Velofollies 2023

Groot, Peeters, Van Aert en Cant eerste winnaars in Lille

Groot, Peeters, Van Aert en Cant eerste winnaars in Lille

Met Mitch Groot, Yannick Peeters, Wout Van Aert en Sanne Cant zijn de winnaars van de afwachtingswedstrijden in de Lilse Bergen. Vooral de zege van Cant baart opzien. Voor eigen volk klopte de Belgische kampioen Marianne Vos in een sprint met twee.

De Nederlander Mitch Groot, in dienst van Enertherm-BKCP, reed halverwege de nieuwelingenwedstrijd weg van de concurrentie. Hij zou niet meer bedreigd worden. Groot verstevigt zo zijn leidersplaats in de Bpost Bank Trofee, temeer zijn grootste belager (Thijs Wolsink) een rotdag kende en met een elfde plaats vrede moest nemen. De strijd voor de tweede plaats werd een duel tussen de Arta-Deschachtrenners Tijl Pauwels en Jappe Jaspers. Pauwels haalde het van de Belgische kampioen.

Bij de junioren -niet meetellende voor een klassement- ging de overwinning naar Yannick Peeters. Waar de regerende Europese kampioen op het WK nog moest buigen voor Thijs Aerts, waren de rollen in Lille omgekeerd. Peeters haalde het na een knappe solo van de kersverse wereldkampioen. In een spannend sprintje voor de laatste podiumplaats toonde Jelle Schuermans zich nipt de betere van Belgisch kampioen Eli Iserbyt. Voor Peeters -die na afloop sprak van een begenadigde dag- al zijn veertiende van het seizoen.

Van Aert demonstreert

Wel een wereldkampioen die aan de winnende hand bleef in Lille: Wout Van Aert. In de beloftenwedstrijd haalde Van Aert het voor eigen volk van Mathieu van der Poel na een onemanshow. Die gouden en bronzen medaillewinnaars van Hoogerheide kregen Laurens Sweeck -die na kettingproblemen in de beginfase lang moest achtervolgen- mee op het podium. Toon Aerts werd vierde.

"Na een zware week begon ik niet echt fris aan de wedstrijd", reageerde Van Aert achteraf. "Ik ben dan ook heel blij dat ik toch kon winnen én vooral dat ik de eindwinst in de Bpost Bank Trofee nu al op zak heb. Toen ik eind november ziek werd en mede daardoor de Wereldbeker verloren zag gaan, werd dit regelmatigheidscriterium belangrijk voor mij."

Cant stunt

Dé stunt in Lille kwam van Belgisch kampioen Sanne Cant, die in de dameswedstrijd zowaar Marianne Vos het nakijken gaf. De twee gaven elkaar gedurende de wedstrijd geen duimbreed toe, waarna Cant de klus klaarde in de sprint. Helen Wyman, in Hoogerheide goed voor brons, werd ook vandaag derde.

Net als Van Aert bij de beloften reed ook Sanne Cant voor eigen volk. Voor de Enerthermrenster was het haar elfde seizoenszege. Wat meer is, Sanne Cant sluipt door haar zege weer dichter bij Wyman in het klassement van de Bpost Bank Trofee. Ter info: Katie Compton was er in Lille niet bij, zij crost dit weekend in Japan.


Foto's: Patricia Cristens
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!