Sven Nys rijdt concurrentie in de vernieling in Zonnebeekse Kasteelcross

Sven Nys rijdt concurrentie in de vernieling in Zonnebeekse Kasteelcross

Geen maat op Sven Nys in het Zonnebeekse kasteelpark vandaag. De Belgische- en wereldkampioen domineerde van start tot finish. Alleen Tom Meeusen kwam nog iet of wat in de buurt. Diether Sweeck was verrassend derde.

Het was Meeusen die in de beginfase hard van leer trok, met Nys in het wiel. Maar nog in de eerste ronde maakte Meeusen kennis met de natte ondergrond in Zonnebeke. "Ik plofte pardoes in een plas ijswater", verklaarde hij achteraf. "Toch reed ik terug naar de tweede plaats, tot ook nog mijn derailleur afbrak. Zo zakte ik zelfs even uit de top tien."

"Leuke boswandeling?"

Zo kwam Nys al na één rondje door met een kleine bonus. Een voorsprong die hij in de resterende acht ronden alleen maar uitbouwde. "Ik zocht en vond een eigen tempo", klonk het uit de mond van de kampioen. "Leuke boswandeling, zeker", grapte Meeusen in het perstentje richting zijn opponent. Nys glimlachte. "Laat ons zeggen dat dit een bevestiging is dat ik de week na het BK goed overleefd heb. Morgen nog Leuven, maandag trek ik met een goed gevoel naar Mallorca om me fysiek en mentaal voor te bereiden op het WK."

Nys en Meeusen op één en twee dus, met een verschil van een klein minuutje tussen de twee. "Lijkt veel", aldus Meeusen. "Maar rekening houdende met de pech valt dat best mee. Ik ben hier wel blij mee. Vorig jaar won ik hier maar was ik er gezien de situatie (Meeusen werd toen een tijdlang uit de WB-selectie gehouden, red) echt niet blij mee. Vandaag daarentegen ga ik met een goed gevoel naar huis."

De strijd voor de derde podiumplaats was een stuk boeiender. Onder meer de broers Adams, Wietse Bosmans, Niels Albert, Tim Merlier en de verrassende Diether Sweeck kwamen daarvoor in aanmerking. In de slotfase leken Bosmans en Albert nog te duelleren voor plaats drie, maar in de slotronde kwam plots Diether Sweeck nog als een duivel uit een doosje de BKCP'ers bedreigen én kloppen. Joeri Adams en Tim Merlier kenden nog pech, Albert zakte nog terug naar plaats negen.

Sweeck op adrenaline


"Puur op adrenaline werd ik hier derde", glunderde Kwadro-Stannahbelofte en tweelingsbroer van Laurens Sweeck achteraf. "Toen de supporters me toeriepen dat ik voor het podium reed, trapte ik alsof mijn leven er van afhing. Dit is een prachtig resultaat, maar ik maak me geen illusies wat de WK-selectie betreft. Ik piekte naar het BK toe, maar ik ben een week te laat in vorm. Er zijn er die die selectie meer verdienen dan ik."

De juniorenwedstrijd werd gedomineerd door Yannick Peeters. Belgisch kampioen Eli Iserbyt gaf 47 seconden toe, Thomas Joseph finishte op bijna anderhalve minuut. Alessio Dhoore was de beste bij de nieuwelingen.Foto: ©Patje Cosyn
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

september 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!