Vos kent geen tegenstand in Nommay. Cant en Van Loy vierde en vijfde

Vos kent geen tegenstand in Nommay. Cant en Van Loy vierde en vijfde

Eén week voor het WK heeft Marianne Vos haar absolute topvorm beet. Katie Compton verdween wel vroeg uit de koers na een astma-aanval. Alle andere concurrentes werden op het zware parcours op respectabele afstand gefietst.

Op de trappenzone in de beginfase ging ze even onderuit, Marianne Vos. Maar de 'Eddy Merckx van het dameswielrennen' liet zich niet uit haar lood slaan en stoomde vrij snel door naar de kop van de koers. Helen Wyman pruttelde een paar hectometers tegen, maar besefte snel dat ze geen verhaal had tegen de zesvoudige veldritwereldkampioene, die op één week van het WK in Hoogerheide haar topvorm beet heeft.

Het moet gezegd, Katie Compton -de voorbije maanden meermaals de evenknie van Vos- kon in Nommay niet wedijveren met de Nederlandse sportvrouw van het jaar. De Amerikaanse viel vroeg uit na een astma-aanval, te wijten aan een grasallergie, bleek achteraf. Compton had gelukkig wel al de eindzege in de Wereldbeker al op zak.

Verdienstelijk Belgisch duo


Vos bouwde stelselmatig haar voorsprong uit en finishte uiteindelijk met een voorsprong van anderhalve minuut op Europees kampioen Helen Wyman. De Italiaanse Eva Lechner mocht als derde mee op het podium, een resultaat waar de mountainbikester bijzonder tevreden mee was.

Ook de Belgische meisjes deden het niet onaardig. Sanne Cant werd vierde op iets meer dan twee minuten, voor Nikki Harris en Ellen Van Loy (op 2'47"). Cant mag daarmee reële podiumambities koesteren voor het WK. Ook Ellen Van Loy (zesde), die blijft progressie maken, mag toptienambities koesteren.

Cant: "Geen benen om te stoefen"

"Ik weet nog niet goed of ik daar blij moet mee zijn", reageerde Cant na afloop. "In eerste ronde schoof ik onderuit, toen ik goed aan het opschuiven was. Ik bleef even achter een paaltje hangen en werd door een aantal rensters gepasseerd. Door die val geraakte ik toch het ritme wat kwijt. Maar de benen waren ook niet om me te stoefen, als ik eerlijk moet zijn."

"Marianne Vos? Die vond ik vorige week niet super, maar vandaag reed ze echt wel heel rap", had ook Sanne Cant gezien. "Toch weiger ik om nu al te stellen dat ze wereldkampioene wordt. Mocht ik dat wel doen, dan blijf ik beter thuis van Hoogerheide, vind ik."

Cant verloor wel haar derde plaats in de eindstand van de Wereldbeker aan Marianne Vos, die eerder dit seizoen een tweetal manches miste. Compton is dus eindwinnaar, vóór Nikki Harris en Vos.


(archief)foto's: Patricia Cristens




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!