Velofollies 2023

Moeten beloften met profstatuut het straks opnemen tegen Nys en co?

Moeten beloften met profstatuut het straks opnemen tegen Nys en co?

Dreigt er onweer boven het hoofd van Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Michael Vanthourenhout? De kans bestaat dat zij -dankzij hun profstatuut- binnenkort ook effectief bij de profs aan de slag moeten. Dat is alvast één van de agendapunten op een volgende meeting tussen de teams en de KBWB.

Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Michael Vanthourenhout zijn de enige drie beloften die straks in september met een profcontract zullen rondfietsen. Top op vandaag betekent dit concreet dat bovenvermeld trio -behalve op het nationaal kampioenschap- kan kiezen of ze hetzij bij de profs, hetzij aan beloftenwedstrijden deelnemen. Maar als we een aantal bronnen in het crossmilieu mogen geloven, zou dat binnenkort wel eens kunnen veranderen.

"Dit is inderdaad één van de agendapunten op de eerstvolgende meeting tussen de teams en de KBWB (Belgische Wielrijdersbond, red), bevestigt Telenet-Fideamanager Hans van Kasteren. "Zelf sta ik er volledig achter dat jongens met een profcontract effectief ook bij de profs gaan rijden. Om meerdere redenen, trouwens. Sowieso is het een positieve evolutie in het veldrijden. Binnen twee jaar stoppen Bart Wellens en Sven Nys. Misschien verdwijnt Niels Albert nog sneller uit het circuit, dus hebben we nood aan nieuwe tenoren. Waarom moeten we dan nog wachten om die drie de stap te laten zetten? Maar vooral: op die manier strijden de andere beloften met gelijke wapens. Want nu is het voor die jongens van achttien -waarvan een groot aantal ook nog studeert- bijzonder moeilijk concurreren tegen de oudste beloften die als prof leven en als prof betaald zijn."

"Graag duidelijkheid"

Ook bij BKCP-Powerplus klinkt ongeveer hetzelfde geluid. "Wat wij vooral willen is duidelijkheid", aldus teammanager Philip Roodhooft. "Ik geef toe, ook voor ons is dit niet ideaal, want Van der Poel is amper 19 en wij zouden hem ook liever nog een klassement bij de beloften zien rijden. Maar in het belang van de sport zou het wel een goede zaak zijn. Bovendien zou ook de heisa stoppen rond het weghalen van beloften bij andere teams door hen een profcontract aan te bieden. En op die manier komt op termijn ook de doorstroming minder in gevaar."

Bij Vastgoedservice-Golden Palace en Sunweb-Napoleon Games is er minder enthousiasme. "Pas op, ik volg de redenering wel", aldus Mario De Clercq. "Maar zoiets vind ik niet kunnen vanaf september. We hebben Vanthourenhout een profcontract aangeboden, omdat we wisten dat hij nog een jaartje verder kon rijpen bij de beloften. Nu kunnen we niet plots die jongen voor de leeuwen gooien in alle profcrossen. Ik veronderstel dat dat logisch klinkt."

"Niet twee maanden voor de start van het seizoen"


Ook Vastgoedservice-teammanager Geert Van Hoof (die Wout Van Aert in de ploeg heeft) denkt er zo over. "Zo werkt het inderdaad niet. Ik begrijp dat reglementen soms veranderd worden. Maar niet twee maanden voor de start van het seizoen. Daar zijn we als team niet op voorbereid. Alsof je tegen een eersteklasseteam in het voetbal in juli vertelt dat ze in augustus verplicht met vijf jongeren onder de 23 aan de aftrap moeten verschijnen."

Blijft nog een andere probleem. Als het reglement veranderd wordt in België, geldt dat nog niet voor de Wereldbekerwedstrijden én het WK. Daar zouden de beloften -ook al hebben ze een profcontract- wél nog in hun leeftijdscategorie mogen rijden. "Voor mij mogen ze die lijn ook daarin doortrekken", vindt Van Kasteren. "Maar de reglementen van de KBWB staan nu eenmaal los van die van de UCI."

En de UCI?

Dat blijft inderdaad een vreemde vaststelling. De UCI handhaaft zijn eigen regels. Zo ook op de weg, waar een belofte met profstatuut wél aan het WK U23 op de weg mag deelnemen, mits hij niet voor een WorldTourteam rijdt. Soit, voorlopig is er niets aan de hand. Maar daar kan op de bondsvergadering eind deze maand wel verandering in komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd...
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!