Sven Nys kan alleen-recordhouder worden in Niel

Sven Nys kan alleen-recordhouder worden in Niel

Sven Nys heeft al een pak records op zijn naam. Ook morgen kan hij er nog eentje pakken. Wint de Belgische kampioen de Jaarmarktcross, wordt hij er alleen-recordhouder met zes zeges en laat hij Erik De Vlaeminck, Bertje Vermeire en Roland Liboton achter zich.

De Nielse Jaarmarktcross is een klassieker die naam meer dan waardig. Traditie te koop. Al in 1963 stond hij een eerste keer op de kalender op 11 november. Ondertussen zijn we meer dan vijftig jaar verder en prijken alle grote namen op de erelijst.

Vier onder hen wonnen de Jaarmarktcross (die ook meer dan twintig jaar deel uitmaakte van de GvA-Trofee) maar liefst vijf keer: Erik De Vlaeminck, Bertje Vermeire, Roland Liboton en Sven Nys. Nys kan morgen dus alleen-recordhouder worden. Daarvoor zal Nys moeten afrekenen met onder meer Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Wout van Aert, Tom Meeusen en de andere toppers. Alleen de Nederlanders Lars van der Haar en Mathieu van der Poel blijven afwezig.


Vernieuwde omloop

Het parcours in Niel onderging trouwens een metamorfose. "Meer veld, minder asfalt", aldus parcoursverantwoordelijke Erwin Vervecken. "Zo worden bijvoorbeeld de start- en aankomstlijn verlegd. Die liggen nu in de Wirixdreef. De Ridder Berthoutlaan verdwijnt uit het parcours waardoor de lange asfaltstrook richting finish een stuk wordt ingekort."

Maar die meters worden verderop gerecupereerd in het veld. "Het oude parcours had al een aantal lussen aan de Rupeldijk, maar nu duiken de renners nog dieper het veld in. De supporters op de Rupeldijk zullen de renners dus langer en van dichterbij kunnen zien. Er zijn ook een aantal schuine kanten toegevoegd."

Nog nieuw: een stevige zandstrook. "Op de fabrieksterreinen van Coeck is er ook een lading zand aangelegd waarover de renners - al lopend of al fietsend - hun weg moeten banen. Of het parcours nu zwaarder is? Dat zou ik niet meteen durven zeggen. Als het regent is het altijd zwaar in Niel."

Een blik op de vernieuwde omloop vindt u via deze link...
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!