Sven Nys pakt negende tricolore na saai kampioenschap

Sven Nys pakt negende tricolore na saai kampioenschap

Laten we wel wezen, Sven Nys treft geen schuld. Niet zijn fout dat het Belgisch kampioenschap editie 2014 een van de saaiste van de laatste jaren werd. Het was vooral door de onmacht van de verzamelde concurrentie dat het te snel te stil werd, daar aan de Gaverbeek. Albert gaf op, Sunweb was nergens.

Alle respect voor Sven Nys. Vrij vroeg in de wedstrijd nam de regerende wereldkampioen de koers al in handen. Niels Albert gaf even de indruk dat er een boeiend duel zat aan te komen, maar de BKCP-Powerpluskopman moest al even snel de handdoek gooien. "Ziek geweest de voorbije week", klonk het achteraf bij teammanager Christoph Roodhooft. Albert bevestigde, maar weigerde het als excuus te gebruiken.

"Waarom zou ik? Die griepaanval dateert van maandag. Ondertussen voel ik me allesbehalve ziek en ik wil me er dan ook niet achter wegsteken. Ik was gekomen om te winnen. Maar zie, ik geraakte geen poot vooruit. Was ik te nerveus? Misschien wel. Zelden meegemaakt, hoe zenuwachtig ik de laatste uren voor de wedstrijd was. Waarom? Geen idee. Ah, noem dit gewoon een offday. Morgen ga ik naar Otegem, voor hetzelfde geld doe ik daar opnieuw mee om te winnen. Of ik vanavond nog een dokter opzoek? Nee, ik voel me niet ziek, hé."

Bondscoach Rudy De Bie wist van het griepje van Albert af, maar ook hij had zwijgplicht. "Ik verzweeg het, ja", zei Albert nog. "Ik wilde de concurrentie niet op ideeën brengen."

Rode loper

Enfin, om een lang verhaal kort te maken, met het wegvallen van Albert als challenger, kreeg Nys echt wel de rode loper uitgerold naar zijn negende BK-titel bij de profs. De enige die nog een schuchtere poging deed, was zowaar Nys' generatiegenoot Bart Wellens. Sowieso een topprestatie van de Kempense krijger, dat brons. Maar het legt wel de zwakheid van de rest van de -zoveel jongere- concurrentie bloot.

Oké, de BK-omloop op de Waregemse Hippodroom was op maat van de 'oudere' mannen. "Dertigers waren hier in het voordeel", gaf Nys ook toe. Maar Kevin Pauwels en Klaas Vantornout zijn ook niet meer zo piepjong, toch? Pauwels was volgens kenners helemaal niet slecht in Rome. Zijn ziekte was achter de rug, vertelde hij ons woensdag zelf nog. Toch kon hij zich alweer niet manifesteren op een kampioenschap. Ook Klaas Vantornout kampte blijkbaar nog meer met de naweeën van zijn gezondheidsproblemen dan hij zelf vermoedde. De 'leeuw in hem' -geprikkeld als hij was- kwam gisteren nooit naar boven.

Overschot

Wel op een aanvaardbaar niveau: Wellens dus, en Rob Peeters. Maar misschien legde net die gisteren wel de vinger op de wonde. "Wanneer wij de rol van Nys gaan overpakken? Als hij stopt", antwoordde Peeters droog. "Sven rijdt met overschot. Wat zei hij in het interview daarnet? Dat hij elke ronde fris aan de zandbak begon, zei Nys. Wel, ik ben 'genen ene' ronde fris aan die zandstrook begonnen. Dan weet je het wel, hé."

Of Nys dan meer traint dan de concurrentie, werd aan Peeters nog gevraagd. "Ah ja, uiteraard. Maar alleen omdat hij zoveel meer aan kan dan de rest. Omdat zijn motor zoveel groter is. Moest ik evenveel trainen als hij, wordt het balanceren op een dunne koord." Grotere motor, meer talent. Dat is het dan.

Liboton

Dus snelde Nys tussen de paardenkoppen door naar nummer negen. Nog eentje minder dan icoon Roland Liboton."Ik heb nog twee kansen om hem te evenaren. Maar laat ik daar vooral niet mee bezig geweest zijn", aldus de veldritkannibaal. "Ik ben gewoon goed uit die kerstperiode gekomen en trek nu die lijn door."

Nys' tactiek voor dit BK beperkte hem tot twee puntjes: een extra wedstrijddag simuleren op zaterdag, en elke ronde fris aan de zandbak beginnen, volgens hem hét cruciale punt op het parcours. Simpel, toch?

Geen Nommay

Rest Nys dit seizoen nog één opdracht, wist hij achteraf. Het WK. En daarvoor doet hij een paar opofferingen. "Ik rijd maar twee wedstrijden meer: Zonnebeke en Leuven, allebei volgend weekend. Geen Otegem morgen, maar ook geen Nommay. Ik hoop dat de mensen die beslissing respecteren. Omdat ik geen klassement meer te verdedigen heb in de Wereldbeker, kan ik die wedstrijd skippen. Ik ga me voorbereiden op Mallorca, mijn tweede thuis."




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!