Mathieu van der Poel: 'Als ik een rugnummer opspeld, wil ik koersen'

Mathieu van der Poel: 'Als ik een rugnummer opspeld, wil ik koersen'

BKCP-Powerplus heeft zijn zomerstage in het Spaanse Benicassim achter de rug. Eerstejaarsbelofte Mathieu van der Poel is één van de jongens die zich deze zomer al in de kijker wil proberen fietsen. "Ik hunker naar mijn eerste koersen bij de profs", klinkt het.

Niels Albert kwam ziek terug van stage en zal er zaterdag (Houthalen-Helchteren) en zondag (Verrebroek) niet bij zijn. Wel van de partij: Mathieu van der Poel. Razendsnel gaat het voor de in Kapellen wonende Nederlander. Binnen twee weken staat hij zowaar aan de start van de Ronde van België.

Te vroeg?

"Te vroeg", klinkt het bij criticasters. "Mathieu slaat stappen over." Wij zagen Van der Poel echter aan het werk op stage in Spanje en stelden vast dat hij daar voor niemand moest onderdoen. Oké, stage is geen competitie, maar dat de zoon van Adrie een grote motor heeft, weten we ondertussen. "Dat komt wel goed. Als hij zich in die Ronde van België maar een paar dagen gedeisd houdt in het peloton", grijnst zijn ploegleider Christoph Roodhooft. "Dan mag hij zich eens uitleven in de Ardennenrit."

Van der Poel glimlacht veelbetekenend. Zich gedeisd houden... Laat dat nu net zijn 'probleem' zijn. Had hij carte blanche gekregen, kromde hij ongetwijfeld vanaf kilometer één de rug. "Christoph wil me de eerste drie dagen van de Ronde van België niet op tv zien. Waarvoor speld ik dan een rugnummer op", klinkt het serieus. "Ik ben renner geworden om te koersen, hé. Als ik naar een wedstrijd zit te kijken, maak ik me dikwijls druk. 'Waarom demarreert er nu niemand?", vraag ik me dan af. Pas op, ik weet best wel hoe het werkt, hé. Ik heb het vorig jaar aan den lijve ondervonden nadat ik op het WK in Firenze mijn krachten spaarde voor de finale. Ook bij de grote jongens zal ik dat moeten leren. Maar het is zó tegen mijn natuur... (lacht)."

Krachttraining


Dit weekend begint Van der Poel dus aan zijn wegseizoen met de kermiskoersen in Houthalen en Verrebroek. "Hier heb ik zo hard naar verlangd", vertelt hij passioneel. "Dat mijn zomer een voorbereiding op komend veldritseizoen is? Dat zie ik echt niet zo. Natuurlijk wordt de winter belangrijk. Ik heb niet zomaar gekozen voor BKCP-Powerplus. Maar ik vind het team ook een zeer aantrekkelijk wegprogramma afwerken." Naar eigen zeggen is de 19-jarige regerende juniorenwereldkampioen trouwens alweer wat sterker geworden in vergelijking met een paar maanden geleden. "Ik nam een volle maand rust na het veldritseizoen. Daarna begon mijn voorbereiding. Ik werk intenser dan vroeger, ja. Professioneler? Ook. Ik leer elke dag bij. Ook op stage. Dat ik op bed moet na het trainen bijvoorbeeld. Voor het eerst las ik in de fitness ook krachttrainingen in, in samenspraak met kine David Bombeke. Het werpt al zijn vruchten af. Hopelijk kan ik dat snel tonen. In de Ronde van België, bijvoorbeeld. Maar... niet in de eerste drie dagen hé", besluit hij met een knipoog.




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!