compleet seizoen, besliste Jan Denuwelaere zijn veldritloopbaan te herlanceren. Met Vastgoedservice-Golden Palace vond de 26-jarige Woestenaar een team dat hem onderdak bood. Denuwelaere hervatte snel de trainingen, al moest hij die tot half juli combineren met een parttime job. Pas deze zomer kon hij opnieuw fulltime als renner leven. "Het liep in eerste instantie goed", vertelt hij. "Maar het moest allemaal wel rap, rap gaan om tegen de start van het crossseizoen in vorm te zijn."

Toch vielen zijn eerste wegwedstrijden mee. "Zowel in de Ronde van Luik als die van Namen deed ik het -weliswaar ten dienste van de ploegmaats- niet onaardig. Dat zit goed, dacht ik. Waarna ik vol enthousiasme aan mijn veldritseizoen begon."

Denuwelaere startte in een aantal elite zonder contractcrossen, waarin hij meestreed voor de betere ereplaatsen, maar eenmaal in de profwedstrijden verliep het stroever. Alleen in Gieten (16de), Ardooie (11de) en Kruibeke (10de) zette hij aanvaardbare resultaten neer. Oké, als je elke keer achterin van start moet, ben je niet bevoordeeld, maar veel evolutie maakte hij niet. Het absolute dieptepunt volgde tijdens het weekend Koppenberg-Zonhoven. Op de Bult van Melden werd Denuwelaere gedubbeld en was hij na afloop ook nog eens kop van jut omdat hij Sven Nys en Wout van Aert zou gehinderd hebben in de sprint.

Dieptepunt op Koppenberg

"Ja, ik maakte een fout. Maar wel onbewust", blijf hij overtuigd. "Maar die Koppenbergcross werd wel een nachtmerrie. 's Nachts deed ik geen oog dicht, de daaropvolgende dag in Zonhoven werd ik uitgejouwd. Gelukkig kwam er op woensdag een tweet van Sven Nys met de melding dat hij mijn excuses aanvaardde. Vorige zondag in Ruddervoorde verdween het boegeroep. Positief, want op die manier kon ik het incident achter mij laten en weer focussen op het sportieve."

Maar ook in Ruddervoorde haalde Jan het einde van de wedstrijd niet. "Ondertussen heb ik met coach Michel Geerinck én de ploegleiding overlegd en beslist om een weekje uit competitie te blijven. Dinsdag paste ik al voor de Jaarmarktcross in Niel, zondag zal ik er ook niet bij zijn in Gavere. Ik moet eerst mijn basis terug opkrikken. Volgens Michel ken ik nu een terugval omdat het te snel is moeten gaan. Hard werken is de boodschap, in de hoop tegen de jaarwisseling opnieuw een aanvaardbaar niveau te halen."


Foto: ©PatriciaCristens
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!