Sven Nys zet de puntjes op de i met zesde zege in Niel

Sven Nys zet de puntjes op de i met zesde zege in Niel

Sven Nys heeft Erik De Vlaeminck, Bertje Vermeire en Roland Liboton van de tabellen geveegd in Niel. Met zijn zesde zege wordt hij alleen-recordhouder wat aantal overwinningen in de Jaarmarktcross betreft. De manier waarop was indrukwekkend. Nys reed een hele wedstrijd solo.

Een paar 'schuine kantjes', zoals we ze in Niel elk jaar weer tegenkomen en waarop het moeilijk het juiste spoor vinden én balanceren is, dat is het soort veldrijden dat Sven Nys tot in de details beheerst. Dan mag het nog mooi weer zijn, hij is er steevast op zijn best. En dat was ook dit jaar het geval.

Vooraf was er wat discussie over de zandheuvel. "Te lang", vond Sunweb-Napoleon Gamesmanager Jurgen Mettepenningen die. "En een zandbak moet je recht in- en recht uitrijden. Deze zandheuvel eindigt met een bocht en een afdaling." Tja... Als je de reglementen naar de letter hanteert, heeft de Oost-Vlaming een punt(je). Ons leek het vooral een zinloze discussie, niet die naam waardig. En na de wedstrijd, was het onderwerp al zeker van geen belang meer. "Tenzij het hier zou regenen", klonk het onder meer uit de mond van Sven Nys. "Dan zou die zandheuvel er misschien te veel kunnen aan zijn." Maar het regende niet in Niel vandaag, dus onderwerp gesloten.

De Jaarmarktcross zelf werd al snel herleid tot een onemanshow. Spanning was er alleen voor de plaatsen twee en drie. Sven Nys was van in de eerste ronde oppermachtig. Corné van Kessel haakte even zijn wagonnetje aan, maar die moest snel afhaken na een slippertje. Maar zelfs zonder was de Telenet-Fideajongere nooit in de buurt van een ontketende Nys kunnen blijven.

Nys' enige concurrenten in Niel waren Wout van Aert en Kevin Pauwels. Al kwamen ook zij nooit in de buurt. In een mum van tijd sprokkelde de Belgische kampioen -wat een metamorfose in vergelijking met Ruddervoorde zondag- een bonus van een halve minuut. "Het was nochtans zwoegen, maar eenmaal die 30 seconden er 40 en 45 werden, voelde ik me gerust", klonk het na afloop. "Deze zege doet deugd en geeft me vertrouwen naar de komende weken. Belangrijke weken, want er komt een periode aan dat sommige klassementen in een definitieve plooi kunnen vallen. Goed dat de conditie er is, al heb ik daar zelf nooit aan getwijfeld."

Van Aert vs Pauwels

Het duel voor de tweede plaats was dus een stuk boeiender. De jonge Wout van Aert -die uitgerekend vorig jaar in Niel voor het eerst zijn neus aan het venster stak- slaagde er in de slotronde in om Kevin Pauwels uit het wiel te gooien. "Jammer dat ik mijn start miste", aldus de Europese beloftenkampioen. "Maar veel had het wellicht niet uitgemaakt. Ik had Sven misschien iets langer kunnen volgen, maar meedoen voor de zege had er nooit ingezeten vandaag. Daarvoor maakte ik zelf te veel foutjes en was Nys te sterk."

Van Aert was de voorbije dagen wat vermoeid en leunde dicht tegen een verkoudheid aan. "Goed dat ik gepast heb voor Ruddervoorde denk ik. De rust heeft me deugd gedaan en de ziektekiemen hebben hun werk niet kunnen doen. Toch zal ik het ook de rest van de week wat rustig aan doen om geen risico's te nemen."

Kevin Pauwels werd derde. "Die schuine kanten en dat zandlopen is mijn ding niet", klonk het bij de Kalmthoutenaar. "Dan ben ik nog blij dat ik op het podium sta. Veel meer zat er hier niet in. En in de strijd om de tweede plaats was Wout net wat beter. Dit is een gerechtvaardigd podium, denk ik."

Walsleben en Vanthourenhout maken top vijf vol

Philipp Walsleben werd vierde, zij het op meer dan twee minuten van Sven Nys. Dieter Vanthourenhout maakte de top vijf vol, ten koste van Rob Peeters. Ook Sven Vanthourenhout (7de), Julien Taramarcaz (8ste), Tom Meeusen (9de) en Jim Aernouts eindigden in de top tien.

Foto's: ©veldritkrant.be
Zoeken

Kalender

juni 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!