Valkenburg: Michael Vanthourenhout troeft Van Aert en Van der Poel af

Valkenburg: Michael Vanthourenhout troeft Van Aert en Van der Poel af

Eli Iserbyt domineerde op de Cauberg de juniorenwedstrijd. Geen verrassing. En eigenlijk is ook de zege van Michael Vanthourenhout in de beloftencategorie geen mirakel: de West-Vlaming is aan een straffe reeks bezig. Ook Van der Poel en Van Aert hadden geen verhaal tegen de Sunweb-Napoleon Gamesbelofte.

West-Vlaanderen boven op de Cauberg deze voormiddag. Belgisch kampioen Eli Iserbyt domineerde zoals verwacht de juniorenwedstrijd. Van meet af aan nam de Telenet-Fideayoungster het heft in handen en zette hij de tegenstand onder druk. Uiteindelijk finishte hij met een dikke halve minuut voorsprong op zijn Nederlandse ploegmaat Max Gulickx en bijna een minuut op de Zwitser Johan Jacobs. Verrassing van de dag werd Jappe Jaspers. Pas eerstejaarsjunior maar wel goed voor een knappe vijfde plaats in zijn eerste wereldbekermanche ooit.

Uiteraard wordt Iserbyt de eerste leider in het regelmatigheidscriterium, dat voor de junioren en beloften overigens uit slechts vier manches bestaat. "Het is dan ook mijn doel die trui te verdedigen", reageerde de Bavikhovenaar achteraf. "Vorig jaar veroverde ik die ook, maar ik kon hem helaas niet behouden."

Vanthourenhout vs Van Aert

In de beloftenwedstrijd ging de overwinning naar 'man in vorm' Michael Vanthourenhout. De vinnige West-Vlaming haalde het met ruim verschil van Wout Van Aert, die in de finale de maat nam van de Fransman Fabien Doubey. Mathieu van der Poel maakte een slipper toen hij mee met Vanthourenhout vooruit reed, maar slaagde er daarna ook niet meer in terug te keren naar de spits van de koers.

"Ik slaagde er snel in Mathieu onder druk te zetten", aldus Michael Vanthourenhout, die zijn derde zege in één week tijd boekte. "Ik denk dat hij daardoor een foutje maakte. Daarna zag ik niet meer om." Vanthourenhout genoot van zijn tweede opeenvolgende zege in Valkenburg. "Alleen hoop ik dit jaar de leiderstrui iets langer te kunnen houden dan vorig jaar", glunderde hij.Opmerkelijk: voor aanvang van het seizoen werden Wout Van Aert en Mathieu van der Poel meermaals genoemd als dé mannen van de toekomst. Werd Vanthourenhout vergeten? "Door de pers misschien", grijnsde Van Aert. "Maar ik wist dat Michael hier een gevaarlijke klant was. Ik hield zeker rekening met hem."

Van Aert werd wel tweede, maar had naar eigen zeggen niet het beste gevoel. "Echt niet. Het resultaat is het hoogst haalbare, maar het gevoel op de fiets was niet wat ik voor ogen had. De hele eerste koershelft liep ik achter de feiten aan. Pas in de tweede helft van de wedstrijd kwam ik wat naar voor, mede door de pech van Van der Poel en onder meer Laurens Sweeck (die ook goed op dreef was, red.). Een paar anderen zakten er door. In de slotfase kon ik nog naar Doubey, die ik nog uit het wiel kon rijden."

Katie Compton, wie anders?


In de dameswedstrijd ging de overwinning naar Katie Compton. De Amerikaanse stak er bovenuit, Helen Wyman werd een mooie tweede. Sophie de Boer vervolledigde het podium, al had ook Sanne Cant daar haar plekje op gehad. Maar de Belgische kampioene kende materiaalpech in de slotfase en moest zo De Boer, Van Loy (knap vierde!), Elle Anderson en Nikki Harris nog voor zich dulden.

 

Video: ©Julien Gielen / Foto's: ©veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!