Isolteam - nieuws

Interview Sven Nys: 'Ik mik op toptienplaats op EK'

Interview Sven Nys: 'Ik mik op toptienplaats op EK'

Sven Nys rijdt morgen zijn tweede WB-manche mountainbike in het Duitse Albstadt, op zoek naar een betere startplaats voor het EK, waar hij op een top-10 mikt. Hij blikt ook nog even terug op de crossactua van de voorbije weken.

Volgende week zondag staat in Sankt-Wendel het Europees mountainbikekampioenschap op de agenda. In het verleden dikwijls een doel voor Sven Nys. Zo moest hij er een paar keer vol aan de bak om zijn ticket voor de Olympische Spelen veilig te stellen. Daar is nu in geen geval sprake van.

"Toch wil ik in Sankt-Wendel geen mal figuur slaan", klinkt het overtuigd. "Het is nodig dat ik me ook in de zomer een paar doelen stel. En dit is er één van. In een goede dag moet ik er mijns inziens in staat zijn om de top tien te halen. De voorbije weken stonden trouwens helemaal in functie van dat Europees kampioenschap. De omloop in Sankt-Wendel ligt me best wel, al staat het helemaal los van het crossparcours daar. Maar ik kom er graag, laat dat duidelijk zijn. In het veldrijden pakte ik er mijn eerste wereldtitel, ondertussen kwam ik er al een paar keer terug."

"Mindere start"


Belangrijk om in het mountainbiken een goed resultaat te behalen, is een aanvaardbare startpositie. "Dus wil ik het ook morgen in Albstadt goed doen. Op een EK telt wel niet de Wereldbekerranking, maar het UCI-klassement om de startpositie te bepalen, maar toch... Alle vooruitgang is meegenomen." Conditioneel zit het alvast goed met de Belgische kampioen. "Zeker weten. Al was ik vorige week in Nove Mesto (de Tsjechische wereldbekermanche, red) niet tevreden van mijn start. Ik schoof niet snel genoeg op. Maar daar is wat geluk mee gemoeid. Jonas De Backer bijvoorbeeld stond in mijn buurt (Nys startte als 69ste, red), maar dook onmiddellijk de top twintig binnen. Ik bleef lang hangen tussen plek 45 en 50. Al kwam ik uiteindelijk wel op mijn plek terecht. 25ste, daar kan ik mee leven. Een plaats die er ook in Albstadt moet inzitten, hoop ik."

Vorig jaar was Nys er nog bij in de Ronde van België. Nu is zijn eerste -en enige- rittenkoers de Ronde van Vlaams-Brabant, waar hij samen met Sven Vanthourenhout ook Bart Aernouts en nog drie jongeren aan zijn zijde krijgt. "Ik vind het vooral fijn dat ik eens een rondje in eigen streek kan rijden. Dat het niveau wat minder is dan in de Baloise Belgium Tour, dat deert me niet echt."

Voorts bestaat Nys' programma uitsluitend uit eendagskoersen. Zoals volgende dinsdag in Gullegem, de IWT Oetingen, een paar criteriums, noem maar op. "Voldoende om bezig te blijven", vindt Nys. "Meer rittenkoersen heb ik niet nodig. Vorig jaar reed ik er ook maar één, hé."

De tweevoudige wereldkampioen volgde uiteraard de cross-actualiteit van de voorbije weken op de voet. Meest opvallend: Niels Albert verdwijnt, Jan Denuwelaere keert terug..

"Wielrenners hebben het niet zo slecht"

"Wat wil je dat ik vertel van Denuwelaere?", vraagt Nys zich hardop af. "Hij is bijzonder welkom, uiteraard. Ik denk dat Jan heeft ingezien dat het leven van een wielrenner nog zo slecht niet is. Hij heeft begrepen dat hij de kansen die zich aandienen, moet grijpen. Ik weet dat hij op een bepaald moment gefrustreerd was over zijn slechte startpositie. Daar moet hij kunnen mee omgaan. Ik maak dat in het mountainbiken ook mee. Maar misschien brengt dat half jaartje inactiviteit hem wel een stap verder in deel twee van zijn carrière. En plooit hij zich straks helemaal dubbel."

Wat het verdwijnen van Niels Albert betreft, reageerde Sven Nys eerder al via een persbericht. "Het is een ramp, hé", herhaalt hij. "Voor het veldrijden? Ja, maar vooral voor Niels zelf. Die onmacht, dat wens je niemand toe. Een persoonlijk drama is het. Veel meer voor hem dan voor de cross. Het veldrijden krijgt evenwel een klap, maar dat wordt op termijn wel opgevangen met de jongeren die er zitten aan te komen, ook al zie ik niet onmiddellijk iemand met Niels' specifieke profiel. Of er door zijn afscheid voor mij persoonlijk iets verandert volgende winter? Absoluut niet. Ik moet gewoon zien dat ik klaar ben tegen de seizoensstart. Net als altijd. Er is Van der Haar, er is Tom Meeusen, noem maar op. Zetten Van Aert en Van der Poel hun progressie voort? Tegenstand blijft er altijd..."

"Misschien toch in Erpe-Mere"

Sven Nys begint zijn winter voor het tweede jaar op rij in Las Vegas. "Ik overwoog om er Madison bij te nemen. Commercieel interessant omdat de hoofdzetel van Trek er gevestigd is. Maar het lukt niet omdat er een weekend tussenin zit. Concreet betekent dit dat ik vier weken van huis zou weg zijn en dat is van het goede teveel naar mijn trainingsintensiteit toe. Dan komen de maanden oktober en zelfs november zwaar in het gedrang. Trek begrijpt dat wel. Het ziet mij trouwens liever goed presteren in Europa dan dat ik het risico zou nemen die trip naar de VS cash te betalen."

In principe begint Nys zijn Belgische winter in Neerpelt, maar de kans bestaat dat hij Erpe-Mere (waar hij na een dispuut even niet welkom was, red) extra in zijn kalender opneemt. "Er is nog geen contract, maar er zijn onderhandelingen. Laat ons zeggen dat de optie nog open is."

"Respect voor losse crossen"


Ondertussen vernam Nys via Veldritkrant.be ook dat de 'losse crossen' zich verenigden. "Ik weet niet wat ik me er moet bij voorstellen of wat de impact daarvan zal zijn. Naar de renners toe, denk ik dat het vooral belangrijk is dat elke organisatie goede afspraken maakt met de renners die ze contracteren. Organisatoren mogen -moéten zelfs- op hun strepen staan, vind ik. Wederzijds respect is daarbij het uitgangspunt. Ikzelf voel me allerminst aangesproken. Ik kan met iedereen overweg en bied altijd waar voor mijn geld. En als ik door omstandigheden ergens niet aan de start komt (zoals vorig jaar onder meer gebeurde in Otegem en Bredene, red), dan laat ik dat zo lang mogelijk van tevoren weten. Meer kan ik niet doen. Maar ik kan me wel voorstellen dat die organisatoren zich in sommige gevallen wat machteloos voelen, ja."

Foto (Nys in Nove Mesto): Patricia Cristens
Zoeken

AGB 24/24 zin om te adverteren Newsfeed

Kalender

januari 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031