Indrukwekkende onemanshow van Wout Van Aert

Indrukwekkende onemanshow van Wout Van Aert

Toptalent Wout Van Aert heeft zijn grote revanche van het verloren BK beet. De nog altijd maar 19-jarige Lillenaar reed al in de eerste ronde weg van de verzamelde concurrentie. Mathieu van der Poel was geen partij en eindigde derde, na Michael Vantourenhout.

"Een cruciale strook op de omloop", noemde Van Aert het na afloop. "Ik wist dat de anderen die al fietsend wilden nemen, terwijl ik zou lopen en een kloofje slaan. Toegegeven, ik schrok me rot toen ik na het nemen van de eerstvolgende bocht een gat had geslagen. Tja, van dan af was het kwestie zo snel mogelijk te fietsen. Vijftig minuten lang."

En daarmee is het wedstrijdverhaal eigenlijk verteld. Wat volgde was een demonstratie van Van Aert, die op die manier zijn werkgever Hans van Kasteren een mooi afscheidscadeau doet. "Dat denk ik toch. Mijn manier om Telenet-Fidea te bedanken voor de kansen die ik er kreeg. En tezelfdertijd zullen ze ook bij Vastgoedservice-Golden Palace blij zijn met die wereldtitel. Hoeveel teams kunnen op die manier van start, met een Belgische (Jens Adams) en wereldkampioen?"

Vanthourenhout: 'Zilver hoogst haalbare'

Achter de rug van Van Aert reed Michael Vanthourenhout (voor de start nog ten val gekomen, maar de schade viel al bij al mee) naar plaats twee. "Goud verloren of zilver gewonnen? Zilver gewonnen", klonk het eerlijk bij de West-Vlaming. "Van Aert was vandaag superieur. Dan moet je blij zijn met plaats twee. Even was ik nog in de waan te proberen de kloof te dichten, maar ik verloor alleen maar terrein. Dan moet je niet mekkeren."

Na een spannende strijd met Toon Aerts en Laurens Sweeck, pikte Mathieu van der Poel in extremis de derde podiumplaats in. Maar dat was voor de medetopfavoriet niet meer dan een magere troostprijs. "Ik had de benen niet", klonk het. "En had ik ze al gehad, dan nog had ik tegen deze Van Aert weinig kunnen doen, vrees ik. Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Ik flirt met ziekte, maar ik weiger dat als excuus in te roepen."

Van der Poel: "Snoeien in zomerprogramma"

Wat Van der Poel wel aanhaalde, was zijn zware zomer op de weg. "Ik had het er deze morgen nog over met Mike Teunissen. Ik lijk steeds minder makkelijk te herstellen. Ik heb gekozen voor het veldrijden voor de eerstvolgende jaren, en dat zal wellicht zijn gevolgen hebben op mijn zomerprogramma. Ik denk dat ik ga snoeien om frisser aan het crossseizoen te beginnen."

Terwijl Van der Poel het vertelde, zat Wout Van Aert te glunderen. "Ik vertelde vooraf iedereen dat ik die BK-katastrofe stilaan vergeten was. Maar in mijn binnenste bleef ik er mee bezig. Na Waregem zat ik alleen nog met dit WK in mijn hoofd. Prachtig dat het me eindelijk eens gelukt is een titel te pakken. De voorbije kansen verkwanselde ik stuk voor stuk. Vandaag heb ik bewezen dat ik wat in mijn mars heb."

Van Aert: "Nu geen stappen overslaan"

Van Aert wordt straks prof, maar is er nog niet uit of hij volgende winter (dan zal hij derdejaarsbelofte zijn) veel bij de elite zal aantreden. "Daar gaan we nog eens goed over bezinnen. Ik wil in elk geval zoveel mogelijk deze trui showen en geen stappen overslaan. Af en toe kan ik mij al eens tonen tussen de profs, maar ik besef heel goed dat er ook dagen zijn dat ik bij die jongens nog niets te zoeken heb...."Foto's: Photopress.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!