Opnieuw bevestiging na Gieten: Van der Poel is een klasse apart

Opnieuw bevestiging na Gieten: Van der Poel is een klasse apart

Mathieu van der Poel -amper 19- heeft de Supeprestigeopener in het Nederlandse Gieten gewonnen. De nieuwe BKCP-Powerpluskopman maakte in de finale zijn landgenoot Lars van der Haar af. Een slecht gestarte Sven Nys was blij met zijn derde plaats.

Ja, hij had vorig jaar al een paar keer zijn klasse getoond in elitewedstrijden. En ja, iedereen weet dat Mathieu van der Poel een toptalent is. Maar dat betekent nog niet dat je in je allereerste klassementscross bij de profs zomaar de vloer aanveegt met alle gevestigde waarden. Zeker niet als je in ronde twee uit de kop van de wedstrijd geslagen wordt na kettingproblemen. Van der Poel verzeilde rond plaats vijftien, in het spoor van... Sven Nys.

Nys pronostikeerde vooraf dat Van der Poel en Van der Haar zijn favorieten voor het podium waren. Natuurlijk kan Sven dat met al zijn ervaring wel inschatten. Maar daarom hoeven we het nog niet vanzelfsprekend te vinden. De prestatie van Van der Poel moet meer dan naar waarde geschat worden. Vanuit het wiel van Nys wurmde de kleinzoon van Poulidor zich in een mum van tijd naar een groepje achtervolgers op de alleen vooruitrijdende Lars van der Haar, die snel 'bondgenoot' Kevin Pauwels overboord kieperde. Van der Poel -sinds het vertrek van Albert de nieuwe BKCP-kopman- reed zo hard dat zowel Pauwels, Vantornout, Nys als zijn -ook al verbazende- broer David zich verslikten in het Gietense zand.

De voormalige juniorenwereldkampioen haastte zich vervolgens tot bij Van der Haar en liet een paar tellen later ook die naar adem happen. Adem die Van der Haar niet meer had. Zo pakt Mathieu in zijn eerste cross van het seizoen, zijn allereerste klassementscross bij de elite notabene, meteen de winst. Oververdiend.

Vantornout: "Fenomenaal"

"Ik kon hem niet volgen", was Vantornout doodeerlijk. "Hij rijdt te rap. Ik vrees dat die de komende weken amper te kloppen zal zijn, als hij bij de profs van start gaat. Zijn explosiviteit op die hellinkjes is enorm. Fenomenaal. Van der Poel... Tja, zo worden ze niet elke dag gemaakt."

En eigenlijk reageerde elke concurrent zowat op dezelfde manier. Alleen Sven Nys bleef rustiger in het bewieroken van de jongste zoon van Adrie. "Dit parcours is hem op het lijf geschreven. Maar als het straks zwaarder wordt, doe ik wel mee om te winnen. Vandaag moest ik passen. Net omdat deze omloop voor hem gemaakt is."

Ook Van der Poel zelf bleef bescheiden. "Ah, ik had na mijn pech het voordeel wat te kunnen profiteren in het wiel van Sven Nys", vond hij. "En Lars was moegestreden. Want hij had het werk drie kwartier alleen moeten opknappen. Dan heb ik het onderweg iets minder lastig gehad. Misschien had ik het moeilijker gehad zonder die pech. Dan hadden Lars en ik het werk samen moeten opknappen en waren we in de finale meer aan elkaar gewaagd..."

Tweet Thijs Zonneveld: 'Mathieu van der Poel bestaat niet'


De bescheidenheid siert hem wel. In dat verband willen we graag een tweet van de Nederlandse sportcolumnist Thijs Zonneveld meegeven. 'Mathieu van der Poel bestaat niet', tweette hij droogjes. Waarmee Zonneveld verwijst naar ene Wilco Kelderman, een Nederlands wegrenner. "In Nederland zijn we erg bedreven in het overvragen van jonge toppers", verduidelijkt Thijs ons. "Als Mathieu nog een paar keer wint, wordt hij snel gebombardeerd tot Parijs-Roubaixwinnaar. Met die tweet wil ik gewoon vragen om hem nog even met rust te laten."


Gelijk heeft hij. Het verwachtingspatroon voor Mathieu van der Poel wordt sowieso al hoog voor een piepkuiken van amper 19. In de wandelgangen hoorden we onlangs zelfs iemand ontgoocheld reageren omdat hij pas tiende was geëindigd op zijn eerste beloften-WK, vorige week in Ponferrada. Toch vermoeden we dat vader Adrie en de BKCP-Powerplus-entourage Mathieu de druk wel wat kunnen afhouden. Laat hem maar de Bpost Bank Trofee en de Wereldbekerwedstrijden bij de beloften betwisten. En zijn duels met Wout Van Aert uitvechten. Ook dat zal hem plezier doen, menen we. Want dat is op vandaag nog steeds de grootste drijfveer van Van der Poel om te blijven crossen: 'Ik doe het zo graag, meneer."Foto: ©Photopress.be / video: Julien Gielen
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!