Er is alweer een nieuwe UCI-ranking, en dat verdient wat uitleg

Er is alweer een nieuwe UCI-ranking, en dat verdient wat uitleg

Vandaag is er een nieuwe UCI-ranking opgedoken. Verrassing alom, want die komt er alleen na een WB-manche, dachten we. Niet dus. En dat heeft wel wat gevolgen. UCI-manager Peter Van den Abeele helpt ons een handje.

Vorige week praatten we nog met Bart Wellens, die na Valkenburg naar plek 47 gezakt was op de UCI-ranking. "Net voldoende om van start te kunnen in Koksijde dus", klonk het bij de Kempenaar. Zo dachten ook wij. Maar plots verschijnt vandaag een nieuwe ranking. En ook volgende week volgt er alweer een update. Wij snapten er niets meer van. Maar UCI-offroadmanager Peter van den Abeele verduidelijkt.

"Er wordt niet alleen een nieuwe ranking opgemaakt na Wereldbekerwedstrijden, maar ook na alle kampioenschappen", aldus de in Zwitserland wonende Oost-Vlaming. Toevallig is er dit weekend het Amerikaanse continentale kampioenschap verreden, waardoor er vandaag dus een nieuw klassement is. En dat zal ook volgend weekend gebeuren, want zaterdag is er het Europese kampioenschap. Daarna wachten we Koksijde af, gevolgd door Milton Keynes."

Bon, dat weten we dus. Maar er zit nog een 'addertje onder het gras'. Wat het startrecht voor Koksijde betreft, telt de ranking van vandaag (4 november), wat deelname in Milton Keynes betreft, is de ranking van volgende week (11 november) beslissend. "Een bewuste keuze, om de renners en de nationale bonden de tijd te geven hun renners op tijd in te schrijven", besluit Van den Abeele. Dat betekent dus dat het resultaat van Koksijde van geen enkel belang is wat deelname aan Milton Keynes betreft!

Wellens en vooral Vermeersch in gevaar

Hiermee is er duidelijkheid, maar zal een aantal renners ongetwijfeld aan het rekenen slaan. Uit de ranking van vandaag blijkt alvast dat Wellens (ondanks zijn afwezigheid dit weekend) stijgt van 47 naar 44 en er in Koksijde dus zeker bij is. Minpuntje: als er dit weekend na het EK U23 in Lorsch een aantal extra beloften de top 50 induiken, moeten Wellens en vooral Gianni Vermeersch (want die verliest zijn behaalde punten van het EK 2013 in Mlada Boleslav) toch opletten, of ze vallen in Milton Keynes alsnog uit de boot. Ingewikkeld, vindt u? Denk vooral niet dat het aan u ligt...

De meest opmerkelijke wijzigingen: Tom Meeusen springt van 6 naar 4 en Wout van Aert (9) doet haasje over met Klaas Vantornout (10). En Niels Albert? Die blijft ongewijzigd op 8 en zou dus na een inactiviteit van zes maanden nog steeds op de eerste startrij staan... En de jongens die geen startrecht krijgen in de WB (Dieter en Sven Vanthourenhout en Joeri Adams), die schuiven geen sikkepit op, ook al zijn ze helemaal niet slecht bezig!
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!