Toppers wachten op startgeld Bosduincross, maar VZW in vereffening

Toppers wachten op startgeld Bosduincross, maar VZW in vereffening

Dat de Bosduincross verdwijnt, las u eerder al. Maar er is nog een extra pijnpunt aan het verhaal: Nys en co wachten nog steeds op hun startgeld. "Of ze dat nog krijgen? Dat zal van de vereffenaar afhangen", aldus organisator Van den Buijs. "Maar er zijn geen centen." Ook de Belgische Wielrijdersbond KBWB staat machteloos.

Sven Nys, Niels Albert, Klaas Vantornout, noem maar op. De toppers die in december aan de start van de Bosduincross stonden, wachten nog steeds op hun startgeld. Niemand wil bedragen noemen, maar organisator Louis Van den Buijs doorbreekt zelf het stilzwijgen. "Het gaat om een bedrag van om en bij de 40.000 euro", vertelt de Kalmthoutenaar aan Veldritkrant.be. Naar verluidt zou het bedrag zelfs nog hoger zijn.

"VZW in vereffening"

"Tja, wat wil je", legt Van den Buijs uit. "Als de rekening té ver onder nul staat, en de volgende editie valt opnieuw tegen, dan wordt de put alleen maar dieper. Daarom ook gaat de VZW in vereffening. Of de renners hun centen nog zullen zien? Geen idee, daar zal de vereffenaar over beslissen, vermoed ik. Ik heb wel de Belgische Wielerbond op de hoogte gebracht van het probleem, maar ik kreeg op vandaag nog geen reactie. Trouwens, niet alleen renners wachten op centen, ook lokale handelaars zijn nog niet allemaal vereffend."

Van den Buijs is er naar eigen zeggen het hart van in. "Niet vergeten dat ik zelf al een persoonlijke lening aanging om bij te passen. Nee, ik zeg niet over welk bedrag dat gaat. Dat hoeft ook niet, het is een risico dat ik zelf nam, in samenspraak met het bestuur. In elk geval, ik ben zelf wellicht de grootste gedupeerde."

Ondertussen kreeg de voorzitter van VZW Bosduin naar eigen zeggen al een tweetal kandidaten aan de telefoon die de veldrit zou willen overnemen. "Maar de voorwaarde is dat ze de schulden mee overnemen", zegt Van den Buijs. "Dat wordt uiteraard een niet te onderschatten hinderpaal. Nee, ik denk dat het definitief over en out is."

KBWB: "Machteloos"

Ook de Belgische Wielrijdersbond KBWB staat machteloos. "Prijzengeld, lonen én ook startgelden passeren sinds 2009 via ons", aldus Xavier Van Der Meulen, die zich met de boekhouding van de Wielerbond bezighoudt. "Maar dat is vooral uit fiscaal oogpunt."

Jos Smets, algemeen directeur bij de Wielerbond, verduidelijkt: "Prijzengeld én lonen, daarin kunnen we wel tussenkomen. Maar de startgelden, dat is een overeenkomst tussen organisator en renner, of zijn manager. Wij zouden toekomstgericht wel kunnen ingrijpen. Bij het niet betalen ervan, kunnen we de organisator in kwestie verbieden nog langer te organiseren. Maar aangezien de Bosduincross ophoudt te bestaan en de VZW in vereffening gaat, staan we ook hier machteloos, vrees ik."




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!