Koppenbergcross betaalt evenveel prijzengeld aan vrouwen als aan mannen

Koppenbergcross betaalt evenveel prijzengeld aan vrouwen als aan mannen

Oudenaarde zorgt voor een mijlpaal in de geschiedenis van het Europese veldrijden. In samenwerking met het Amerikaanse Twenty20 Cycling wordt de Koppenbergcross de allereerste Europese topcross met even hoge prijzengelden voor mannen-elite en vrouwen.

Tot dusver gaapte er in wedstrijden van eerste categorie, zoals de Koppenbergcross, nog een kloof van ruim vijfduizend euro tussen het prijzenbarema voor de mannen en dat van de vrouwen. Een kloof die de Sint-Pietersvrienden, organisatoren van de Koppenbergcross, nu beslisten te dichten.

"De winnares van de GP Twenty20 Cycling, onze volgende vrouwenveldrit, verdient straks niet langer 350 maar 1667 euro. Exact evenveel als de volgende winnaar van onze wedstrijd voor mannen-elite", klinkt het in een persbericht. "En ook voor iedereen die verder in de uitslag staat, wordt een gelijk bedrag voorzien bij de mannen en de vrouwen. Een duidelijk signaal waarmee we hopen de groei van de Koppenbergcross en de huidige opgang van het vrouwenveldrijden vooruit te helpen. Tot dusver was er op Europese bodem enkel in wereldkampioenschappen veldrijden gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen."


Wyman: "Grote stap"


De Britse Helen Wyman, Europees kampioene, lid van de veldritcommissie van de UCI, drievoudig winnares van de Koppenbergcross én inwoonster van Oudenaarde, lacht deze zet uiteraard toe. “In mijn ogen is dit een enorme stap voorwaarts. Dit is een heel belangrijk moment voor het vrouwenwielrennen, want dit laat vrouwen toe een trapje te stijgen op de ladder richting gelijkheid. Ik besteed een groot deel van mijn vrije tijd aan het vooruit proberen helpen van het vrouwenveldrijden en hoop dat deze stap zal leiden tot een kettingreactie van wedstrijden die hetzelfde doen, want ik weet dat de steun van sponsors, supporters en renners er wel degelijk is.”


“Dat de Koppenbergcross de eerste Europese cross is die dit doet, is iets heel speciaals. Ik hou van deze wedstrijd, voor mij is het het summum na het wereldkampioenschap. Dat een Amerikaanse sponsor deze wedstrijd steunt, toont hoe belangrijk deze cross is. Ik kan Twenty20 Cycling niet genoeg bedanken uit naam van alle renners die volgend seizoen deelnemen.”




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!