Sven Nys doet ons met bang hartje naar de Koppenberg trekken

Sven Nys doet ons met bang hartje naar de Koppenberg trekken

Sven Nys heeft in Ronse nog eens als vanouds gedemonstreerd. Knap, zonder meer. Mathieu van der Poel, Klaas Vantornout, Kevin Pauwels en Lars van der Haar kwamen amper in de buurt. Moeten we vrezen voor een Bpost Bank Trofee zonder spankracht?

Straf, de manier waarop Mathieu van der Poel de wedstrijd op de Hotondberg openbrak. Het deed meteen een paar jongens naar adem happen. Eigenlijk deed hij iedereen naar adem happen, behalve Nys, bleek een handvol minuten later. De Belgische kampioen nam over, graaide in de tussenspurt de vijftien boniseconden mee en begon aan een indrukwekkende solo. Eentje zoals we er lang geen meer gezien hadden.

Niemand volgde. Stybar deed een poging, maar miste het crossritme en de veldritvorm. Van Mathieu van der Poel en Wout Van Aert mógen we zelfs niet eens verwachten dat ze op dergelijke omlopen nu al wedijveren met een Nys in topvorm. Een aantal anderen -waaronder Meeusen, Walsleben, Peeters- hebben duidelijk nog niet de goede vorm beet. Dus rustte onze hoop op het Sunweb-Napoleon Gamesduo Vantornout-Pauwels en Lars van der Haar. Misschien had deze laatste gisteren wel te veel krachten verspeeld in zijn rush naar winst in 's Hertogenbosch. En kwam hem dat vandaag duur te staan. En dat Sunweb-duo (al zagen we een betere Pauwels dan de voorbije weken) was ook al niet in staat de Belgische kampioen een strobreed in de weg te leggen.

Bonificatieseconden

Conclusie: Nys pakte de dagzege met ruime voorsprong en hypothekeert zo meteen de spankracht in het klassement van de Bpost Bank Trofee. De volgende manche wordt immers op de Koppenberg afgewerkt, op een min of meer vergelijkbaar parcours. En daar is de nummer twee in het klassement -Mathieu van der Poel- er al niet bij. Evenmin als Stybar, toevallig die twee die achter Nys de andere bonificatieseconden in de tussensprint inpikten.


Erwin Vervecken, bedenker van het tijdsklassement, zag het ongetwijfeld niet graag gebeuren. Nys daarentegen wel. Hebben we voor het eerst sinds het invoeren van dat nieuwe klassementssysteem een probleem? Voorbarig natuurlijk. Laten we toch maar eerst de Koppenbergcross afwachten. Al doen we dat deze keer wel met een bang hartje.

Natuurlijk zijn er nog zeven wedstrijden. Maar de Sven Nys die we vandaag aan het werk zagen, zien we niet snel ergens anderhalve minuut verliezen. Integendeel. De Belgische kampioen vertelde in onze Scherpe Blik dat we Niels Albert minder missen dan verwacht. We weten uiteraard niet of Albert in Ronse wel in zijn buurt was kunnen blijven. Maar één ding weten we wel: zijn huidige uitdagers in de Bpost Bank Trofee waren daar vandaag al zeker niet toe in staat.

Wachten op Thibau

Opmerkelijk uitspraak van Nys na afloop: 'Voor mij mag het nog iets meer regenen...' Sorry Sven -en met alle respect- maar wij duimen dat de hemelsluizen rond Allerheiligen alvast gesloten blijven. Want in een modderige Koppenbergcross help je het klassement helemaal naar de vaantjes.

Oh ja, we hebben ook nog een eervolle vermelding voor Zdenek Stybar. De wereldkampioen zorgde voor de 'tweet van de dag'. "Ik denk dat Sven absoluut nog tegen zijn zoon wil crossen", tekende de Essense Tsjech droogweg op. We hebben het even voor hem uitgerekend. Daarvoor moet Nys het nog slechts een jaar of zes uithouden. Utopisch? Wij durven er geen cent meer op verwedden...


Foto's: ©Patje Cosyn
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!