Wie is nu eigenlijk topfavoriet bij beloften? Van der Poel of Van Aert?

Wie is nu eigenlijk topfavoriet bij beloften? Van der Poel of Van Aert?

De junioren en dames hebben hun titelrace achter de rug. Morgenvoormiddag is het de beurt aan de beloften. Maar wie is daar nu de topfavoriet? Van Aert of Van der Poel? Of staan ze op gelijke hoogte? Veldritkrant.be ging op zoek...

Zowel Van Aert als Van der Poel zijn dé toptalenten in het veldrijden. Twee jongens van wie verwacht wordt dat ze wel heel snel hun voet naast die van de profs kunnen zetten. Dat bewezen ze allebei trouwens dit seizoen al in respectievelijk Niel, Antwerpen, Sint-Niklaas en Otegem. Maar wie is nu eigenlijk de topfavoriet voor morgen? Uit de gesprekken die we de voorbije dagen voerden met de zowel Van Aert als Van der Poel lijken ze allebei de hete aardappel wat naar elkaar door te schuiven. Terecht?

Ja, zo blijkt. Dat mogen ze. Even wat cijfertjes: Mathieu van der Poel won dit seizoen al 11 wedstrijden van de 22 waaraan hij deelnam. Maar wat meer zegt: Van der Poel stond in maar liefst 21 van die 22 op het podium! Dat resulteerde ook in eindwinst van de Wereldbeker. Straffe cijfers voor een eerstejaarsbelofte.

Sprint mét fotofinish

Maar dan zetten we daar even de cijfers van Wout Van Aert naast: Ook de Kempenaar heeft tot op vandaag 9 zeges behaald. Maar Wout 'schoot' pas in actie half november in Hasselt. Sindsdien haalde hij 9 op 15. Nog opmerkelijker: in zijn laatste 12 wedstrijden eindigde Van Aert 11 keer als eerste of tweede. Weinig verschil met Van der Poel, wat de statistieken betreft, zo blijkt.

Dan maar even naar de onderlinge confrontaties kijken, dachten we. Maar alweer komen we geen stap verder. In de zes laatste duels eindigden Van Aert en Van der Poel steeds op 1 of 2. Van enige andere concurrentie geen sprake. Alweer straf: Van der Poel haalde het drie keer van Van Aert (Rome, Diegem en Heusden-Zolder), maar omgekeerd klopte Van Aert even veel keer Van der Poel (Nommay, Baal, Namen). Tja... Op basis van cijfers krijgen we dus een nek-aan-nekrace die pas op de streep zal beslecht worden in een millimetersprint. Mét fotofinish.

Van Aert: 'Nommay zegt niet alles'

Wout Van Aert mikt vol op de wereldtitel. Uiteraard. Toch schuift hij de favorietenrol door naar Van der Poel. Nochtans was hij de beste in Nommay "Maar ik vind dat je dat parcours niet met dat van Hoogerheide mag vergelijken", klinkt het. "Die steile kantjes van Nommay vind je niet terug op de Brabantse Wal, waar de omloop veel meer uitgevlakt is. Minder looppassages ook. En dan komt Van der Poel beter tot zijn recht. Bovendien kan ik ook niet inschatten hoe Mathieu opgebouwd heeft naar Hoogerheide. In die laatste week kan hij nog een paar procentjes sterker geworden zijn."

Dat hij extra druk heeft na zijn gemiste kans op de Belgische titel, ontkent hij ook. "Ik moet er geen doekjes omwinden dat ik gebrand ben op een knalprestatie. In Waregem kreeg ik een laatste kans op een Belgische jongerentitel. Die is letterlijk in de Gaverbeek gevallen. De regenboogtrui zou veel compenseren. Anderzijds, ik ben pas tweedejaarsbelofte. Ook al ben ik straks prof en mag ik op een BK niet meer aantreden in mijn leeftijdscategorie, op de WK's van Tabor en Zolder mag dat wel nog. Ook daar geen druk. Terwijl Van der Poel zondag voor eigen volk rijdt. Letterlijk. Zijn vader is organisator. Dan weet je dat van hem wat verwacht wordt", klinkt het met een knipoog.

Van der Poel: 'Of het nu in Hoogerheide of in Louisville is, druk is er sowieso"

Mathieu van der Poel moet er een beetje om lachen. "Ach, ik had wel verwacht dat Wout de druk bij mij zou leggen. We zijn gewoon aan elkaar gewaagd, denk ik. Op de zwaardere oplopen was het trouwens meestal Wout die aan het langste eind trok. Maar ik heb geen zin om daar veel dieper op in te gaan. Ik verwacht gewoon een spannend duel."

Of ik een plan heb? Ja, misschien wel. Maar daarvoor moet je eerst de benen hebben, hé. Maar dat ik extra druk heb omdat ik voor eigen volk rijd, vind ik niet. Of dat WK nu in Louisville, Koksijde of Hoogerheide georganiseerd wordt, druk zal er voor mij altijd zijn. En daar heb ik ondertussen leren mee omgaan."

Zowel Van der Poel of Van Aert willen ons trouwens ook nog even wijzen op 'een derde hond'. "Onderschat alsjeblief Michael Vanthourenhout niet", klinkt het in koor. "Die is net op tijd in vorm en heeft in het verleden nog al bewezen dat hij kan pieken naar een kampioenschap..."
Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!