Sven Nys: 'Ik durf niet meer zeggen dat ik stop in februari 2016'

Sven Nys: 'Ik durf niet meer zeggen dat ik stop in februari 2016'

Sven Nys blikt in de kranten vooruit op het nieuwe veldritseizoen. In principe zijn voorlaatste. Of niet? "In principe wel. Maar ik durf niet meer te zeggen dat ik er effectief mee stop. Wat als ik me kwalificeer voor de Olympische Spelen MTB in Rio?"

Morgen wordt in Gieten de Superprestige afgetrapt. De eerste in een lange reeks van klassementscrossen. Het sein voor de Belgische kranten om Sven Nys aan de tand te voelen. De Belgische kampioen toont zich nog steeds ambitieus, al vermoedt hij dit jaar al af en toe te moeten afrekenen met het jonge geweld dat er zit aan te komen.

"Het grote voordeel is dat zowel de mensen als ikzelf ondertussen aanvaarden dat ik niet overal meer win. De kloof tussen iemand van 20 en 38 is zo groot dat men het sowieso al straf vindt dat ik nog steeds een rol van betekenis speel." Nys predikt daarbij ook realisme. "Het is wetenschappelijk een feit dat ik door mijn leeftijd trager op gang kom. Dat probeer ik op te vangen door daags voor een belangrijke cross een wedstrijd te simuleren. Of door heel intensief op te warmen. Qua vermogen, herstel of motivatie daarentegen is er nog niets veranderd."

Hij wil er dit jaar vooral staan op 'speciale gelegenheden'. "De Koppenberg, Zonhoven, Gavere, Baal. Francorchamps ook. Lukt me dat, dan zien we in december wel of ik voor één of ander klassement in aanmerking kom om te winnen. Daarnaast zou ik maar al te graag een aanval doen op het record van Roland Liboton, die tien keer Belgisch kampioen werd. Lukt het niet, so be it. Indien wel, zou ik er ongelooflijk trots op zijn. Ik was in mijn carrière immers niet die kampioenschapsrenner."

Rio 2016

Nys ligt nog twee volle seizoenen onder contract bij zijn Crelan-AA Drink team. En dan? "Ik heb al één keer gezegd dat ik er mee zou stoppen. Dat durf ik nu niet meer. In principe wel. Maar stel je maar eens voor dat ik mij per ongeluk kwalificeer voor de Spelen van Rio 2016... Wat dan? Ik durf er niet meer op te antwoorden", vertelt Nys zowel aan Het Laatste Nieuws als Het Nieuwsblad.

Voorts heeft Sven Nys het in beide interviews ook even over de scheiding met Isabelle. "We komen nog overeen", klinkt het. "En dat is belangrijk naar de toekomst van Thibau toe. We hebben co-ouderschap aangevraagd, maar we gaan dat flexibel invullen. Thibau zal altijd bij één van ons beiden zijn. In functie van zijn opvoeding, zijn school, heeft hij de warmte van zijn beide ouders nodig. Bovendien is ook Thibau voor mij belangrijk. Een knuffel van hem voor de koers lijkt me extra kracht te geven. Het respect en de liefde die ik van hem krijg, zijn mijn benzine voor het nieuwe seizoen."

'Jongeren lijken rol Albert over te nemen'

Sven komt ook nog even terug op het afscheid van Niels Albert. "Ik vertelde eerder al dat dit een zware aderlating voor het veldrijden is. Al tijdens de wedstrijden. Niels was diegene die de koers openbrak. Maar in de voorbije wedstrijden stelde ik wel vast dat de jeugd die rol overneemt. De broertjes Sweeck, Jens Adams, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, noem maar op. Dat is een geruststelling. En straks komen daar ook nog Wout Van Aert en Mathieu van der Poel bij."

"Die jongens gaan straks uiteraard nog bij de beloften crossen. Dan gaan we Niels vooral missen in de snellere, tactische wedstrijden. Maar als de omlopen er zwaarder gaan bij liggen, is het toch elk voor zich." Dat hij dit seizoen het rijk voor zich alleen zou hebben, ontkent hij in Het Laatste Nieuws in alle talen. "Naast de jongeren zijn er ook nog Meeusen, Vantornout, Pauwels, Walsleben en Van der Haar om mij het leven zuur te maken. Volk genoeg."

Foto's: ©PatjeCosyn/Veldritkrant
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!