Isolteam - nieuws

Verbazende Zdenek Stybar klopt Sven Nys in bloedstollend WK

Verbazende Zdenek Stybar klopt Sven Nys in bloedstollend WK

Niet topfavoriet Sven Nys, maar 'gelegenheidscrosser' Zdenek Stybar heeft zijn derde wereldtitel beet. De 28-jarige Tsjech maakte in een zinderende slotfase komaf met de uittredende wereldtitel. Kevin Pauwels pakte brons, voor Vantornout en Meeusen.

Het WK lag snel in een beslissende plooi. Zdenek Stybar, ondanks een slechte startpositie in amper een half rondje opgerukt naar een topvijfplaats, Sven Nys, Lars van der Haar en Francis Mourey zonderden zich al in de eerste ronde af van de rest. Terwijl Niels Albert een rampstart kende, bouwde het kwartet stilaan zijn voorsprong uit.

Daarna volgde een afvallingsrace. Eerst moest Mourey de rol lossen, daarna moest ook Van der Haar naar adem happen om tot slot af te haken. Bleven alleen Stybar en Nys over. Uit de achtergrond kwam in eerste instantie alleen nog Kevin Pauwels terug, maar voor goud kwam de Kalmthoutenaar niet meer in aanraking. Pauwels pakte wel nog brons, ook al kwam nog eens ten val, en moest hij in de slotfase nog afrekenen met Vantornout. Ook die was in extremis nog teruggekeerd en werd vierde, Meeusen pakte plaats vijf.

Prikken
 
Voorin bekampten Nys en Stybar elkaar in een ongemeen spannend duel. Van enige recuperatie was amper sprake. Stybar probeerde tot drie keer toe Nys te verschalken, maar in de slotfase was het Nys die een paar prikken uitdeelde. Zo verhinderde de uittredende wereldkampioen zijn concurrent zelfs om de materiaalpost binnen te rijden.

In de voorlaatste ronde kwam Stybar ten val in een afdaling, maar ook dat volstond niet voor Nys om een definitieve kloof te slaan. Toen hij een paar minuten later toch een gaatje sloeg, kwam hij zelf ten val, zodat ze met zijn tweeën een zenuwslopende slotronde indoken. Daarin toonde Stybar zich de koelbloedigste. Nys maakte één klein slippertje, voldoende voor de Tsjech.

Voor Stybar is het de derde wereldtitel bij de profs. Zijn eerste sinds hij twee jaar geleden het veld definitief inruilde voor de weg. Dit seizoen reed de Tsjech zes wedstrijden in het veld, het WK was zijn zevende.Foto: Photopress.be
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930