In het spoor van mama Aerts: 'Nu de voetjes op de grond houden'

In het spoor van mama Aerts: 'Nu de voetjes op de grond houden'

Noëlla Michielsen, de mama van kersvers wereldkampioen Thijs Aerts, hield het niet droog toen zoonlief als winnaar over de streep bolde. Toch kwam ze snel op haar positieven. "Het is een brave jongen, zenne. Net als broer Toon." Veldritkrant.be zette zich een uurtje in haar spoor.

Twee ronden voor het einde van het WK voor junioren, spotten we Noëlla Michielsen in de buurt van de finish. Een nerveuze mama, wat wil je? Thijs, de jongste van haar twee zonen, rijdt immers op kop in het WK, in het gezelschap van topfavoriet Yannick Peeters. Mama is vandaag verzorgster van dienst, wat haar een bevoorrechte positie oplevert in de aankomstzone. Geflankeerd door Corné Lepoeter, voorzitter van het Young Telenet-Fideateam en ploegmanager Hans van Kasteren.

11u38: In de eerste helft van de slotronde knalt Thijs Aerts zijn gelegenheidsploegmakker Yannick Peeters uit het wiel. Zonder ongelukken stevent Aerts in zijn eerste WK uit zijn carrière af op winst. Van Kasteren tovert meteen een regenboogshirt tevoorschijn, met de publiciteit van de ploeg op. De flamboyante Nederlander had niets aan het toeval overgelaten. Met Kobe Goossens en Eli Iserbyt had Telenet-Fidea overigens nog twee andere troeven bij de junioren.

11u45. Thijs Aerts wordt in de laatste rechte lijn gesignaleerd en mama Noëlla houdt het amper nog droog. Terwijl Van Kasteren wordt terechtgewezen door UCI-coördinator Peter Van den Abeele dat hij zijn regenboogshirtje best nog even opbergt, bolt de 17-jarige Rijkevorselnaar triomferend over de streep, recht in de armen van Noëlla. Tranen rollen over haar wangen. Pure vreugde. Waarna de kersverse wereldkampioen richting kleedruimte wordt geleid om zich op te frissen.

Zo fier

Ondertussen verschijnt ook papa Raf, als mecanicien de hele wedstrijd in de pits, aan de oppervlakte. Een volgende emotioneel moment is de medailleuitreiking. Terwijl in het publiek Thijs' voornaam wordt gescandeerd, krijgt de Kempense junior de regenboogtrui aangetrokken. Mama volgt het tafereel vanop afstand. De trots druipt van haar gezicht. "Ik ben al wat bekomen, ja", glundert ze. "Daarnet kon ik de emoties even niet de baas, maar dat moment heb ik al achter de rug."

Noëlla maakt even tijd om ons te woord te staan. "Natuurlijk staat bij ons thuis alles in het teken van het veldrijden. Met Thijs en Toon hebben we twee zonen, allebei even fietsgek. Tot hun 15de gingen ze mountainbiketochtjes rijden met hun vader. Maar sinds Toon tweedejaarsnieuweling is, is het al veldrijden wat de klok slaat. Hoe ik Thijs omschrijf? Goh, als een brave jongen, echt waar. Net als Toon trouwens. Zelfs toen ze in de kleuterklas zaten, kreeg ik als mama al complimentjes dat ik brave kinderen had."

"En dat wil ik zo houden", is ze overtuigd. "Ik wil echt dat ze met hun beide voeten op de grond blijven. Laat dat de doelstelling van de komende jaren zijn. Al ben ik er toch wel vrij gerust in, hoor. Het ligt niet in onze aard om hoog van de toren te blazen." Ploegleider Danny De Bie bevestigt. "Ik ken de familie Aerts als een warm gezin. Daarom gun ik Thijs deze titel zo." Thijs zit in zijn zesde en laatste jaar automechanica. "Met wat geluk zitten zijn studies er daarna op", weet Noëlla nog. "Dan kan hij verder werken aan zijn grote droom: prof worden. Maar hij heeft nog een ó zo lange weg af te leggen."

Mee naar dopingcontrole

12u05. Terwijl Thijs na de podiumceremonie nog de radio- en tv-collega's te woord staat, wordt mama Noëlla aangeklampt door de dopingcontroleurs. "Uw zoon is nog geen 18, niet? Daarom moet u mee naar de dopingcontrole", klinkt het. Noëlla knikt en stapt mee het busje in, die de drie medaillewinnaars (naast Thijs Aerts ook Yannick Peeters en Jelle Schuermans) eerst naar de obligate persbabbel voert. "Voor ik je verder te woord sta, zou ik graag toch even mee naar binnen gaat", vraagt mama. "Dit maak ik misschien maar één keer in mijn leven mee, hé."

12u20. Noëlla neemt plaats achterin de zaal, en hoort hoe Yannick Peeters de pers vertelt dat Thijs Aerts de verdiende wereldkampioen is. "Hij bleef op bepaalde stroken rijden, waar wij van de fiets moesten. Dan weet je dat hij de betere is", gaf de zoon van Wilfried graag toe. Thijs blijft glunderen. "Ik besef het nog altijd niet. En of dit een verrassing is. Een toptienplaats, dat was waarvoor ik naar Hoogerheide afzakte. Zie me hier nu zitten."

Niet naar huis

Ondertussen rinkelt Noëlla's telefoon. "Onze Toon, vanuit het Belgenhotel in Ossendrecht. Hij heeft de wedstrijd op tv gevolgd. En of hij fier is op zijn broer. Na de dopingcontrole reppen we ons straks naar de camper. De supporters zullen er wel samentroepen. Of er ook in Rijkevorsel gefeest wordt vanavond? Geen idee, eigenlijk. Het zal helaas zonder ons zijn... Ah ja, wij kunnen hier toch niet weg! Morgen rijdt Toon het beloften-WK. Ook hij heeft ons hier nodig, hé. Goh, eigenlijk stuurt Thijs onze planning wel een beetje in de war, ja."


Foto's: Photopress.be




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!