'Jonge leeuwen willen maar al te graag de oude temmen'

'Jonge leeuwen willen maar al te graag de oude temmen'

Begin april kwam het persbericht van Golazo dat de Sluitingsprijs komend seizoen geen deel meer zal uitmaken van de Bpost Bank Trofee. Een beslissing die in onderling overleg met Wielersupportersclub Oostmalle werd genomen. "Oostmalle is voldoende sterk om op zijn huidig succes voort te bouwen", klinkt het.

Christophe Impens van Golazo Sports gaf in het persbericht mee dat de Sluitingsprijs als allerlaatste cyclocross van het seizoen een eigen identiteit heeft. "De renners zakken graag af naar Oostmalle. Ook de uitzending live op TV is gegarandeerd." Louis Van Den Eynde, voorzitter van de Sluitingsprijs, toonde in datzelfde bericht begrip vanuit de organisatie en gaf aan dat zijn wedstrijd altijd de afsluiter van het seizoen zal zijn en blijven. "Meer zelfs, wij streven elk jaar opnieuw naar kwaliteit op het sportieve vlak en schenken tegelijk aandacht aan alles wat rond dit prachtig evenement draait".

"Zijn ze aan elkaar gewaagd, dan blijft het spannend"

Bij het bekijken van de kalender stelde Veldritkrant.be vast dat op dit moment de GP Sven Nys Baal op 1 januari en de Krawatencross Lille op 7 februari de laatste crossen in het Bpost Bank Trofeeklassement zijn. Kort men, door Oostmalle uit het klassement te halen, het seizoen niet in? Bestaat de kans niet dat op 1 januari alles al beslist is, spanning Bpost op 1/1 voorbij, enkel 'acte de présence' op de Krawatencross, vroegen wij Christophe Impens.

"Het seizoen wordt uiteraard niet ingekort, maar de Bpost Bank Trofee zal inderdaad zijn rangen sluiten op de Krawatencross in Lille." Wat betreft de spanning is Impens van mening dat de renners deze maken, niet de kalender. "Als één veldrijder er torenhoog bovenuit steekt, dan is een klassement al beslist voor de eindmanche. Zijn ze aan elkaar gewaagd, dan blijft het spannend."

De Managing Director Sports merkt op dat tijdens het voorbije seizoen de meeste crossers "echt stikkapot zaten in Oostmalle" en door het Bpost Bank Trofeeseizoen te laten eindigen vlak na het wereldkampioenschap, hoopt Golazo op een spannende ontknoping, met renners die nog in topconditie verkeren.

Keuzes maken?

Op de vraag of die wijzigingen misschien wel één en ander kan veranderen aan de keuze of seizoensindeling voor de individuele renner en ploeg qua wedstrijden en klassementen, antwoordt Christophe Impens: "Behalve misschien enkele jonge renners, kiezen de meeste toppers en subtoppers voor de drie klassementen." Wellicht interessant om weten in deze context: "De definitieve kalender van de Bpost Bank Trofee wordt over een drietal weken vrijgegeven."

Veldritkrant speelt even advocaat van de duivel en stelt dat de crossers in Oostmalle dan toch met een andere ingesteldheid aan de start zullen staan. Wordt het niet meer een show? Een cross waarin cadeaus worden uitgedeeld? "In een cross die live op TV komt, worden geen cadeaus gegeven", is Impens overtuigd. "De huidige generatie profrenners geeft steeds het volle pond." Hij verwijst naar de andere niet-klassementscrossen: "Neerpelt, Niel, Antwerpen, Overijse, Leuven, ... verliepen vorig seizoen allemaal met heel veel suspens en spektakel. Soms zelfs spannender dan vele klassementscrossen." En hij twijfelt er niet aan dat bijvoorbeeld Niels Albert (Oostmalle is één van zijn favoriete crossen, red.) er alles zal aan doen om de Sluitingsprijs te winnen. Eerder zei Sven Nys al, ook zonder klassement, supergemotiveerd te blijven om er te winnen.

"jonge leeuwen willen maar al te graag de oude temmen"


Impens geeft wel graag een tip mee richting organisatieteam van Oostmalle: "Laat de beloften samen strijden met de profs. Dat doen wij ook op onze losse crossen. Suspens gegarandeerd, want de jonge leeuwen willen maar al te graag de oude temmen." Als bewijs worden de Scheldecross Antwerpen (Niels Albert vs Mathieu Van de Poel) en de Jaarmarktcross Niel (Sven Nys vs Wout Van Aert) aangehaald.

"Sluitingsprijs blijft waardige afsluiter"

"Voor wij de beslissing namen (akkoord geen manche te zijn van het Bpost Bank Trofeeklassement komend seizoen, red.), hebben wij ons ook afgevraagd of de crossers dan nog gemotiveerd en met ambitie aan de start zouden staan" vertelt Oostmalle-organisator Mon Leys.

"We zullen creatief moeten zijn, maar we zien tal van mogelijkheden. Dat momenteel de toppers de Bpost Bank Trofee rijden, is louter omdat ze daarvoor een extra premie krijgen (er goed aan verdienen, red.). Anders zouden ze daar ook niet starten. Dus aan ons om dit verhaal in te vullen. Hoe? Daar zijn we volop mee bezig. En vermeld maar dat de Sluitingsprijs een waardige afsluiter van het crossseizoen blijft, met een prachtig deelnemersveld. Een feestcross voor zowel renners met hun supporters als de sponsors, ..."




Tags: Oostmalle - Golazo - bpost bank trofee 

Foto: Rudy De Backer

Tekst: Bart Desmet




Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

oktober 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!